Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Πολίτικο τσουρέκι, η αυθεντική συνταγή

Πολίτικο τσουρέκι, η αυθεντική συνταγή


Πολίτικο,politiko
Υλικά (για 8 μικρά ή 4 μεγάλα τσουρέκια) 
2 κιλά αλεύρι (μπλε), 
μισό κιλό βούτυρο ανάλατο, 
8 αβγά, 
1 φακελάκι μαχλέπι, 
1 φακελάκι μαστίχα, 
800 γραμμάρια ζάχαρη, 
μαγιά από το φούρνο για δύο κιλά αλεύρι 150 γρ., 
ενάμισι με 2 ποτήρι χλιαρό γάλα και 
1 ποτήρι του κρασιού βρασμένο γλυκάνισο.

Τρόπος παρασκευής: 

1. Πιάνουμε τη μαγιά με μισό ποτήρι χλιαρό γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και μία κουταλιά αλεύρι. -Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν όλα τα συστατικά και αφήνουμε τη μαγιά για μία ώρα σε ζεστό σημείο να ανέβει.
2. Σε μία μεγαλούτσικη λεκάνη αναμιγνύουμε τη μαγιά , προσθέτουμε το βούτυρο μαλακωμένο, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αβγά, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το βρασμένο γλυκάνισο.
3. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια, άλλοτε χτυπώντας και άλλοτε πλάθοντας μαλακά τη ζύμη μέχρι να δουλευτούν πολύ καλά όλα τα υλικά.
4. Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακιά, αλλά να ξεκολλάει από τα χέρια σας.
5. Αν αυτό δεν συμβαίνει τότε προσθέτετε πολύ λίγο αλεύρι και την ξαναδουλεύετε.
6. Σκεπάζετε τη λεκάνη με μια διαφανή μεμβράνη και μετά με κουβέρτες και την τοποθετείτε σ' ένα ζεστό σημείο της κουζίνας (κοντά στο καλοριφέρ), για να ανέβει.
7. Για καλύτερα αποτελέσματα αφήστε την όλη τη νύχτα και φτιάξτε τα τσουρέκια σας την άλλη μέρα το πρωί, που θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
8. Πλάθετε τη ζύμη, πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, σε τρία μεγάλα μπαστούνια, τα οποία τα πλέκετε κοτσίδα.
9. Τα αφήνετε να φουσκώσουν για περίπου μισή ώρα, τα αλείφετε με κρόκο αυγού, τα πασπαλίζετε με μαύρο και άσπρο σουσάμι και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για τρία τέταρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου