ΠΟΥΡΜΑΣ ΓΛΥΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
ΚΑΙ (ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ)
(Ποντιακό γλυκό ταψιού)
Τον πουρμά τον έφτιαχναν οι νοικοκυρές του Πόντου τα Χριστούγεννα κυρίως. Ένα σιροπιαστό γλυκό ταψιού που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο.ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
νερό όσο πάρει
μία πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
½ φλ. ζάχαρη
2 ½ φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 κ.γ. κανέλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Δουλεύουμε καλά τα υλικά της ζύμης να σχηματιστεί μια μαλακή μάζα.
Την αφήνουμε να σταθεί για περίπου 15΄.
Στην συνέχεια χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4-5 ίσα μέρη και τα ανοίγουμε σε φύλλα.
Σε μπολ έχουμε ανακατέψει καλά τα υλικά της γέμισης.
Στρώνουμε σε κάθε φύλλο ίση ποσότητα γέμισης και το τυλίγουμε ρολό.
Τοποθετούμε τα ρολά κυκλικά σε λαδωμένο ταψί ξεκινώντας από το κέντρο προς την περιφέρεια μέχρι να καλυφθεί όλο το ταψί.
Ψήνουμε τον πουρμά σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Αν θέλουμε μπορούμε να τον περιχύσουμε μετά το ψήσιμο με σιρόπι
ΚΑΙ (ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ)
(Ποντιακό γλυκό ταψιού)
Τον πουρμά τον έφτιαχναν οι νοικοκυρές του Πόντου τα Χριστούγεννα κυρίως. Ένα σιροπιαστό γλυκό ταψιού που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο.ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
νερό όσο πάρει
μία πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
½ φλ. ζάχαρη
2 ½ φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 κ.γ. κανέλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Δουλεύουμε καλά τα υλικά της ζύμης να σχηματιστεί μια μαλακή μάζα.
Την αφήνουμε να σταθεί για περίπου 15΄.
Στην συνέχεια χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4-5 ίσα μέρη και τα ανοίγουμε σε φύλλα.
Σε μπολ έχουμε ανακατέψει καλά τα υλικά της γέμισης.
Στρώνουμε σε κάθε φύλλο ίση ποσότητα γέμισης και το τυλίγουμε ρολό.
Τοποθετούμε τα ρολά κυκλικά σε λαδωμένο ταψί ξεκινώντας από το κέντρο προς την περιφέρεια μέχρι να καλυφθεί όλο το ταψί.
Ψήνουμε τον πουρμά σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Αν θέλουμε μπορούμε να τον περιχύσουμε μετά το ψήσιμο με σιρόπι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου