Κατ'μέρια
Υλικά
για 4 κομμάτια:
- 2 κιλά αλεύρι
- 2 κουτ. σούπας μαγιά ξηρή
- ½ λίτρο ελαιόλαδο
- αλάτι
Διαδικασία
Τα κατιμέρια τα συναντάμε σε πολλές παραλλαγές και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Στα Δωδεκάνησα έχουν τη μορφή στριφτής τηγανιτής τυρόπιτας με μυτζήθρα και προσφέρονται με μέλι και κανέλλα.
Στη Μικρασία τα έφτιαχναν με πετιμέζι ή γλυκά και αλμυρά με ζύμη που περιλαμβάνει και κολοκύθα.
Τα πιο απλά απλούστατα όπως επιτάσσει η ποντιακή γαστρονομία τα φτιάχνουμε σήμερα.
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και σιγά-σιγά προσθέτουμε το νερό και το αλάτι, μέχρι η ζύμη μας να γίνει αρκετά μαλακή
για να πλάθεται εύκολα. Τη μοιράζουμε σε 4 μέρη και ανοίγουμε 4 φύλλα.
Ξεκινάμε με το πρώτο: απλώνουμε αλεύρι στο τραπέζι για να μην κολλάει το ζυμάρι και το ανοίγουμε με τον πλάστη.
Το λαδώνουμε, διπλώνουμε τις δύο μεριές προς τα μέσα, τις λαδώνουμε πάλι και διπλώνουμε συνεχώς μέχρι να γίνει ορθογώνιο.
Το αφήνουμε λίγο να σταθεί, το ξαναανοίγουμε με τον πλάστη και το ψήνουμε στο σατς. Παρομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα.
Αν το ψήσουμε και το φύλλο μας κάνει φουσκάλες, σημαίνει μεγάλη επιτυχία!
Υλικά
για 4 κομμάτια:
- 2 κιλά αλεύρι
- 2 κουτ. σούπας μαγιά ξηρή
- ½ λίτρο ελαιόλαδο
- αλάτι
Διαδικασία
Τα κατιμέρια τα συναντάμε σε πολλές παραλλαγές και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Στα Δωδεκάνησα έχουν τη μορφή στριφτής τηγανιτής τυρόπιτας με μυτζήθρα και προσφέρονται με μέλι και κανέλλα.
Στη Μικρασία τα έφτιαχναν με πετιμέζι ή γλυκά και αλμυρά με ζύμη που περιλαμβάνει και κολοκύθα.
Τα πιο απλά απλούστατα όπως επιτάσσει η ποντιακή γαστρονομία τα φτιάχνουμε σήμερα.
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και σιγά-σιγά προσθέτουμε το νερό και το αλάτι, μέχρι η ζύμη μας να γίνει αρκετά μαλακή
για να πλάθεται εύκολα. Τη μοιράζουμε σε 4 μέρη και ανοίγουμε 4 φύλλα.
Ξεκινάμε με το πρώτο: απλώνουμε αλεύρι στο τραπέζι για να μην κολλάει το ζυμάρι και το ανοίγουμε με τον πλάστη.
Το λαδώνουμε, διπλώνουμε τις δύο μεριές προς τα μέσα, τις λαδώνουμε πάλι και διπλώνουμε συνεχώς μέχρι να γίνει ορθογώνιο.
Το αφήνουμε λίγο να σταθεί, το ξαναανοίγουμε με τον πλάστη και το ψήνουμε στο σατς. Παρομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα.
Αν το ψήσουμε και το φύλλο μας κάνει φουσκάλες, σημαίνει μεγάλη επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου