Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Κοτόσουπα αυγολέμονο, η... θεραπευτική

 

Κοτόσουπα αυγολέμονο, η... θεραπευτική

Φαγητό-βάλσαμο, με σχεδόν θεραπευτική επίδραση στο στομάχι και στην ψυχή. Τα ζωντανά πουλερικά παλιότερα δεν έλειπαν από καμία αυλή, ακόμη και στις πόλεις, ωστόσο δεν θυσιαζόταν έτσι εύκολα ένα κοτόπουλο. Για την κοτόσουπα συγκεκριμένα το κατάλληλο πουλερικό ήταν η γριά κότα του κοτετσιού, που πια δεν δίνει αυγά και έχει όσο λίπος χρειάζεται για να δώσει νοστιμιά στη σούπα.


Για τις γιαγιάδες μας η κοτόσουπα ήταν ένα πιάτο είτε γιορτινό είτε για όσους είχαν ανάγκη από γιατρειά και τόνωση.

Κι αν η κοτόσουπα είναι συνηθισμένη και σε άλλες χώρες, η ελληνική ξεχωρίζει για το αυγολέμονό της, αυτή την υπόξινη σάλτσα που δένει το φαγητό, χαρίζει νοστιμιά και τονώνει.

ΥΛΙΚΑ
1 κοτόπουλο μέτριο, ολόκληρο, καθαρισμένο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα (ένα ολόκληρο κι ένα ψιλοκομμένο)
2 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα (ένα ολόκληρο και ένα ψιλοκομμένο)
2 φύλλα δάφνης
¾ φλ. τσαγιού ρύζι για σούπα (π.χ. νυχάκι)
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για το αυγολέμονο
2 αυγά
χυμός από 1-2 λεμόνια



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα μαζί με 1.600 ml νερό. Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για περίπου 10΄, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.
Ρίχνουμε το ολόκληρο κρεμμύδι, τα φύλλα δάφνης και το ολόκληρο καρότο, μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 60΄, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
Με τρυπητή κουτάλα και μια πιρούνα μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα. Σουρώνουμε το ζωμό και τον αφήνουμε κατά μέρος σε μπολ.
Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και το ψιλοκόβουμε.
Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το ζωμό και αλατοπίπερο και βράζουμε για 10΄, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα μέχρι να γίνει.
Ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και σβήνουμε τη φωτιά, αφήνοντας την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, να αφρατέψουν. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και σταδιακά το ⅓ από το ζωμό της κατσαρόλας, μέχρι να ζεσταθεί το αυγολέμονο. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και σείουμε για να ενσωματωθεί.

Πηγή: gastronomos.gr / Νένα Ισμυρνόγλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου