http://xaroumenos-taxidioths.blogspot.gr/search/label/%CE%98%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Διάμεσα – Η ποντιακή «πίτσα» με χόρτα


Διάμεσα – Η ποντιακή «πίτσα» με χόρτα


(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)


Οι Πόντιοι την συνηθίζουν με μαυρολάχανα (χόρτα με πλατύ βαθυπράσινο φύλλο), με τα οποία κάνουν και ντολμάδες και άλλα μαγειρέματα. Γίνεται όμως πολύ καλή και με σέσκουλα.


ΥΛΙΚΑ

για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο περίπου
200 ml νερό χλιαρό

για τη γέμιση
περίπου 300 γρ. μαυρολάχανα ή σέσκουλα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
70 ml ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Zύμη

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, ρίχνοντας σταδιακά το νερό.
Ζυμώνουμε για περίπου 4-5΄, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για περίπου 20΄.

Γέμιση
Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τα χόρτα, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2-3΄, να «αχνιστούν» και να μειωθεί ο όγκος τους. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα έως ότου αναμιχθούν τα υλικά και λαδωθούν καλά τα χόρτα. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 15΄, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να εξατμιστούν τα υγρά.

Διάμεσα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόχαρτο.
Aλευρώνουμε ελαφρώς μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε μέτριο φύλλο πάχους περίπου ½ εκ. και διαμέτρου περίπου 28-30 εκ.
Βάζουμε το φύλλο στο ταψί, απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα με τη ράχη ενός κουταλιού.
Ψήνουμε για περίπου 40΄ ή μέχρι να ψηθεί το φύλλο και από κάτω.
Ελέγχουμε, ανασηκώνοντας προσεκτικά μια άκρη, με σπάτουλα. Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr.

Σπανακόπιτα της στιγμής στο τηγάνι, χωρίς φύλλο


Σπανακόπιτα της στιγμής στο τηγάνι, χωρίς φύλλο


(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)


Αντί για σπανάκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 4-5 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε μέτριες ροδέλες. Τα μαγειρεύουμε με τον ίδιο τρόπο.

Μη σας προβληματίζει η ποσότητα του σπανακιού. 
Είναι αρκετή για τέσσερα άτομα.

ΥΛΙΚΑ

40 ml ελαιόλαδο
300-350 γρ. φρέσκο σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο. Για ευκολία χρησιμοποιούμε έτοιμο, συσκευασμένο καθαρισμένο σπανάκι που θα βρούμε στα ψυγεία των σουπερμάρκετ και σε μανάβικα)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα) ή 1 μικρό ξερό κρεμμύδι (κομμένο σε καρέ)
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ φλ. άνηθο (όχι τα κοτσάνια) ψιλοκομμένο
4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
100 ml γάλα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη το αυγό με το γάλα, το μπέικιν, το αλάτι, το πιπέρι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας το αλεύρι, τον άνηθο και το κρεμμύδι. Φτιάχνουμε χυλό και στο τέλος προσθέτουμε το σπανάκι.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (διαμέτρου περίπου 28 εκ.) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το μίγμα του χυλού και αφήνουμε να ψηθεί για 4-5΄ έως ότου πάρει χρυσαφί χρώμα.
Καλύπτουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο πιάτο, το γυρίζουμε ανάποδα, ώστε να γυρίσει η πίτα με την ψημένη πλευρά προς τα πάνω και την αδειάζουμε πάλι στο τηγάνι με την άψητη πλευρά προς τα κάτω. Ψήνουμε για άλλα 4-5΄ και από την άλλη πλευρά, και σερβίρουμε τη σπανακόπιτα στιγμής ζεστή.


Μπορούμε να την συνοδεύσουμε με τυρί φέτα, κάποιο αλλαντικό και φρέσκο ψωμί.
Πηγή: gastronomos.gr / Νίκη Χρυσανθίδου.

Καπούσκα... ορφανή


Καπούσκα... ορφανή


(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)


Η λέξη καπούσκα είναι ρωσική, αλλά η συνταγή αυτή είναι 
από τη Θράκη. Πρόκειται για μαγειρευτό λάχανο με πελτέ 
και καυτερή πιπεριά. Συνήθως μαγειρεύεται με κιμά, αρνί ή χοιρινό, αλλά τρώγεται και σκέτη!

ΥΛΙΚΑ

1 μεγάλο λάχανο, αφράτο, χοντροκομμένο (σε κομμάτια των 5 εκ.)

1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 100 ml νερό
½-1 μικρή πιπεριά τσίλι, φρέσκια ή ξερή, ψιλοκομμένη (ή ½-1 κ.γ. καυτερή πάπρικα)
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε το λάχανο για περίπου 10΄. Το στραγγίζουμε.

Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το λάχανο για 1-2΄, μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε τον πελτέ, την πιπεριά και αλατοπίπερο.
Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20΄, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα (προσέχουμε, όμως, να μην παραβράσει το λάχανο).
Πηγή: Νίκη Χρυσανθίδου / gastronomos.gr.

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Ψωμί από ρεβύθια


Ψωμί από ρεβύθια




Φτιάξτε ψωμί χωρίς αλεύρι

Το όνομά του είναι socca και είναι ένα πολύ δημοφιλές street food στην πανέμορφη Νίκαια της Γαλλίας. Μάθετε πώς να το φτιάχνετε και εσείς και σας υποσχόμαστε πως είναι μια συνταγή που θα σας αλλάξει τη ζωή.
Για να φτιάξετε και εσείς, λοιπόν, ψωμί socca για 4-6 άτομα θα χρειαστείτε:

Υλικά:
1 φλ. αλεύρι από ρεβύθια (απλά χτυπήστε ρεβύθια στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σας αλεύρι)
1 φλ. νερό
1μιση κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το τηγάνι
1/2 κ.γ. αλάτι


Παρασκευή ψωμιού από ρεβύθια
Ξεκινήστε ανακατεύοντας το αλεύρι με το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι σε ένα μπολ.
Αφήστε τη ζύμη σας να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Προθερμάνετε τον φούρνο και έπειτα το τηγάνι σας.
Πέντε λεπτά πριν περάσει το 30λεπτο της ξεκούρασης της ζύμης ζεστάνετε και το τηγάνι στο φούρνο.
Αφαιρέστε το τηγάνι από το φούρνο μόλις περάσουν 5 λεπτά και ρίξτε 1 κ.γ. ελαιόλαδο.
Βάλτε τη ζύμη στο τηγάνι και καλύψτε με αυτήν όλη την επιφάνεια.



Ψήστε το socca στο φούρνο για 5-8 λεπτά. Το socca πρέπει να είναι μαλακό εσωτερικά και τραγανό απ’έξω. Βγάλτε το ψωμί σας από το τηγάνι με μια σπάτουλα και κόψτε το σε τριγωνικά κομμάτια. Πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι, ρίξτε και λίγο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρετε. Μια πολύ ωραία ιδέα είναι να το σερβίρετε με λίγο τυρί και ελιές και έτσι έχετε έτοιμο ένα πεντανόστιμο ορεκτικό.
Το socca τρώγεται καλύτερα ζεστό αλλά αν θέλετε μπορείτε να το φυλάξετε στο ψυγείο μέχρι και για 1 εβδομάδα.
 ΠΗΓΗ http://www.ftiaxno.gr
Πηγή: http://spirossoulis.com

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Ποντιακή αλμυρή βασιλόπιτα

Ποντιακή αλμυρή βασιλόπιτα



Μια ασυνήθιστη βασιλόπιτα από την ποντιακή παράδοση. 
Εδώ, έχουμε την παραλλαγή μιας συνταγής από το βιβλίο "Εδεσματολόγιον Πόντου" της Έφης Γρηγοριάδου.


Υλικά



- 1 κιλό αλεύρι για ψωμί
- 2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη, διαλυμένη σε ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
- 120γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
- 3 αβγά χτυπημένα
- 450γρ. μυζήθρα ή κεφαλοτύρι (ή ανάμικτα), τριμμένα
- ¾ φλιτζανιού γάλα χλιαρό
- 1-1½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
- 1 κρόκο αβγού, ανακατεμένο με 1 κουτ. γλυκού νερό
- σουσάμι για το πασπάλισμα
- αλάτι


Διαδικασία



Ρίχνετε το αλεύρι σε μεγάλη λεκάνη και κάνετε στη μέση μια «γούρνα». Προσθέτετε εκεί τη διαλυμένη μαγιά, το βούτυρο, τα αβγά και το γάλα. Ανακατεύετε με το χέρι και αρχίζετε να ζυμώνετε προσθέτοντας όσο χλιαρό νερό χρειάζεται για να γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.


Αφαιρείτε ένα μικρό κομμάτι ζυμαριού για το στόλισμα και χωρίζετε την υπόλοιπη ζύμη στα δύο. Απλώνετε ομοιόμορφα το ένα κομμάτι ζύμης σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 32εκ. και σκορπάτε από πάνω το τριμμένο τυρί. Τοποθετείτε κάπου τυχαία ένα νόμισμα τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο. Ανοίγετε με τα χέρια στον πάγκο το άλλο κομμάτι ζύμης, στο μέγεθος του ταψιού, και το τοποθετείτε πάνω από το τυρί.


Κόβετε το φυλαγμένο κομμάτι ζυμαριού στα δύο και φτιάχνετε δύο κορδόνια. Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό και τοποθετείτε σταυρωτά από πάνω τα κορδόνια.


Αλείφετε την επιφάνεια με τον κρόκο αβγού και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε την πίτα στους 180οC για 40 λεπτά και μετά στους 150οC για 15-20 λεπτά ακόμη, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.


Πηγή: Olive Megazine
Πηγή e-Pontos