ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΤΥΡΙ (ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ)
Ποιος δεν λατρεύει τη μπουγάτσα; Ποιος δεν νοσταλγεί τα
Κυριακάτικα πρωινά με μπουγάτσα και γάλα κακάο; Είτε γλυκιά, είτε
αλμυρή… η μπουγάτσα αρέσει σε όλους! Η Όλγα Πολυδώρου, μέσα από Το Όμορφο Κουζινάκι της, μάς δείχνει τον τρόπο να κάνουμε σπιτική μπουγάτσα με τυρί, τύπου Θεσσαλονίκης.
Υλικά για το φύλλο
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι σούπας ξύδι
1 1/2 κούπα χλιαρό νερό
Υλικά για τη γέμιση
500 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
1 κουτάκι μικρο κρέμα γάλακτος
3 ασπράδια αυγών πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα φύλλα
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι το μπέικιν και το αλάτι, ανοίγουμε στο
κέντρο μια λακουβίτσα, βάζουμε μέσα το λάδι, το ξύδι και το νερό.
Ανακατεύουμε το μείγμα παίρνοντας μέσα λίγο λίγο το αλεύρι.
Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και ζυμώνουμε, αν χρειαστεί νερό, για να
γίνει λεία και απαλή. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια. Αλευρώνουμε έναν
δίσκο και τα βάζουμε, το ένα δίπλα στο άλλο και τα σκεπάζουμε με μια
υγρή πετσέτα. Τα αφήνουμε για 45 λεπτά.
Έπειτα, ανοίγουμε με πλάστη τα μπαλάκια σε πολύ λεπτά φύλλα με τη βοήθεια λίγου κορν φλάουρ.
Για τη γέμιση
Σε ένα μπολ βάζουμε το τριμμένο τυρί και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τα ασπράδια και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Συναρμολόγηση μπουγάτσας
Στρώνουμε τα 4 φύλλα σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα
βουτυρώνουμε ενδιάμεσα. Απλώνουμε τη γέμιση στο ταψί πάνω από τα
στρωμένα φύλλα και ρίχνουμε λίγο πιπέρι στην επιφάνεια.
Σκεπάζουμε στρώνοντας τα υπόλοιπα φύλλα και βουτυρώνοντας τα και
αυτά ενδιάμεσα. Χαράζουμε τη μπουγάτσα σε φαρδιές λωρίδες, βουτυρώνουμε
από πάνω. Ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου μέχρι
να ροδίσει από πάνω!
Σερβίρουμε σε κομμάτια μπουκιάς ζεστή!
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου