Παραδοσιακή πετιμεζόπιτα!
Ένα κέικ που μας έρχεται από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, πλούσιο σε γεύση και σε αρώματα.
Υλικά:
- 1½ φλιτζάνι πετιμέζι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- ½ φλιτζάνι ρακή
- 2 κουτ. γλυκού σόδα
- 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
- 500γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 φλιτζάνι καρύδια χονδροκομμένα
- σουσάμι
- μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγανάκι.
- Αφήνετε να κρυώσει και το χτυπάτε για μερικά λεπτά στο μίξερ με τη ζάχαρη και το πετιμέζι.
- Διαλύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνετε στο μίξερ.
- Προσθέτετε τη ρακή, τα κανελλογαρίφαλα και τα καρύδια ελαφρά αλευρωμένα.
- Ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Μεταφέρετε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί με διάμετρο 28 εκ.
- Πασπαλίζετε με το σουσάμι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 15 λεπτά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180oC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 35 λεπτά ακόμη.
- Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στην πετιμεζόπιτα τη λάμα ενός μαχαιριού.
- Πρέπει να βγει καθαρή, αλλιώς ψήνετε για λίγο ακόμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου