http://xaroumenos-taxidioths.blogspot.gr/search/label/%CE%98%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Στύπα - Τουρσί

Στύπα - Τουρσί







Στύπα… ένα αναπόσπαστο κεφάλαιο της Ποντιακής κουζίνας!

Το τουρσί το συναντάμε σε όλες της περιοχές του Πόντου και το κατανάλωναν σχεδόν καθημερινά.

Είναι κυρίως λαχανικά που υπέστησαν μια διαδικασία γαλακτικής ζύμωσης, όπως λέγετε, για λόγους συντήρησης και φυσικά γεύσης!

Για την παρασκευή του τουρσιού, χρησιμοποιούσαν κυρίως μελιτζάνες, άσπρα λάχανα, φασολάκια, ντομάτες, αγγουράκια, πιρπιρίμια - γλιστρίδες, πιπεριές κ.α.

Υλικά

Άσπρο λάχανο
Νερό
Αλάτι
Κομμάτια λεμόνι
Λίγα ρεβίθια
Σέλινο ή κύμινο (προαιρετικά)

Παρασκευή

Δυαλύουμαι πρώτα αλάτι σε νερό, με αναλογία 2,5%. Αν θέλουμε προσθέτουμε διάφορα αρωματικά όπως σέλινο, κύμινο κ.λ.π.
Σε ένα, κατά προτίμηση πήλινο δοχείο, τοποθετούμε τα λαχανικά με κομμάτια από λεμόνια και μερικά ρεβίθια.
Περιχύνουμε τα λαχανικά με το αλατόνερο.
Τα πιέζουμε με πέτρα, ώστε να καλυφθούν τα λαχανικά με το αλατόνερο και να μην εξέχουν από την επιφάνεια της άλμης. Έτσι θα αποφευχθεί η οξείδωση τους, από τον αέρα!
Σκεπάζουμε αεροστεγώς το πήλινο δοχείο και το τοποθετούμε σε τοποθεσία, όπου η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 20-22o C περίπου.
Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στον χρόνο, που δεν υπερβαίνει συνήθως τις 3 εβδομάδες…

- Στύπα: Προέρχεται από την αρχαία λέξη στυφά, που σημαίνει το ξινό, το στυφό.

- Η εποχή της παρασκευής είναι τέλη του καλοκαιριού - αρχές φθινόπωρου, που υπάρχει και αφθονία λαχανικών!

Καλή όρεξη!

ΠΗΓΗ http://www.lelevose.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου