http://xaroumenos-taxidioths.blogspot.gr/search/label/%CE%98%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Εύκολο ψωμί, χωρίς μαγιά και χωρίς ζύμωμα


Εύκολο ψωμί, χωρίς μαγιά και χωρίς ζύμωμα


(Φωτ.: akispetretzikis.com)


Θέλετε να φτιάξετε ψωμί αλλά δεν βρίσκετε μαγιά; Κανένα πρόβλημα! Το pontos-news.gr σάς παρουσιάζει μια συνταγή του Άκη Πετρετζίκη χωρίς το μαγικό υλικό που εξαφανίστηκε τις μέρες της καραντίνας.

ΥΛΙΚΑ

360 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
80 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. μπίρα, ή σόδα αναψυκτικό
μυρωδικά, προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα, και ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει παντού η σόδα.
Δημιουργούμε έναν λάκκο στη μέση του μίγματος και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και την μπίρα.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να ενωθούν τα υλικά της ζύμης.
Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, βάζουμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας και ζυμώνουμε πλάθοντας ένα καρβελάκι. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε μυρωδικά της αρεσκείας μας.
Μεταφέρουμε το ψωμί στο ταψί και χαράσσουμε με ένα μαχαίρι από πάνω.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Η σόδα είναι το πιο σημαντικό υλικό γιατί αντιδρά με το γιαούρτι και βοηθάει το ψωμί να φουσκώσει.
Αν το γιαούρτι δεν είναι στραγγιστό, ίσως χρειαστεί παραπάνω αλεύρι.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το 20-30% με αλεύρι ολικής άλεσης.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι χωρίς γλουτένη.

ΠΗΓΗ PONTOS-NEWS
Πηγή: akispetretzikis.com.