http://xaroumenos-taxidioths.blogspot.gr/search/label/%CE%98%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

ΜΕΛΟΚΆΡΟΝΑ

ΜΕΛΟΚΆΡΟΝΑ ΣΑΝ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΊΟΥ ! ΔΟΚΙΜΆΣΤΕ ΤΑ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΘΟΥΣΙΆΣΟΥΝ





ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
11/2 κούπα ελαιόλαδο ή(1 κουπα σπορέλαιο και 1/2 κουπα ελαιολαδο)
1 κ.γ μπέικιν
1/2 κ.γ σόδα
2 βανίλιες
1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ κανέλα σκόνη
1/2 κ.γ γαρίφαλο σκόνη
2 κ.σ κονιάκ (προαιρετικά)
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 κούπα μέλι
2 ξυλάκια κανέλας
3-4 γαρίφαλα ολόκληρα φλούδα
1 πορτοκαλιού
1 κ.γ χυμό λεμονιού

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

1/2 κούπα καρύδια τριμμένα ανακατεμένα με λίγο κανέλα και γαρίφαλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ’ένα μπολ μεγάλο ρίχνω τα λάδια,τη ζάχαρη,το χυμό πορτοκάλι,κανελογαρίφαλα,ξύσμα,βανίλιες και τη σόδα και ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτω το σιμιγδάλι,ανακατεύω και ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν μέχρι να το ρουφήξει το μίγμα και να γίνει μια πολύ αφράτη ζύμη.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ! Απλά ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να σταθει σε ζύμη και σταματάμε. Πλάθω τα μελομακαρονα,τα βάζω σε 2 ταψιά με λαδόκολα (βγαίνουν 35 κομμάτια) τα τρυπάω από πάνω με οδοντογλυφίδα ή πηρούνι και ψήνω στους 170 βαθμούς με αέρα 20 λεπτά. Στα 15 λεπτά ψησίματος αλλάζω τις θέσεις στα ταψιά να ψηθούν ομοιόμορφα Αλλιώς αντιστάσεις πάνω κάτω στους 180 βαθμούς 25 λεπτά περίπου ένα-ένα ταψί τη φορά. Όσο ψήνονται φτιάχνω το σιρόπι
.
-Σε κατσαρόλα ρίχνω όλα τα υλικά εκτός από το μέλι,και από τη στιγμή που θα λιώσει η ζάχαρη βράζω 8-10λεπτά. Πρέπει το σιρόπι να είναι παχύρευστο και όχι αραιό γιατί τα μελομακάρονα θα λιώσουν και δε θα μελώσουν!!! Τότε ρίχνω το μέλι ανακατεύω και βουτάω τα χλιαρά μελομακάρονα 5-6 κομμάτια μαζί τη φορά,αναποδογυρίζω και από τις 2 μεριές και τα αφήνω να ρουφήξουν μέχρι να τα πιέζω με το χέρι και να είναι μαλακά.
Μην τα φοβηθείτε ότι θα γίνουν πολύ μαλακά.Σ υμβαίνει το εξής: Όταν κρυώσουν σφίγγουν και μέσα μένουν μελωμένα. Όλο το μυστικό σε αυτό το γλυκό είναι το μέλωμα αν πετύχεις τη ζύμη! Τα βάζω σε πιατέλα να κρυώσουν και να σφίξουν,ΟΧΙ το ένα πάνω στο άλλο,και αφού κρυώσουν τα μεταφέρω αλλού,τα περιχύνω με ελάχιστο μέλι και τα πασπαλίζω με τα καρύδια. Το σιρόπι μου το έχω κατά τη διάρκεια του σιροπιάσματος πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά για να παραμένει καυτό! Εγώ φτιάχνω τη διπλή δόση ή και τριπλή και αφού ψήσω και κρυώσω τα μελομακάρονα,τα βάζω σε σακουλάκια στην κατάψυξη,και όποτε θελήσω τα ξεπαγώνω απο βραδύς και τα μελώνω στο καυτό σιρόπι!

ΣΆΜΑΛΙ!!!


ΣΆΜΑΛΙ!!!

ΤΟ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΌ ΣΙΜΙΓΔΑΛΈΝΙΟ ΓΛΥΚΌ ΠΟΥ ΠΟΎΛΑΓΑΝ ΚΆΠΟΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΌΜΟΥΣ ΚΑΙ ΉΤΑΝ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΈΝΟ ΓΛΥΚΌ ΜΙΚΡΏΝ ΚΑΙ ΜΕΓΆΛΩΝ.





Το σιροπιαστό σιμιγδαλένιο γλυκό που πούλαγαν κάποτε
στους δρόμους και ήταν το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων...
Σάμαλι: Νόστιμο, θρεπτικό και νηστίσιμο, το μοσχομυρωδάτο γλυκό που φτιάχνεται με σιμιγδάλι και μαστίχα Χίου, με μπόλικο σιρόπι και κανέλα. Το γλυκό αυτό δε φουσκώνει, μένει όπως το βάζουμε στο ταψί και απλώς ψήνεται.

ΥΛΙΚΑ
1 ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μπέϊκιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
3 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη

ΣΙΡΟΠΙ
1 ½ ποτήρι ζάχαρη
1 ½ ποτήρι νερό
Χυμό ενός λεμονιού
Φλούδες ενός λεμονιού
3 βανίλιες άρωμα
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, τα κλείνουμε με μια διάφανη μεμβράνη, τα σκεπάζουμε με μια κουβέρτα και τα αφήνουμε τέσσερις ώρες, μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι και να πήξει.
Αφού λαδώσουμε καλά ένα ταψί 30 εκατοστών, ρίχνουμε μέσα το μίγμα και το χαράζουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια. Πάνω σε κάθε κομμάτι καρφώνουμε από ένα μοσχοκάρφι ή από ένα ολόκληρο ασπρισμένο αμύγδαλο. Ψήνουμε στον αερόφουρνο στους 170 βαθμούς κελσίου περίπου για 40 λεπτά. Όταν κρυώσει το γλυκό το σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι και το πασπαλίζουμε με κανέλα.

ΡΑΒΑΝΊ ΠΟΛΊΤΙΚΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΌ!

ΡΑΒΑΝΊ ΠΟΛΊΤΙΚΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΌ!


Το κλασσικό πολίτικο ραβανί 
μπορούμε να το συνοδεύσουμε με παγωτό καϊμάκι.
Τι χρειαζόμαστε:

1 σακουλάκι σιμιγδάλι ψιλό
1/2 σακουλάκι σιμιγδάλι χοντρό
μία κούπα ζάχαρη
3 αυγά (τα χωριάτικα πάντα κάνουν διαφορά)
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
ένα φακελάκι baking powder
ένα φακελάκι μαστίχα Χίου
λίγη εσάνς πορτοκαλιού ή ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Για το σιρόπι:

2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
ένα ξύλο κανέλας
μισό πορτοκάλι

Πώς το κάνουμε:

Χτυπάμε τη ζάχαρη με τ’αυγά ώσπου να γίνει ένα αφράτο μείγμα,προσθέτω το γιαούρτι και την μαστίχα (χτυπημένη στο multi με λίγη ζάχαρη για να διαλυθεί).
Σιγά σιγά προσθέτω τα δύο σιμιγδάλια, το baking powder και το ξύσμα.
Ψήνω στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου(βλέπουμε να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα).
Σε κρύο γλυκό ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι.
Λίγα μυστικά ακόμα


Διακοσμούμε με άσπρο αμύγδαλο και σερβίρουμε αν θέλουμε με παγωτό καϊμάκι.

Η δοσολογία είναι για ένα μικρό ταψάκι φούρνου.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ταξιδεύοντας με την κουζίνα... στο Κιλκίς - VIDEO

Ταξιδεύοντας με την κουζίνα... στο Κιλκίς - VIDEO


Ταξιδεύοντας με την κουζίνα στο Κιλκίς - VIDEO












Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στο #Κιλκίς επισκέφτηκε η εκπομπή «Ταξιδεύοντας με την Κουζίνα» όπου η οικοδέσποινα, μας παρουσίασε τρεις εξαιρετικές συνταγές με άρωμα Πόντου.
Επίσης η πολύ γλυκιά Ναταλία Τσουλγουνίδου από το ζαχαροπλαστείο patisserie Sisters μας παρουσίασε με εκπληκτική τάρτα σοκολάτας που δεν χρειάζεται ψήσιμο. Δείτε ακόμη την επίσκεψη του Βασίλη στο αγρόκτημα με τα Ποντιακά εδέσματα «Ραγιάν», καθώς και την επίσκεψη του στο σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου.

ΠΗΓΗ https://www.lelevose.gr


Ποντιακά φυλλωτά με γέμιση - VIDEO ΣΥΝΤΑΓΗ

Ποντιακά φυλλωτά με γέμιση - VIDEO ΣΥΝΤΑΓΗ







Υλικά: 
Φύλλα περέκ - Αλλαντικά - Κίτρινο τυρί - Φέτα. 
Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε απαλά με τα χέρια μας τα φύλλα #περέκ για να μαλακώσουν. 
Τα γεμίζουμε με αλλαντικά και κίτρινο τυρί ή με φέτα. 
Τα βάζουμε σε τηγάνι με καυτό σπορέλαιο για να τηγανιστούν. 
Όταν πάρουν χρώμα από την μία πλευρά τα γυρνάμε και από την άλλη. 
Όταν είναι έτοιμα, τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το λάδι.