ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΙΟΧΑΔΩΝ
Οι γιοχάδες νόστιμα προψημένα φύλλα φτιαγμένα με 3 υλικά: αλεύρι, νερό, αλάτι! Ψημένα στο τζάκι, στο σατζ και φυλαγμένα σε σκιερό μέρος για τουλάχιστον ένα χρόνο, αποτελούσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των Ποντίων! Βάλτε τα στο τραπέζι σας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας γιατί πραγματικά το αξίζουν!!!
Διαδικασία
Οι γιοχάδες (λεπτά προψημένα φύλλα ζύμης), παρασκευάζονται σε διαδοχικά στάδια. Αρχικά, πρέπει να παρασκευαστεί η ζύμη. Έτσι, σε μια λεκάνη, βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι και το νερό ανακατεύουμε και σιγά-σιγά ζυμώνουμε, μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι.
Έπειτα, αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί σκεπάζοντάς το με ολοκάθαρο βαμβακερό ύφασμα για 1 ώρα περίπου.
Στη συνέχεια, χωρίζουμε το ζυμάρι σε μικρά μπαλάκια, περίπου60 γραμ. κάθε κομμάτι.
Αμέσως μετά ανοίγουμε το γιοχά σε αλευρωμένο τραπέζι με την βοήθεια ενός πλάστη. Για να μην κολλάει το φύλλο πάνω στο πλάστη πασπαλίζουμε με αλεύρι, όσο χρειαστεί.
Στο επόμενο στάδιο ψήνουμε τα φύλλα στο τζάκι, στο σάτς (μεγάλες στρόγγυλες κατασκευές από σίδερο τα παλιά τα χρόνια, καπάκι από βαρέλι, σήμερα), προσεχτικά και από τις δύο μεριές.
Τα περέκ μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους και διατηρούνται σε αυτή τη μορφή σε δροσερό μέρος για 1 περίπου χρόνο.
Παρασκευή γιοχάδων Κυρικλίδου Αναστασία, κείμενα - φωτογραφίες Αλέξανδρος Θ. Χουβαρδάς.
Διαδικασία
Οι γιοχάδες (λεπτά προψημένα φύλλα ζύμης), παρασκευάζονται σε διαδοχικά στάδια. Αρχικά, πρέπει να παρασκευαστεί η ζύμη. Έτσι, σε μια λεκάνη, βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι και το νερό ανακατεύουμε και σιγά-σιγά ζυμώνουμε, μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι.
Έπειτα, αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί σκεπάζοντάς το με ολοκάθαρο βαμβακερό ύφασμα για 1 ώρα περίπου.
Στη συνέχεια, χωρίζουμε το ζυμάρι σε μικρά μπαλάκια, περίπου
Αμέσως μετά ανοίγουμε το γιοχά σε αλευρωμένο τραπέζι με την βοήθεια ενός πλάστη. Για να μην κολλάει το φύλλο πάνω στο πλάστη πασπαλίζουμε με αλεύρι, όσο χρειαστεί.
Στο επόμενο στάδιο ψήνουμε τα φύλλα στο τζάκι, στο σάτς (μεγάλες στρόγγυλες κατασκευές από σίδερο τα παλιά τα χρόνια, καπάκι από βαρέλι, σήμερα), προσεχτικά και από τις δύο μεριές.
Τα περέκ μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους και διατηρούνται σε αυτή τη μορφή σε δροσερό μέρος για 1 περίπου χρόνο.
Παρασκευή γιοχάδων Κυρικλίδου Αναστασία, κείμενα - φωτογραφίες Αλέξανδρος Θ. Χουβαρδάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου