Κιλτιρίτσια από το Ακ Νταγ Ματέν – Τα ποντιακά γιουβαρλάκια
Με πλιγούρι αντί για ρύζι, και με κόκκινη σάλτσα, τα κιλτιρίτσια είναι τα ποντιακά γιουβαρλάκια και είναι ό,τι πρέπει τώρα που ο καιρός αρχίζει και ψυχραίνει.
Το pontos-news.gr σας τα παρουσιάζει όπως τα μαγείρεψαν η Μαρία Σιδηροπούλου και ο Αλέξανδρος Καρυπίδης στο 2ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας, στο Θρυλόριο της Κομοτηνής.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 φλ. τσαγιού πλιγούρι
4 κρεμμύδια ξερά
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
5-6 ώριμες ντομάτες
δυόσμο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το πλιγούρι, δύο τριμμένα κρεμμύδια και δυόσμο, και τα ζυμώνουμε.
Πλάθουμε τα κιλτιρίτσια σε μικρές μπάλες όπως τα γιουβαρλάκια.
Τρίβουμε τις ντομάτες.
Σε μια κατσαρόλα αχνίζουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε τις ντομάτες κι αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε τα κιλτιρίτσια και λίγο νερό, και αφήνουμε να βράσουν 15-20΄.
Πηγή: Π.Σ. Νίψας / Μαρία Σιδηροπούλου, Αλέξανδρος Καρυπίδης (από Κρηνίδες Καβάλας)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου