της Κικής Τριανταφύλλη
Φαίνεται ότι ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς έχει πολύ βαθιές ρίζες, αφού φτάνει στα ρωμαϊκά Σατουρνάλια κι ακόμα πιο παλιά στην αρχαία ελληνική γιορτή των Κρονίων, που ήταν αφιερωμένη στη Ρέα και τον Κρόνο, και γινόταν τον Εκατομβαιώνα, μήνα που γιορταζόντουσαν στην Αθήνα και τα Παναθήναια.
Κατά το ελληνικό έθιμο στη βασιλόπιτα, που παρασκευάζεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μπαίνει απαραίτητα ένα χρυσό φλουρί, που θα φέρει τύχη σε όποιον το κερδίσει, όταν κόβεται και μοιράζεται, συνήθως μετά το φαγοπότι του ρεβεγιόν για το καλό του καινούργιου χρόνου.
Το φλουρί ανήκει στη θρησκευτική παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο Μέγας Βασίλειος επίσκοπος στην Καισάρεια ζήτησε από τους πλούσιους της περιφέρειάς του να μαζέψουν όσα χρυσαφικά μπορούσαν για να τα δώσει στον Επαρχο της Καππαδοκίας, που ήθελε να λεηλατήσει την πόλη. Ως εκ θαύματος η καταστροφή δεν έγινε και ο Μέγας Βασίλειος προκειμένου να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, που όμως δεν εγνώριζε, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι μέσα στους οποίους έκρυψε ένα-ένα τα νομίσματα και τα κοσμήματα, και τα μοίρασε την άλλη ημέρα στους κατοίκους.
Στις μέρες μας η βασιλόπιτα συνήθως είναι είτε σαν πολίτικο τσουρέκι ή σαν κέικ λεμονάτο. Μια νόστιμη παραλλαγή της, που γίνεται ανάρπαστη, όποτε την φτιάχνω δανειζόμενη την ιδέα από τα βορειοευρωπαϊκά κέικ, όπως το Κριστόλεν της Δρέσδης και το πανφόρτε της Τοσκάνης, είναι με ψιλοκομμένα φρουί γλασέ ή ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς. Και φυσικά με φίνο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, Φαρίν-Απ. Γιατί Χριστούγεννα δεν γίνονται χωρίς κάλαντα, χωρίς γλυκά και μαγειρέματα, απλά δεν γίνονται χωρίς Μύλους Αγίου Γεωργίου!
Βασιλόπιτα με ψιλοκομμένα ζαχαρωμένα φρούτα
Υλικά
(για 10-12 κομμάτια)
1/2 κιλό αλεύρι Φαρίν-απ Μύλοι Αγίου Γεωργίου
1 πακέτο (250γρ) φρέσκο βούτυρο μαλακό, εκτός ψυγείου
4 αυγά μεγάλα
2,5 φλ. ζάχαρη
1/4 κ.τ.γλ αλάτι
1 πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό
½ λεμόνι, ξύσμα
1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο χωρίς την πέτσα
1 φλ. γάλα
2 βανιλίνες
1/3 φλ. απόσταγμα τσίπουρου παλαιωμένο
1 φλ. ψιλοκομμένα φρουί γλασέ (παπάγια, κίτρο, κράνμπερις, κλπ)
1 φλ. αμύγδαλα φιλέ ελαφρώς καβουρδισμένα
Προθερμαίνω τον φούρνο (με αέρα) στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ψιλοκόβω τα φρούτα, τα βάζω σε ένα μπολ μαζί με το απόσταγμα και τα αφήνω να τραβήξουν. Σε μια λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι, προσθέτω το αλάτι, και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.
Χτυπάω το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη για 5-10 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει καλά. Συνεχίζω το χτύπημα προσθέτοντας ένα-ένα τα αυγά. Κάθε φορά που ρίχνω ένα αυγό χτυπάω καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί εντελώς πριν ρίξω το επόμενο αυγό. Τέλος, ρίχνω τον χυμό του πορτοκαλιού και το γιαούρτι.
Όταν πέσει ο χυμός, ο χυλός μοιάζει να κόβει αλλά μην ανησυχήσετε, είναι φυσιολογικό.
Στη συνέχεια προσθέτω το αλεύρι λίγο-λίγο ανακατεύοντας με μαρίζ και όσο γάλα χρειάζεται ώστε να γίνει μια μάλλον πυκνή ζύμη (λίγο πιο παχύρευστη από τη ζύμη του κέικ).
Τέλος, ρίχνω τα φρούτα μαζί με το απόσταγμα και τα αμύγδαλα. Αδειάζω το μείγμα σε στρογγυλό ταψάκι 28-30 εκ καλυμμένο με λαδόχαρτο και ψήνω για 55-60 λεπτά.
Βγάζω από τον φούρνο, αφήνω τη βασιλόπιτα να κρυώσει πάνω σε σχάρα, την πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και την στολίζω.
Tips
*Προσοχή: Δεν ανοίγουμε ποτέ τον φούρνο πριν περάσει τουλάχιστον μισή ώρα, αλλιώς θα κάτσει το κέικ
** Το φλουρί: Αν δεν θέλετε να βάλετε το νόμισμα (πλυμένο καλά και τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο) στη βασιλόπιτα πριν την ψήσετε, μπορείτε να το κάνετε αφού βγει από το φούρνο και κρυώσει. Την ανασηκώνετε προσεκτικά και το βάζετε κάθετα στο κάτω μέρος, πριν τη στολίσετε.
***Στολίδια: Αν θέλετε μπορείτε να σχεδιάσετε σε χαρτί το 2020, αστεράκια, φυλλαράκια ή ένα δεντράκι, να τα κόψετε και να τα τοποθετήσετε στην επιφάνεια της πίτας πριν την πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη. Μετά απομακρύνετε προσεκτικά το χαρτί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου