ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Τελεια Καρυδόπιτα απο τον Γαστρονομο!!!
Συνταγή Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφίες Άλκης Καλούδης
Το αγαπημένο γλυκό των μαμάδων, αυτό που σέρβιραν σε όλες τις ονομαστικές εορτές των παιδικών μας χρόνων, τώρα σε παρλιαρική βερσιόν!
Υλικά
300 γρ. καρύδια, ψιλοτριμμένα στο μούλτι
100 γρ. καρύδια, χονδροκομμένα (καλύτερα να τα κοπανίσουμε λίγα-λίγα στο γουδί)
300 γρ. ζάχαρη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
8 αυγά μεσαίου μεγέθους, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού (γεμάτο) μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη
800 γρ. νερό
80 γρ. κονιάκ
Μερίδες 20 - 24
Προετοιμασία 30΄ Ψήσιμο 1 ώρα τουλάχιστον
Διαδικασία Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα ή το φτερό, το βούτυρο με 200 γρ. από τη ζάχαρη, προσθέτοντας έναν-έναν τους κρόκους, έως ότου αφρατέψει καλά το μείγμα.
Μεταφέρουμε αλλού το μείγμα και καθαρίζουμε τον κάδο. Τον στεγνώνουμε καλά και ρίχνουμε εκεί τα ασπράδια με τα υπόλοιπα 100 γρ. ζάχαρης. Τα χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ψιλοτριμμένα καρύδια με το αλεύρι, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα μέσα στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μισή ποσότητα μαρέγκας, ανακατεύουμε απαλά, ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα καρυδιού-αλευριού και στο τέλος την υπόλοιπη μαρέγκα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170º C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 30 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, στρώνουμε όλη την επιφάνεια ώστε να είναι ίσια, την πασπαλίζουμε με τα χονδροκομμένα καρύδια και ψήνουμε 1 ώρα τουλάχιστον. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας στο κέντρο με ένα μαχαίρι· θα πρέπει να βγαίνει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης. Λίγο πριν τη βγάλουμε, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 3 λεπτά (ο χρόνος μετράει μετά το σημείο βρασμού). Προσθέτουμε το κονιάκ και περιχύνουμε την καρυδόπιτα όταν είναι και τα δύο ζεστά.
Συμβουλές
Μπορούμε να γλασάρουμε την καρυδόπιτα με σοκολάτα, αφού κρυώσει. Ζεσταίνουμε 200 γρ. κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε πάνω από 200 γρ. τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομογενοποιούμε πολύ καλά. Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει ελαφρώς και να πήξει πριν περιχύσουμε την καρυδόπιτα.
Μπορούμε να μετατρέψουμε την καρυδόπιτα σε αμυγδαλόπιτα ή φουντουκόπιτα, αντικαθιστώντας τα καρύδια με αμύγδαλα ή φουντούκια, αντίστοιχα.
Συνταγή Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφίες Άλκης Καλούδης
Το αγαπημένο γλυκό των μαμάδων, αυτό που σέρβιραν σε όλες τις ονομαστικές εορτές των παιδικών μας χρόνων, τώρα σε παρλιαρική βερσιόν!
Υλικά
300 γρ. καρύδια, ψιλοτριμμένα στο μούλτι
100 γρ. καρύδια, χονδροκομμένα (καλύτερα να τα κοπανίσουμε λίγα-λίγα στο γουδί)
300 γρ. ζάχαρη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
8 αυγά μεσαίου μεγέθους, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού (γεμάτο) μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη
800 γρ. νερό
80 γρ. κονιάκ
Μερίδες 20 - 24
Προετοιμασία 30΄ Ψήσιμο 1 ώρα τουλάχιστον
Διαδικασία Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα ή το φτερό, το βούτυρο με 200 γρ. από τη ζάχαρη, προσθέτοντας έναν-έναν τους κρόκους, έως ότου αφρατέψει καλά το μείγμα.
Μεταφέρουμε αλλού το μείγμα και καθαρίζουμε τον κάδο. Τον στεγνώνουμε καλά και ρίχνουμε εκεί τα ασπράδια με τα υπόλοιπα 100 γρ. ζάχαρης. Τα χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ψιλοτριμμένα καρύδια με το αλεύρι, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα μέσα στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μισή ποσότητα μαρέγκας, ανακατεύουμε απαλά, ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα καρυδιού-αλευριού και στο τέλος την υπόλοιπη μαρέγκα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170º C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 30 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, στρώνουμε όλη την επιφάνεια ώστε να είναι ίσια, την πασπαλίζουμε με τα χονδροκομμένα καρύδια και ψήνουμε 1 ώρα τουλάχιστον. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας στο κέντρο με ένα μαχαίρι· θα πρέπει να βγαίνει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης. Λίγο πριν τη βγάλουμε, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 3 λεπτά (ο χρόνος μετράει μετά το σημείο βρασμού). Προσθέτουμε το κονιάκ και περιχύνουμε την καρυδόπιτα όταν είναι και τα δύο ζεστά.
Συμβουλές
Μπορούμε να γλασάρουμε την καρυδόπιτα με σοκολάτα, αφού κρυώσει. Ζεσταίνουμε 200 γρ. κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε πάνω από 200 γρ. τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομογενοποιούμε πολύ καλά. Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει ελαφρώς και να πήξει πριν περιχύσουμε την καρυδόπιτα.
Μπορούμε να μετατρέψουμε την καρυδόπιτα σε αμυγδαλόπιτα ή φουντουκόπιτα, αντικαθιστώντας τα καρύδια με αμύγδαλα ή φουντούκια, αντίστοιχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου