Καπούσκα... ορφανή
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
Η λέξη καπούσκα είναι ρωσική, αλλά η συνταγή αυτή είναι
από τη Θράκη. Πρόκειται για μαγειρευτό λάχανο με πελτέ
και καυτερή πιπεριά. Συνήθως μαγειρεύεται με κιμά, αρνί ή χοιρινό, αλλά τρώγεται και σκέτη!
ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλο λάχανο, αφράτο, χοντροκομμένο (σε κομμάτια των 5 εκ.)
1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 100 ml νερό
½-1 μικρή πιπεριά τσίλι, φρέσκια ή ξερή, ψιλοκομμένη (ή ½-1 κ.γ. καυτερή πάπρικα)
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε το λάχανο για περίπου 10΄. Το στραγγίζουμε.
Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το λάχανο για 1-2΄, μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε τον πελτέ, την πιπεριά και αλατοπίπερο.
Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20΄, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα (προσέχουμε, όμως, να μην παραβράσει το λάχανο).
Πηγή: Νίκη Χρυσανθίδου / gastronomos.gr.
ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλο λάχανο, αφράτο, χοντροκομμένο (σε κομμάτια των 5 εκ.)
1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 100 ml νερό
½-1 μικρή πιπεριά τσίλι, φρέσκια ή ξερή, ψιλοκομμένη (ή ½-1 κ.γ. καυτερή πάπρικα)
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε το λάχανο για περίπου 10΄. Το στραγγίζουμε.
Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το λάχανο για 1-2΄, μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε τον πελτέ, την πιπεριά και αλατοπίπερο.
Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20΄, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα (προσέχουμε, όμως, να μην παραβράσει το λάχανο).
Πηγή: Νίκη Χρυσανθίδου / gastronomos.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου