Φασουλένιος σουρβάς με κοκκύμελα
(Φωτ.: Μαρία Αποστολίδου)
Μπορεί να φαίνεται αρχικά μόνο μiα παραδοσιακή γευστική συνταγή, είναι γνωστό όμως πως στην ουσία είναι κάτι περισσότερο.
Τα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στο ρύζι. Έτσι, με το συνδυασμό αυτόν προσφέρουμε στον οργανισμό μας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως του κρέατος.
ΥΛΙΚΑ
2 φλ. φασόλια κόκκινα ή άσπρα
10-12 ξινά κοκκύμελα (κορόμηλα)
½ φλ. κορκότο ή ρύζι
1 μικρό κρεμμύδι
νερό
λάδι
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τα φασόλια, τα στραγγίζουμε και πετάμε το πρώτο νερό.
Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε μέσα τα φασόλια, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λάδι και συνεχίζουμε το βράσιμο.
Αλατίζουμε το φαγητό, ρίχνουμε μέσα τα κοκκύμελα και το κορκότο (ή το ρύζι) και συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο στο τέλος.
Πηγή: «Παρακάθ’ κι αροθυμίας», Γιορτή Πολιτισμού στην καρδιά του θέρους – 4ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας / Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Δραμινών Αργυρουπολιτών Θεσσαλονίκης / Χαρίκλεια Πετανίδου,* Χρήστος Πετανίδης.
_____
* Έμαθα να εφτάω το φασουλένιο σουρβά α σην μάνα μ’ την Αναστασία Γρηγοριάδου, που έν’ α σο Σουλαμίς τη Αργυρούπολης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου