Αγκινάρες με Μοσχάρι και σως αυγολέμονο
Υλικά
(για 6- 8 άτομα)
12-16 μεγάλες αγκινάρες (περίπου 2 ανά άτομο)
1,5kg μοσχαρίσιο ποντίκι
2 κρεμμύδια ξερά
1 μεγάλο ματσάκι άνηθο
1 κιλό πατάτες βιολογικές
4 καρότα βιολογικά
4 σκελίδες σκόρδου
3 λεμόνια χυμό
1 ζελέ Knorr ζωμό μοσχάρι
ελάχιστο αλάτι
μπόλικο μιξ 4 πιπέρια
1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
για το αυγολέμονο μπεσαμέλ:
πιπέρι
2 αυγά
2 κ.σ. κορνφλάουερ
1 λεμόνι το χυμό
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες κόβοντας όλα τα φυλλαράκια τους και το χνούδι, καθώς και ό,τι περισσεύει από το κοτσανάκι τους στο κάτω μέρος, ώστε να μείνει καθαρή η κούπα της αγκινάρας.Κόβουμε τις αγκινάρες στη μέση.Σε μια λεκάνη μεγάλη βάζουμε νερό και τον χυμό του λεμονιού και τις αφήνουμε μέσα για να μην μαυρίσουν.Σε μια άλλη λεκάνη, ετοιμάζουμε τις πατάτες με τα καρότα.Τα κόβουμε και τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, λεμόνι λάδι (εγώ ρίχνω και ελάχιστο μοσχοκάρυδο μέσα και 3-4 σκελίδες σκόρδο επιπλεόν πολτοποιημένες για έξτρα πικάντικη γεύση!!!!) και με τα χεράκια μας τις κάνουμε καλό ανακάτεμα να πάει η γεύση παντού.Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο πολτοποιημένο και τα κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια.Σε μέτρια φωτιά, θωρακίζουμε το κρεάς από όλες τις πλευρές.Ρίχνουμε μέσα τον κύβο ζωμού.Ρίχνουμε τις πατάτες με τα καρότα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα να πάει η νοστιμιά παντού.Πασπαλίζουμε με το πιπέρι.Γεμίζουμε με βραστό νερό από τον βραστήρα μέχρι ίσα να καλύπτεται το κρέας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά να βράσει το φαγητό μας για 1 ώρα.Κατόπιν, ρίχνουμε μέσα τις αγκινάρες, τον άνηθο και αλατίζουμε, ρίχνουμε το χυμό 2 λεμονιών και ξανασκεπάζουμε. Πάντα σε χαμηλή ένταση το μάτι. (δηλαδή αν η κουζίνα σας είναι από το 1-9 εσείς το βάζετε το φαί στο 3-4)Σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ακόμα.Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο:Παίρνουμε ζουμί από το φαγητό, να γεμίσει ένα κατσαρολάκι μικρό.(περίπου 15 εκ. διάμετρος εννοώ)Σε ένα μπωλάκι χτυπάμε τα αυγά, το κορν φλάουερ και το λεμόνι πολύ καλά.Σε μέτρια φωτία ρίχνουμε το μείγμα πολύ αργά, ανακατεύοντας συνέχεια μέσα στο κατσαρολάκι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει.Σερβίρουμε με μπόλικη από τη σως αυγολέμονο από πάνω και φρεσοτριμμένο πιπέριTip:Το φαγητό αυτό γίνεται εξαιρετικό και με χοιρινό αν το θέλετε.Επίσης, μπορείτε κάλλιστα να παραλείψετε τις πατάτες και τα καρόττα με εξίσου καλό αποτέλεσμα.
(για 6- 8 άτομα)
12-16 μεγάλες αγκινάρες (περίπου 2 ανά άτομο)
1,5kg μοσχαρίσιο ποντίκι
2 κρεμμύδια ξερά
1 μεγάλο ματσάκι άνηθο
1 κιλό πατάτες βιολογικές
4 καρότα βιολογικά
4 σκελίδες σκόρδου
3 λεμόνια χυμό
1 ζελέ Knorr ζωμό μοσχάρι
ελάχιστο αλάτι
μπόλικο μιξ 4 πιπέρια
1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
για το αυγολέμονο μπεσαμέλ:
πιπέρι
2 αυγά
2 κ.σ. κορνφλάουερ
1 λεμόνι το χυμό
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες κόβοντας όλα τα φυλλαράκια τους και το χνούδι, καθώς και ό,τι περισσεύει από το κοτσανάκι τους στο κάτω μέρος, ώστε να μείνει καθαρή η κούπα της αγκινάρας.Κόβουμε τις αγκινάρες στη μέση.Σε μια λεκάνη μεγάλη βάζουμε νερό και τον χυμό του λεμονιού και τις αφήνουμε μέσα για να μην μαυρίσουν.Σε μια άλλη λεκάνη, ετοιμάζουμε τις πατάτες με τα καρότα.Τα κόβουμε και τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, λεμόνι λάδι (εγώ ρίχνω και ελάχιστο μοσχοκάρυδο μέσα και 3-4 σκελίδες σκόρδο επιπλεόν πολτοποιημένες για έξτρα πικάντικη γεύση!!!!) και με τα χεράκια μας τις κάνουμε καλό ανακάτεμα να πάει η γεύση παντού.Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο πολτοποιημένο και τα κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια.Σε μέτρια φωτιά, θωρακίζουμε το κρεάς από όλες τις πλευρές.Ρίχνουμε μέσα τον κύβο ζωμού.Ρίχνουμε τις πατάτες με τα καρότα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα να πάει η νοστιμιά παντού.Πασπαλίζουμε με το πιπέρι.Γεμίζουμε με βραστό νερό από τον βραστήρα μέχρι ίσα να καλύπτεται το κρέας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά να βράσει το φαγητό μας για 1 ώρα.Κατόπιν, ρίχνουμε μέσα τις αγκινάρες, τον άνηθο και αλατίζουμε, ρίχνουμε το χυμό 2 λεμονιών και ξανασκεπάζουμε. Πάντα σε χαμηλή ένταση το μάτι. (δηλαδή αν η κουζίνα σας είναι από το 1-9 εσείς το βάζετε το φαί στο 3-4)Σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ακόμα.Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο:Παίρνουμε ζουμί από το φαγητό, να γεμίσει ένα κατσαρολάκι μικρό.(περίπου 15 εκ. διάμετρος εννοώ)Σε ένα μπωλάκι χτυπάμε τα αυγά, το κορν φλάουερ και το λεμόνι πολύ καλά.Σε μέτρια φωτία ρίχνουμε το μείγμα πολύ αργά, ανακατεύοντας συνέχεια μέσα στο κατσαρολάκι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει.Σερβίρουμε με μπόλικη από τη σως αυγολέμονο από πάνω και φρεσοτριμμένο πιπέριTip:Το φαγητό αυτό γίνεται εξαιρετικό και με χοιρινό αν το θέλετε.Επίσης, μπορείτε κάλλιστα να παραλείψετε τις πατάτες και τα καρόττα με εξίσου καλό αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου