ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΤΡΩΣ!
Στην αρχή ήταν ο μπαμπάς, όχι ο μπαμπάς μου, όχι ο Αλή Μπαμπάς, ούτε οι 40 κλέφτες του, αλλά το γλυκό... μπαμπάς με ρούμι. Μετά ένας Γάλλος ζαχαροπλάστης αφαίρεσε τις σταφίδες από το μπαμπά κ έφτιαξε ένα σιρόπι, που το <<φουσκώνει>> κ το ονόμασε σαβαρέν προς τιμή του Γάλλου γευσιγνώστη Brillat Savarin. Το Σαβαρέν λοιπόν είναι η εξέλιξη του Μπαμπά του 18ου αιώνα. Κ το σαβαρέν της γιαγιάς μου?.. Ε αυτό γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη κ από τι φαίνεται είναι η εξέλιξη του γαλλικού ή μάλλον του ελληνικού σαβαρέν ή ίσως να μπορούμε κ εμείς να του δώσουμε τη δική μας τιμητική ονομασία! Σαβαρέν σαν ρεβανί ή σαβαρέν με αμύγδαλα ή το αμυγδαλωτό σαβαρέν της Μάχης ή σαβαρέν αμυγδάλου ή κ γιατί όχι...Αμυγδαλομάχη!!!
Για το σιρόπι: 1 1/2 κούπα τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική 1 1/2 κούπα τσαγιού νερό 4 κ.σ. ρούμι
Για το γλάσο: 1/2 κούπα τσαγιού μαρμελάδα δαμάσκηνο 2 κ.σ. νερό
Για το γαρνίρισμα: Φρούτα Σαντιγύ
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε στο γάλα τη μαγιά. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το γάλα κ το αλεύρι με το αλάτι. Εξακολουθώντας το χτύπημα, ρίχνουμε σταδιακά κ τη μαργαρινή. Κάνουμε μια ζύμη ελαστική, που κολλάει στα χέρια. Τη βάζουμε σε αλευρωμένο μπωλ κ τη σκεπάζουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει για 1-11/2 ώρα. Στη συνέχεια βουτυρώνουμε κ αλευρώνουμε μια φόρμα με τρύπα στη μέση, απλώνουμε τη ζύμη μας μέσα κ την αφήνουμε κ πάλι να φουσκώσει σκεπασμένη για περιπούάλλη μία ώρα. Ψήνουμε το σαβαρέν μας για 30' περίπου σε προθερμαινόμενο φούρνο στους 180. Όταν είναι έτοιμο κ όσο είναι ζεστό, το τρυπάμε από την κάτω πλευρά κ το βγάζουμε από τη φόρμα. Το αφήνουμε να κρυώσει. Το περιχύνουμε με το ρούμι ή αν θέλουμε πιο ήπια τη γεύση του ποτού, το βάζουμε στο σιρόπι προσ το τέλος. Βράζουμε λοιπόν το σιρόπι μας κ βουτάμε μέσα το σαβαρέν μας κ το περιχύνουμε ταυτόχρονα κ από πάνω για να σιροπιαστεί ολόκληρο. Το τοποθετούμε σε πιατέλα κ ετοιμάζουμε το γλάσο της μαρμελάδας. Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα με το νερό κ αλείφουμε το γλυκό μας για να γυαλίσει. Όταν κρυώσει τελείως, χτυπάμε τη σαντιγύ κ γαρνίρουμε το γλυκό μας γεμίζοντας με φρούτα στο κέντρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου