Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Ποντιακή... κις λορέν με κιντέατα και μπέικον


Ποντιακή... κις λορέν με κιντέατα και μπέικον


(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)


Ο νεαρός σεφ Σάββας Καρίπογλου, που είχε μαγειρέψει ειδικά για το pontos-news.gr πεζουκλού τανέας, χαψοπίλαφο... κροκέτες, κατσούδιν με λάπαζα και πράσα και... εκμέκ με ωτία και κρέμα τσιζκέικ για επιδόρπιο, ξαναχτυπά με μια ποντιακής εμπνεύσεως κις λορέν! Και ως καλός Πόντιος που είναι, επέλεξε ως βασικό υλικό τα ταπεινά και ωφέλιμα κιντέατα, δηλαδή τις τσουκνίδες. 

ΥΛΙΚΑ

για τη ζύμη

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό
2 πρέζες αλάτι

για τη γέμιση

1 κιλό κιντέατα (φρέσκες κορφές)

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 μικρό πράσο
200 γρ. μπέικον
1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους
1 σκελίδα σκόρδο
3 αυγά
500 ml κρέμα γάλακτος
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


για τη ζύμη

Ανακατεύουμε το βούτυρο με το αλεύρι έως ότου γίνει σαν βρεγμένη άμμος.

Προσθέτουμε το αλάτι και το αυγό και πλάθουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους και να γίνει μια ενιαία μπάλα. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 15΄.
Ανοίγουμε στο μέγεθος που επιθυμούμε και ψήνουμε στους 180° για 17΄.

για τη γέμιση

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να καραμελώσει και να πάρει καφέ χρώμα. Το αφαιρούμε.

Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τα κιντέατα και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα με τα αυγά. Προσθέτουμε το μπέικον, το μίγμα με τα κιντέατα, αλάτι, πιπέρι, το δυόσμο και τη γραβιέρα.
Τοποθετούμε το τελικό μίγμα στην ψημένη τάρτα και ψήνουμε στους 180° για 17΄.


Μπορούμε να σερβίρουμε με γιαούρτι ή ανθόγαλα.

Σάββας Καρίπογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου