Τηγανόπιτα με ποντιακά φύλλα
Μου είναι αδύνατο να μην το σχολιάσω: δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να παραμένεις δημιουργικός και θετικός με όσα συμβαίνουν γύρω μας…κάθε μέρα κάτι καινούργιο με σοκάρει και με θλίβει βαθιά σε αυτή τη χώρα. Ωστόσο, σημαντικό αντίδοτο στην κατάθλιψη των ημερών είναι να παραμένουμε ενεργοί και δημιουργικοί, γι’αυτό λοιπόν μαζεύω τα κουράγια μου και επανέρχομαι.
Έχει περάσει μία εβδομάδα από τότε που δημοσίευσα την τελευταία μου συνταγή και, πέρα από το στερητικό σύνδρομο που με έπιασε, έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη λίστα αναμονής συνταγών που έχω φτιάξει και περιμένουν να δημοσιευτούν. Μετά από αυτή τη μικρή απουσία (εμένα μου φάνηκε αιώνας…) επιστρέφω με μια εξπρές πολυχρηστική συνταγή, πανεύκολη και πεντανόστιμη.
Στη Θεσσαλονίκη, η μητέρα μου με μύησε στα προψημένα ποντιακά φύλλα για πίτα, τα οποία είναι εντελώς υγειινά, χωρίς συντηρητικά, διατηρούνται εκτός ψυγείου και μεταφέρουν την έννοια της πίτας σε άλλη διάσταση. Επινόησα το όνομα τηγανόπιτα γιατί προφανώς ψήνεται στο τηγάνι. Χρειάζεται μόνο 8 λεπτά ψήσιμο και είναι εξαιρετική για πρωινό, για γρήγορο γεύμα το βράδυ και για γρήγορη λύση σε αιφνιδιαστικές επισκέψεις φίλων στο σπίτι.
2 ποντιακά φύλλα πίτας προψημένα
2 αυγά
150γρ φέτα
1 κτσ γάλα
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Παίρνετε ένα φύλλο και το βρέχετε καλά κάτω από τη βρύση. Βάζετε λίγο ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και στρώνετε το φύλλο σπάζοντάς το σε κομμάτια. Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο. Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάτε στο χέρι τα αυγά με το γάλα και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Κόβετε τη φέτα μικρά κομμάτια και την πατάτε με το πιρούνι. Στρώνετε τη φέτα και έπειτα ρίχνετε τα χτυπημένα αυγά. Βρέχετε το άλλο φύλλο και το στρώνετε πάνω στη βάση που έχετε φτιάξει σπάζοντάς το. Ραντίζετε πάλι με ελαιόλαδο. Σκεπάζετε με ένα καπάκι.
Βάζετε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά. Μόλις ξεκινήσει το τηγάνισμα χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά και αφήνετε για 5’. Κρατώντας το καπάκι σταθερά, αναποδογυρίζετε το τηγάνι. Ακουμπάτε το τηγάνι στο μάτι και με προσοχή μεταφέρετε στο τηγάνι την πίτα που έχει μείνει στο καπάκι (όπως γυρνάτε την ομελέτα). Σκεπάζετε και αφήνετε για 3’.
Μη ξεγελαστείτε και αφήσετε περισσότερη ώρα την πίτα στο τηγάνι γιατί θα καεί. Πραγματικά ο χρόνος τηγανίσματος που χρειάζεται είναι ελάχιστος! Μπορείτε να τσεκάρετε αν έχει ψηθεί με προσοχή σηκώνοντας λίγο την πίτα με μια ξύλινη σπάτουλα.
Τα φύλλα μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα.
ΠΗΓΗ https://mindthecook.
Μου είναι αδύνατο να μην το σχολιάσω: δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να παραμένεις δημιουργικός και θετικός με όσα συμβαίνουν γύρω μας…κάθε μέρα κάτι καινούργιο με σοκάρει και με θλίβει βαθιά σε αυτή τη χώρα. Ωστόσο, σημαντικό αντίδοτο στην κατάθλιψη των ημερών είναι να παραμένουμε ενεργοί και δημιουργικοί, γι’αυτό λοιπόν μαζεύω τα κουράγια μου και επανέρχομαι.
Έχει περάσει μία εβδομάδα από τότε που δημοσίευσα την τελευταία μου συνταγή και, πέρα από το στερητικό σύνδρομο που με έπιασε, έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη λίστα αναμονής συνταγών που έχω φτιάξει και περιμένουν να δημοσιευτούν. Μετά από αυτή τη μικρή απουσία (εμένα μου φάνηκε αιώνας…) επιστρέφω με μια εξπρές πολυχρηστική συνταγή, πανεύκολη και πεντανόστιμη.
Στη Θεσσαλονίκη, η μητέρα μου με μύησε στα προψημένα ποντιακά φύλλα για πίτα, τα οποία είναι εντελώς υγειινά, χωρίς συντηρητικά, διατηρούνται εκτός ψυγείου και μεταφέρουν την έννοια της πίτας σε άλλη διάσταση. Επινόησα το όνομα τηγανόπιτα γιατί προφανώς ψήνεται στο τηγάνι. Χρειάζεται μόνο 8 λεπτά ψήσιμο και είναι εξαιρετική για πρωινό, για γρήγορο γεύμα το βράδυ και για γρήγορη λύση σε αιφνιδιαστικές επισκέψεις φίλων στο σπίτι.
2 ποντιακά φύλλα πίτας προψημένα
2 αυγά
150γρ φέτα
1 κτσ γάλα
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Παίρνετε ένα φύλλο και το βρέχετε καλά κάτω από τη βρύση. Βάζετε λίγο ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και στρώνετε το φύλλο σπάζοντάς το σε κομμάτια. Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο. Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάτε στο χέρι τα αυγά με το γάλα και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Κόβετε τη φέτα μικρά κομμάτια και την πατάτε με το πιρούνι. Στρώνετε τη φέτα και έπειτα ρίχνετε τα χτυπημένα αυγά. Βρέχετε το άλλο φύλλο και το στρώνετε πάνω στη βάση που έχετε φτιάξει σπάζοντάς το. Ραντίζετε πάλι με ελαιόλαδο. Σκεπάζετε με ένα καπάκι.
Βάζετε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά. Μόλις ξεκινήσει το τηγάνισμα χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά και αφήνετε για 5’. Κρατώντας το καπάκι σταθερά, αναποδογυρίζετε το τηγάνι. Ακουμπάτε το τηγάνι στο μάτι και με προσοχή μεταφέρετε στο τηγάνι την πίτα που έχει μείνει στο καπάκι (όπως γυρνάτε την ομελέτα). Σκεπάζετε και αφήνετε για 3’.
Μη ξεγελαστείτε και αφήσετε περισσότερη ώρα την πίτα στο τηγάνι γιατί θα καεί. Πραγματικά ο χρόνος τηγανίσματος που χρειάζεται είναι ελάχιστος! Μπορείτε να τσεκάρετε αν έχει ψηθεί με προσοχή σηκώνοντας λίγο την πίτα με μια ξύλινη σπάτουλα.
Τα φύλλα μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα.
ΠΗΓΗ https://mindthecook.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου