Τανωμένος Σορβάς ή Τανοφάι
Υλικά
για 4 άτομα:
- 1 ποτήρι νερού κορκότο (σπασμένο στάρι)
- ½ κιλό στραγγιστό γιαούρτι
- ½ ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- λίγο αλάτι
- λίγο ελαιόλαδο
- νερό όσο πάρει
Διαδικασία
Στο Νηστικό Αρκούδι φτιάχνουμε και παρουσιάζουμε τον τανωμένο σορβά σχεδόν μια φορά το χρόνο και έχουμε τους λόγους μας: βραδύνοια (δεν τα παίρνουμε εύκολα βρε αδελφέ!), λυμάρα (τρελαινόμαστε για ποντιακά), αφραγκιές (πέφτει ο προϋπολογισμός του επεισοδίου οπότε πρέπει να φτιάξουμε κάτι οικονομικό και νόστιμο).
Είναι βέβαια, και κάτι ακόμα: η πατροπαράδοτη σούπα του Πόντου κρύβει πολλή σοφία και επειδή το μυαλό και το στομάχι μας μπουκώνουν με τα πολύπλοκα και εντυπωσιακά, κάνουμε κατά καιρούς εναλλακτική δίαιτα με τα απλά και ταπεινά.
Για να μην ξεχνιόμαστε λοιπόν… τανωμένος σορβάς ή σιρβάς ή τανομένος σουρβάς, τανώσουπα, τανομεζές ή τανοφάι.
Υπάρχουν δυο ειδών σορβάδες: ο τανωμένος και ο ξυγαλένεν. Ο πρώτος γίνεται με ταν' ή πασκιτάν', ο δεύτερος με υλιστόν. Και οι δύο έχουν ως βάση το κορκότο. Καταλάβατε; Όχι; Διαβάστε παρακάτω!
Ταν' είναι το αποβουτυρωμένο υγρό που απομένει μετά το χτύπημα του αγελαδινού ή βουβαλίσιου γιαουρτιού. Πασκιτάν' είναι το προϊόν που παίρνουμε όταν βράσουμε το ταν' (σαν κρεμώδες τυρί ή μυζήθρα) και είναι υπόξινο. Ξυγαλένεν είναι το γιαούρτι. Υλιστόν είναι το πλήρες σε λιπαρά στραγγιστό γιαούρτι. Κορκότο είναι το αποφλοιωμένο και χονδροαλεσμένο ή χονδροκοπανισμένο στάρι.
Πασκιτάν και κορκότο βρίσκουμε στα μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα. Αν το σούπερ μάρκετ είναι πιο κοντά, τότε αντικαθιστούμε το πασκιτάν με γιαούρτι σακούλας ή στραγγιστό γιαούρτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου