Χαμψοπίλαφο
Μια γευστική πρόταση για τους αναγνώστες του
pontos-news.gr, με ποντιακή αύρα.
ΥΛΙΚA
1 κιλό χαμψιά (γαύροι)
2 ποτήρια ρύζι
4 ποτήρια νερό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. βούτυρο
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε το κεφάλι και τη ραχοκοκαλιά από τα ψάρια. Τα πλένουμε και τα σουρώνουμε.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο μέχρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε 4 ποτήρια νερό και αλατοπίπερο. Όταν πάρουν μερικές βράσεις, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το ρύζι (πλυμένο με ζεστό νερό και σουρωμένο).
Μαγειρεύουμε το ρύζι για 10-11΄ και το αδειάζουμε σε ταψί.
Σκεπάζουμε το πιλάφι με τα ψάρια. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και αλατοπίπερο.
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για περίπου 10΄ μέχρι να ροδίσουν τα ψάρια.
⇔
Εναλλακτικά: Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο ρύζι μια χούφτα σταφίδες και κουκουνάρια και να γαρνίρουμε τα χαμψιά με φέτες λεμονιού.
ΥΛΙΚA
1 κιλό χαμψιά (γαύροι)
2 ποτήρια ρύζι
4 ποτήρια νερό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. βούτυρο
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε το κεφάλι και τη ραχοκοκαλιά από τα ψάρια. Τα πλένουμε και τα σουρώνουμε.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο μέχρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε 4 ποτήρια νερό και αλατοπίπερο. Όταν πάρουν μερικές βράσεις, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το ρύζι (πλυμένο με ζεστό νερό και σουρωμένο).
Μαγειρεύουμε το ρύζι για 10-11΄ και το αδειάζουμε σε ταψί.
Σκεπάζουμε το πιλάφι με τα ψάρια. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και αλατοπίπερο.
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για περίπου 10΄ μέχρι να ροδίσουν τα ψάρια.
⇔
Εναλλακτικά: Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο ρύζι μια χούφτα σταφίδες και κουκουνάρια και να γαρνίρουμε τα χαμψιά με φέτες λεμονιού.
Πηγή: Σούλα Μπόζη, Μικρασιατική κουζίνα – 200 παραδοσιακές συνταγές από τις γυναίκες της Ανατολικής Θράκης, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου