Μελομακάρονα... επαγγελματικά!
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
Το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων, το μελομακάρονο, είναι ένα νηστίσιμο παραδοσιακό ελληνικό προϊόν το οποίο δεν λείπει –όσο γίνεται βέβαια στις μέρες μας– από κανένα σπίτι.
Τη συνταγή που ακολουθεί παραχώρησε στο pontos-news.gr ο Ιωάννης Γκούμας, αρτοποιός.
ΥΛΙΚΑ
120 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. μαργαρίνη ή μαγειρικό λίπος (φυτίνη)
480 γρ. αραβοσιτέλαιο ή 50-50 με ελαιόλαδο
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
180 γρ. νερό κρύο
1 κ.γ. κοφτό σόδα
1 κ.γ. κοφτό αμμωνία
2 κ.γ. κοφτό κανέλλα
1/6 κ.τ.γ. γαρίφαλο
1.100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
για το σιρόπι
500 γρ. νερό
300 γρ. γλυκόζη
650 γρ. ζάχαρη
ή
400 γρ. νερό
200 γρ. μέλι
650 γρ. ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε σε ένα λεκανάκι τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα μίγμα.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το λάδι και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα. Αφού το απορροφήσει ρίχνουμε λίγο-λίγο το μίγμα χυμό-νερό. Το μίγμα χυμός-νερό το ρίχνουμε με ιδιαίτερη προσοχή, ανακατεύοντας συνέχεια ώστε να μην έχουμε εμφανή διαχωρισμό υγρών-λιπαρών.
Αφού τελειώσουμε και με τα υγρά, κοσκινίζουμε: σόδα, αμμωνία, κανέλλα και γαρίφαλο στο μίγμα και ξανά ανακατεύουμε για 10΄.
Αμέσως ρίχνουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι κοσκινισμένα και ζυμώνουμε με τον εξής τρόπο: Τοποθετούμε τις παλάμες μας αντίκρυ μέσα στο λεκανάκι, βυθισμένες στο μίγμα μας (υγρά και αλεύρι) και τις ενώνουμε αργά (σαν να χτυπάμε παλαμάκια) και τα περνάμε στα απέναντι άκρα. Κάνουμε την ίδια κίνηση σαν να ενώνουμε σε ένα μεγάλο ρολόι το 12 με το 6, το 3 με το 9, το 1 με το 7 κ.ο.κ. Σταματάμε αμέσως το ζύμωμα, όταν απορροφηθούν τα υγρά από το αλεύρι. Το μελομακάρονο δεν θέλει ζύμωμα.
Πλάθουμε οβάλ τεμάχια, βάρους 20-25 γρ., και τα περνάμε από ένα σύρμα καρέ ή τρίφτη. Ψήνουμε στους 180οC για 25΄ περίπου (ανάλογα τον φούρνο) και πάντα υπό την επίβλεψή μας.
Όταν είναι έτοιμα, σιροπιάζουμε: καυτά μελομακάρονα - κρύο σιρόπι (θερμοκρασία δωματίου).
Μετά από 30΄ δοκιμάζουμε ένα για να δούμε αν έχει «τραβήξει» σιρόπι και τα βγάζουμε σε μια σχάρα να στραγγίσουν.
Τοποθετούμε σε λαμαρινάκι και ρίχνουμε από πάνω μέλι και ψιλοκομμένα καρύδια.
⇔
► Το σιρόπι το φτιάχνουμε τουλάχιστον 2-3 ώρες νωρίτερα, ώστε να έχει πάρει θερμοκρασία δωματίου.
► Το σιρόπι που περιέχει μέλι ενδέχεται μετά από 3-4 μέρες να ξινίσει, οπότε δεν επαναχρησιμοποιείται.
► Προαιρετικά, τρίβουμε και μοσχοκάρυδο.
Ιωάννης Γκούμας
Αρτοποιός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου