http://xaroumenos-taxidioths.blogspot.gr/search/label/%CE%98%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Κρεμμυδένια ή Καλασούνα Φολεγάνδρου

Κρεμμυδένια ή Καλασούνα Φολεγάνδρου


Παραδοσιακή Κρεμμυδόπιτα Φολέγανδρος


Φυσικά και οι παραδοσιακές πίτες είναι ότι πιο εξαιρετικό έχει να παρουσιάσει η Ελληνική Κουζίνα, τόσο για την ποικιλία τους όσο και για την νοστιμιά τους!
Η σημερινή πίτα είναι νησιώτισσα, καλασούνα είναι η πίτα στην Φολεγρανδρίτικη διάλεκτο, φτιάχνεται με ελάχιστα υλικά και είναι μια από τις ωραιότερες πίτες!
Την συνταγή μας την έδωσαν, όχι στην Φολέγανδρο αλλά στην Σίφνο,στο υπέροχο "Χρυσό", που βρίσκεται στον Αρτεμώνα!
  • ΠΟΣΟΤΗΤΑ: 12-14 Μεριδες
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 60 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 50 λεπτά
  • ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 ώρα 50 λεπτά
Κρεμμυδένια ή Καλασούνα Φολεγάνδρου xristougenniatikes tiria galaktokomika allantika pites zimes pites zymes pites almires pasxalines %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages laxanika ospria syntages gia laxanika zimes pites epoxis elliniki topiki kouzina











Υλικά για: 
Κρεμμυδένια ή Καλασούνα Φολεγάνδρου


Βήμα προς βήμα



  1. Η ζύμη
    Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι κάνουμε ένα άνοιγμα και προσθέτουμε την μαγιά και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε ελαφρά, αφήνουμε το μείγμα 4-5 λεπτά.

    Κρεμμυδένια ή Καλασούνα Φολεγάνδρου xristougenniatikes tiria galaktokomika allantika pites zimes pites zymes pites almires pasxalines %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages laxanika ospria syntages gia laxanika zimes pites epoxis elliniki topiki kouzina

  2. Διαλύουμε το αλάτι σε ένα φλυτζάνι νερό και προσθέτουμε σταδιακά, στο μείγμα, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη.
    Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, μεχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση. 

    Κρεμμυδένια ή Καλασούνα Φολεγάνδρου xristougenniatikes tiria galaktokomika allantika pites zimes pites zymes pites almires pasxalines %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages laxanika ospria syntages gia laxanika zimes pites epoxis elliniki topiki kouzina

  3. Η γέμιση
    Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες.

    Κρεμμυδένια ή Καλασούνα Φολεγάνδρου xristougenniatikes tiria galaktokomika allantika pites zimes pites zymes pites almires pasxalines %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages laxanika ospria syntages gia laxanika zimes pites epoxis elliniki topiki kouzina

  4. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά σωτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν.

    Κρεμμυδένια ή Καλασούνα Φολεγάνδρου xristougenniatikes tiria galaktokomika allantika pites zimes pites zymes pites almires pasxalines %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages laxanika ospria syntages gia laxanika zimes pites epoxis elliniki topiki kouzina

  5. Αφήνουμε τα κρεμμύδια να κρυώσουν.
    Προσθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.

    Κρεμμυδένια ή Καλασούνα Φολεγάνδρου xristougenniatikes tiria galaktokomika allantika pites zimes pites zymes pites almires pasxalines %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages laxanika ospria syntages gia laxanika zimes pites epoxis elliniki topiki kouzina

  6. Το χειροποίητο φύλλο
    Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ισόποσα κομμάτια και σε καλά αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε το πρώτο φύλλο.
    Το φύλλο πρέπει να είναι σχετικά χοντρό.

    Κρεμμυδένια ή Καλασούνα Φολεγάνδρου xristougenniatikes tiria galaktokomika allantika pites zimes pites zymes pites almires pasxalines %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages laxanika ospria syntages gia laxanika zimes pites epoxis elliniki topiki kouzina

  7. Απλώνουμε το φύλλο που ανοίξαμε σε καλά λαδωμένο ταψί μετρίου μεγέθους.

    Κρεμμυδένια ή Καλασούνα Φολεγάνδρου xristougenniatikes tiria galaktokomika allantika pites zimes pites zymes pites almires pasxalines %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages laxanika ospria syntages gia laxanika zimes pites epoxis elliniki topiki kouzina

  8. Ανακατεύουμε τα υλικά για την γέμιση, δεν ξεχνάμε ότι το μοσχοκάρυδο είναι αυτό που θα δώσει υπέροχη γεύση, όσο για το αλάτι δοκιμάζουμε και προσθέτουμε το ανάλογο!

    Κρεμμυδένια ή Καλασούνα Φολεγάνδρου xristougenniatikes tiria galaktokomika allantika pites zimes pites zymes pites almires pasxalines %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages laxanika ospria syntages gia laxanika zimes pites epoxis elliniki topiki kouzina

  9. Στρώνουμε όλη την γέμιση στο ταψί.

    Κρεμμυδένια ή Καλασούνα Φολεγάνδρου xristougenniatikes tiria galaktokomika allantika pites zimes pites zymes pites almires pasxalines %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages laxanika ospria syntages gia laxanika zimes pites epoxis elliniki topiki kouzina

  10. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το τοποθετούμε πάνω από την πίτα.

    Κρεμμυδένια ή Καλασούνα Φολεγάνδρου xristougenniatikes tiria galaktokomika allantika pites zimes pites zymes pites almires pasxalines %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages laxanika ospria syntages gia laxanika zimes pites epoxis elliniki topiki kouzina

  11. Κλείνουμε την πίτα, περιχύνουμε με ελαιόλαδο, απλώνουμε να πάει παντού.
    Χαράσουμε σε κομμάτια και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά στους 180°C Κελσίου.

    Κρεμμυδένια ή Καλασούνα Φολεγάνδρου xristougenniatikes tiria galaktokomika allantika pites zimes pites zymes pites almires pasxalines %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages laxanika ospria syntages gia laxanika zimes pites epoxis elliniki topiki kouzina

  12. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και σερβίρουμε!

    Κρεμμυδένια ή Καλασούνα Φολεγάνδρου xristougenniatikes tiria galaktokomika allantika pites zimes pites zymes pites almires pasxalines %cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82 orektika mpoufes loipes suntages laxanika ospria syntages gia laxanika zimes pites epoxis elliniki topiki kouzina

- Η πίτα στην Φολέγανδρο η πίτα φτιάχνεται με το τοπικό Σουρωτό τυρί, η συνταγή μας είπαν γίνεται και με φρέσκια, νωπή μυζήθρα, αν δεν βρείτε χρησιμοποιήστε ανθότυρο ή κάποιο άλλο αντίστοιχο τυρί!
- Αν βρείτε κρεμμύδια Ζακύνθου (νεροκρέμμυδα) καλώς διαφορετικά χρησιμοποιήστε μεγάλα, γλυκά κρεμμύδια.
- Αν θέλετε πιο έντονη την γεύση του κρεμμυδιού, μπορείτε να τα βάλετε ωμά, αφού πρώτα τα τρίψετε με μπόλικο αλάτι και κατόπιν τα ξεπλένετε.
- Η πίτα πρέπει να γίνει χοντρή, γι' αυτό υπολογίστε να χρησιμοποιήσετε ένα ταψί που θα σας δώσει το αντίστοιχο αποτέλεσμα!
- Την μαγιά μπορείτε να την αντικαταστήσετε με 1 κουταλιά της σούπας ξύδι.


ΠΗΓΗ  http://www.funkycook.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου