Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

Φασολάκια

ΦασολάκιαΦασολάκια   Φασολάκια


Συστατικά



- 1 κιλό φασολάκια πράσινα

- 2 σκελίδες σκόρδο

- 3 αυγά

- λίγο κόλιαντρο (προαιρετικά)

- λίγο ελαιόλαδο

- αλάτι, πιπέρι


Μέθοδος Εκτέλεσης

Ετοιμάζουμε μία κατσαρόλα μεγάλη. Ψιλοκόβουμε σκόρδο, κόλιαντρο και χτυπάμε 3 αυγά.

Αφαιρούμε ή καθαρίζουμε τις άκρες από τα φασολάκια μας.

Έαν είναι πολύ μακρυά, τα κόβουμε στην μέση και τα πλένουμε καλά καλά. Τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα που έχουμε ετοιμάσου από προηγουμένως.

Χρειάζεται να γεμήσουμε με νερό την κατσαρόλα έως να καλύψουμε τα φασολάκια μας. Για να γίνουν αρκετά μαλακά και να είναι πιο ωραία η αίσθηση κατά το γεύμα μας τα αφήνουμε να βράσουν σιγά σιγά για αρκετή ώρα.

Εμπειρικά με το μάτι παρατηρούμε το νέρό που απορροφάει και όταν έχει απορροφήσει το περισσότερο από αυτό, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Στην συνέχεια, ρίχνουμε σκορδάκι ψιλοκομμένο και τα 3 αυγά. Ανακατεύουμε τα φασολάκια μας, βάζουμε τον κόλιαντρο και το σερβίρουμε.

Το παραδοσιακό μας ποντιακό φαγητό μας είναι έτοιμο! Καλή όρεξη σε εσάς και στους ανθρώπους που αγαπάτε!

Γιαουρτοσαλάτα ποντιακή

Γιαουρτοσαλάτα ποντιακή


Μία παραδοσιακή συνταγή του Πόντου, λίγο πικάντικη.

Τι χρειαζόμαστε:

μισό κιλό γιαούρτι στραγγιστό
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 αγγούρι
αγγουράκια τουρσί
λίγη κάππαρη
2 ραπανάκια κόκκινα
3 σφιχτά αυγά
αλάτι - πιπέρι άσπρο

Πώς το κάνουμε:
Κόβουμε το αγγούρι, τα ραπανάκια, τα αγγουράκια τουρσί και τα αυγά (εκτός του ενός κρόκου) σε μικρούς κύβους.
Τρίβουμε τις σκελίδες σκόρδο στον ψιλό τρίφτη και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με την κάπαρη και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό σε ένα μπωλ.
Αλατοπιπερώνουμε τα υλικά μας.
Σε ένα άλλο μπωλ δουλεύουμε καλά το γιαούρτι με το λάδι και το ρίχνουμε στα υλικά μας να πάει παντού και ομοιόμορφα.
Τρίβουμε τον κρόκο που κρατήσαμε για διακόσμηση μαζί με ένα φυλλαράκι μαϊντανό και λίγα σπυράκια κάππαρης.
Την τοποθετείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες.
Καλή σας όρεξη.

Λίγα μυστικά ακόμα

Σημείωση : Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από ένα πολύ παλιό βιβλίο συνταγών του Νικόλαου Τσελεμεντέ. Είναι μία λίγο διαφορετική και ευφάνταστη παραλλαγή του τζατζικιού. Είναι ότι πρέπει για γιορτινά τραπέζια και όχι μόνο.

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

ΜΑΥΡΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ

ΜΑΥΡΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ


Κείμενο: Η ΦΑΡΜΑ ΤΗΣ ΑΒΑΣ


Όπως κάθε παιδί, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, δεν είχα σε εκτίμηση τα όσπρια, πέρα από τη φακή φυσικά. Για να μπορέσει η μαμά μου να μας πείσει να φάμε φασολάδα και γίγαντες έπρεπε να μας τάξει κάποια λιχουδιά, που συνήθως ήταν πίτσα για βραδινό (και πάλι από τα χεράκια της).

Αυτοί οι μαύροι γίγαντες με έβαλαν σε τρελό γευστικό πειρασμό, μια περιέργεια, μια αναζήτηση, «λες να είναι η απάντηση στην άρνηση των γιγάντων;», σκέφτηκα.

Λίστα για ψώνια

500 γρ. μαύροι γίγαντες Πρεσπών
1 ώριμη τομάτα τριμμένη
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
3-4 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
φέτα για συνοδευτικό (ελιές, παστό ψάρι, λουκάνικο)

Η συνταγή είναι απλή απλή, απλούστατη, αλλά η νοστιμιά απίστευτη, «τι έχανα τόσα χρόνια, Θεέ μου;», αναρωτήθηκα. Δεν ξέρω αν παλιότερα μου έφταιγε η συνταγή αλλά αυτή η ποικιλία οσπρίων δεν συγκρίνεται με τη γεύση των απλών γιγάντων, οι οποίοι μου φαινόντουσαν πιο… «χωμάτινοι». Αν, λοιπόν, ξεπεράσετε το θέμα του χρώματος, το οποίο εγώ προσωπικά το βρίσκω εκπληκτικό, έχετε καταφέρει να κατακτήσετε το μεγαλείο της γεύσης τους.

Έχετε βάλει τους γίγαντες από βραδύς να μουλιάσουν σε πολύ νερό. Πετάτε το νερό τους και βράστε τους σε μπόλικο νερό, χωρίς αλάτι μέχρι να μαλακώσουν (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τη χύτρα για οικονομία χρόνου).

Μόλις είναι έτοιμοι τους σουρώνετε και τους αφήνετε να περιμένουν.

Εν τω μεταξύ, τσιγαρίζετε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο, προσθέτετε το καρότο και τους γίγαντες, συνεχίζοντας το τσιγάρισμα, προσθέτετε και λίγο νερό και αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά να ενοποιηθούν τα υλικά.

Στη συνέχεια, προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι και πιπέρι, και αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά ακόμα.

Λίγο πριν το τέλος πασπαλίζετε με τον άνηθο για να μην χάσει τα αρώματα του.

Γιαμιιιι, τι μυρωδιά, Θεέ μου!

Πασπαλίστε με τριμμένη φετούλα και έχετε ένα εξαιρετικό πιάτο οσπρίων για το μεσημεριανό σας.



Tip: Οι μαύροι γίγαντες Πρεσπών είναι κατάλληλοι για τα άτομα με διαβήτη ή με αντίσταση στην ινσουλίνη ή υπογλυκαιμία. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και παρέχουν μια άριστη μη ζωική πηγή πρωτεΐνης.

Καλή σας απόλαυση!

Τηγανίτες !!!


Τηγανίτες !!!


 
Μία πολύ ωραία συνταγή για τηγανίτες!!!

Yλικά

1 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 ½ κουτ. γλυκού μπέκιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας λευκή ζάχαρη
1 ¼ φλιτζάνια γάλα
1 αυγό
3 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο




Τι κάνουμε

Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, το μπέκιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη. Κάνετε μία λακκούβα στο κέντρο και ρίξτε μέσα το γάλα, το αυγό και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσει.

Ζεσταίνετε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Χύστε με την κουτάλα το μείγμα στο τηγάνι, χρησιμοποιώντας περίπου ¼ του φλιτζανιού μείγμα για κάθε τηγανίτα. Μόλις ροδοκοκκινίσει η τηγανίτα γυρίστε την και από την άλλη πλευρά.Σερβίρετε τις τηγανίτες όταν είναι ζεστές. Σερβίρετε με μέλι .

ΠΗΓΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μουσακάς με λαχανικά και κοτόπουλο


Μουσακάς με λαχανικά και κοτόπουλο 




Ένας διαφορετικός μουσακάς που θα σας ξετρελάνει όλους!!Απίστευτη γεύση!





Υλικά



Υλικά για 1 ταψάκι φούρνου κανονικό ,ή 2 μιας χρήσεως 35-40 εκ.
πατάτες τόσες όσες χρειάζονται να καλύψουμε το ταψί μας
1/2 κούπα τσαγιού λάδι
2-3 μέτρια ξερά κρεμμύδια
1 κιλό στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μπουκίτσες
3 πιπεριές κόκκινες
3 πιπεριές πράσινες
αλάτι πιπέρι
1 κουταλιά σούπας κουρκουμά
2 κουτ.σούπας κοφτές πελτέ





















Μπεσαμέλ κρέμα

1 λίτρο γάλα και ίσως λίγο ακόμα

λίγο αλάτι
10 κουτ σούπας αλεύρι
4 κουτ σούπας βούτυρο
τυρί τριμμένο κεφαλοτύρι








Εκτέλεση

ΟΙ πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες τις τηγανίζουμε και τις στρώνουμε σε ένα ταψάκι βουτυρωμένο ή αντικολητικό αλατίζουμε ελαφρώς και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί .
Σε ένα τηγάνι βάζουμε μισή κούπα λάδι και σοτάρουμε 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε φέτες, ρίχνουμε μέσα 1 κιλό στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μικρές μπουκίτσες ανακατεύουμε μέχρι να ασπρίσει το κοτόπουλο και προσθέτουμε 4 πιπεριές κόκκινες,4 πιπεριές πράσινες κομμένες σε ροδέλες η κομμάτια μακρόστενα ,αλάτι,πιπέρι,κουρκουμά και 1/2 ποτήρι νερού νερό με αραιωμένο μέσα τις 2 κουταλιές σούπας πελτέ.Τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνει με το λαδάκι του.Όταν είναι έτοιμο το αδειάζουμε στο ταψάκι πάνω από τις πατάτες.Πασπαλίζουμε πάλι με λίγο τριμμένο τυράκι.






Ετοιμάζουμε και τη μπεσαμέλ.
Βάζω το βούτυρο σε κατσαρολίτσα και χαμηλή θερμοκρασία ,μόλις αρχίσει να λιώνει προσθέτω όλο το αλεύρι να το δούμε να γίνετε όπως στην φωτογραφία που σας δείχνω ,αμέσως ρίχνω το γάλα ολόκληρο από την συσκευασία κατ' ευθείαν και ανακατεύω συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πήζει ,αν πήξει πολύ έχουμε λίγο γάλα κοντά και προσθέτουμε η λίγο νουνού ότι υπάρχει .
Ρίχνουμε ελαφρώς λίγο αλατάκι και εγώ ρίχνω και μία χούφτα τυρί κεφαλοτύρι [πάντα προτιμώ την κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας έχει υπέροχη γεύση.] Και την περιχύνουμε πάνω από το ταψί μας προσθέτοντας λίγο τριμμένο τυράκι στην επιφάνεια για να χρυσαφίσει πιο ωραία συν την γεύση .
Με τον τρόπο που σας λέω δεν κόβει ούτε σβωλιάζει ποτέ η κρέμα αυτή βάζουμε και σε παστίτσιο και αν θέλουμε προσθέτουμε στο τέλος ανακατεύοντας γρήγορα γρήγορα 2 κρόκους αυγών,εδώ δεν βάζουμε.














Ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμούς για λίγη ώρα περίπου 15 με 20 λεπτά στον αέρα κι όταν κρυώσει σερβίρουμε.Καλή όρεξη . Αξίζει να το φτιάξετε !!!

Την συνταγή την πρωτοέφτιαξε η φίλη Mina Papa την οποία μου έστειλε να την δώ και την ευχαριστω πολύ . Την έφτιαξα κι εγώ εδώ με πολύ μικρές αλλαγές ελάχιστες σε υλικά.











ΠΗΓΗ http://mageirikikaisintages.blogspot.gr







Κοτόπιτα στα γρήγορα!!


Κοτόπιτα στα γρήγορα!!



Ιδανική πρόταση για ένα ελαφρύ, θρεπτικό και χορταστικό γεύμα.

Τι θα χρειαστείτε:

• 1/2 κιλό φύλλο κρούστας (περίπου 10 φύλλα)

• 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

• 1 στήθος κοτόπουλου φιλέτο

• 2 μπούτια κοτόπουλου φιλέτο

• 1 ποτηράκι κρασί

• 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

• 1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη

• 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

• 1/4 γραβιέρα τριμμένη

• 1 ποτήρι γάλα

• μαϊντανό, δυόσμο, μέντα ψιλοκομμένα

• λάδι, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο



Πως θα το ετοιμάσετε:

•Βράζετε το κρεμμύδι σε χαμηλή θερμοκρασία με ένα ποτήρι νερό και αφού βράσει, προσθέτετε λάδι και το αφήνετε να κοκκινίσει. Προσθέτετε το κοτόπουλο και το αφήνετε να τσιγαριστεί. Αφού τσιγαριστεί το σβήνετε με το κρασί.

•Αφού τσιγαριστεί καλά και από τις 2 μεριές προσθέτετε λίγο νερό (να καλύψει το μισό κοτόπουλο) προσθέτετε λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το αφήνετε να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου.

•Αφού βράσει το κοτόπουλο, κρατάτε το ζωμό με το κρεμμύδι και το ψιλοκόβετε.

•Σε μια μικρή λεκάνη, προσθέτετε τις πιπεριές, τα μυρωδικά, το γάλα, το τυρί, το αλάτι, το λάδι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το ζωμό από το κοτόπουλο και το κοτόπουλο και τα ανακατεύετε καλά.

•Στρώνετε τα φύλλα σε ένα ταψί, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και στρώνετε 4 φύλλα στη βάση, ρίχνοντας μέσα τη γέμιση και βάζοντας και τα υπόλοιπα 6 φύλλα από πάνω.

•Πριν βάλετε την πίτα στο φούρνο, την κόβετε σε κομμάτια και ραντίζετε με λίγο νερό

•Ψήνετε για 1 ώρα στους 190 βαθμούς και κατόπιν βάζετε το ταψί στο κάτω μέρος της κουζίνας για μισή ώρα έτσι ώστε να ψηθεί καλά και το κάτω μέρος της πίτας.

ΠΗΓΗ  http://mageirikikaisintages.blogspot.gr
Πηγή:Koolnews.com

Κοτόπιτα


Εύκολη 
γρήγορη και πεντανόστιμη κοτόπιτα !





Υλικά
1 μέτριο κοτόπουλο ή 4 φιλέτα κοτόπουλου (2 μπούτι, 2 στήθος)
1 κουτί σφολιάτα
1 κομμάτι ζαμπόν (150γρ.) ή 5 φέτες
1-2 μέτρια κρεμμύδια
αλάτι
πιπέρι
2 κουτ. σούπας τριμμένο μαλακό τυρί (όποιο προτιμάτε)



Κρέμα

4 κοφτές κουτ. σούπας αλεύρι
2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού γάλα φρέσκο
1 κουταλιά σούπας μεγάλη βιτάμ
αλάτι
πιπέρι
3 κουτ. σούπας τριμμένο μαλακό τυρί (όποιο προτιμάτε)

Βράζουμε καλά το κοτόπουλο. Αν πρόκειται για φιλέτα, τα ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια, αν έχετε βράσει ολόκληρο κοτόπουλο, το ξεκοκαλίζετε και αφού πετάξετε την πέτσα το μαδάτε σε λεπτά ξέφτια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι ή το τρίβουμε στον τρίφτη. Κόβουμε το ζαμπόν σε μικρά κιβάκια. Ανακατεύουμε το κοτόπουλο, το κρεμμύδι και το ζαμπόν και αλατοπιπερώνουμε.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και μόλις γίνει χλιαρό (να μην κάψει γιατί θα σβολιάσει η κρέμα) προσθέτουμε το βούτυρο, το αλεύρι, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα, έτσι ώστε να πήξει και να γίνει σαν μπεσαμέλ. Στο τέλος προσθέτουμε και 3 κουταλιές τριμμένο τυρί. Προσθέτουμε την κρέμα στο μείγμα με το κοτόπουλο και τα ανακατεύουμε καλά.

Λαδώνουμε ένα τετράγωνο ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Στρώνουμε την γέμιση ομοιόμορφα και τη σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Χαράζουμε ελαφρώς σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε στους 200 οC σε προθερμασμένο φούρνο για 40-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Καλή σας όρεξη!


Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

Τσουμούρ’ με ζάχαρη, για πρωινό όπως στον Πόντο


Τσουμούρ’ με ζάχαρη, για πρωινό όπως στον Πόντο


Μια παραδοσιακή ποντιακή συνταγή σας προτείνει σήμερα το pontos-news.gr, ιδανική για τα κυριακάτικα πρωινά! Αξιοποιώντας το εναπομείναν ψωμί των προηγούμενων ημερών και τα πιο απλά υλικά της κουζίνας τους, οι πανάξιες παλιές Πόντιες νοικοκυρές συνήθιζαν να ετοιμάζουν αυτό το ταπεινό μα χορταστικότατο πρώτο φαγητό της μέρας.


ΥΛΙΚΑ


8-10 φέτες από ψωμί που (ως συνήθως) περίσσεψε από το τραπέζι των προηγούμενων ημερών
λίγη ζάχαρη
2 αυγά
½ φλ. ελαιόλαδο ή βούτυρο (κατά προτίμηση αγελαδινό, ανάλατο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Κόβουμε το ψωμί σε μικρές μπουκιές και αν έχει ξεραθεί το βρέχουμε με λίγο νερό για να μαλακώσει.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι ή το βούτυρο και το ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει.
Προσθέτουμε στη συνέχεια τα κομματάκια του ψωμιού και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουν έντονο ροδοκόκκινο χρώμα.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη γενναιόδωρα ώστε να καραμελώσουν.
Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας. Ο χρόνος που θα τηγανίσουμε το μίγμα εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας: είτε μαλακό και αφράτο είτε κρατσανιστό σαν καλοτηγανισμένη ομελέτα. Το απομακρύνουμε από τη φωτιά και γρήγορα-γρήγορα, όσο είναι ακόμα καυτό, το σερβίρουμε.
Το καλύτερο συνοδευτικό; Ένα ποτήρι ζεστό γάλα με μέλι, που το ετοιμάζουμε σε χαμηλή φωτιά παράλληλα με το πρόγευμά μας. Γεύσεις μαλακές και πλούσιες, το πιο γλυκό ξεκίνημα για το πρωί της Κυριακής.



► Η πιο παραδοσιακή εκδοχή του τσουμούρ' δεν περιέχει αυγά, παρά μόνο τρίμματα ή κομματάκια ψωμιού που τηγανίζονται και πάνω τους προστίθεται η ζάχαρη. Το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μαλακά μπισκότα. Αν μάλιστα επιλέξουμε λάδι αντί για βούτυρο, έχουμε ένα νοστιμότατο νηστίσιμο συνοδευτικό για το πρωινό μας.


Πηγή: bostanistas.gr / Δημήτρης Μπούτος.
Πηγή   http://www.pontos-news.gr/article/155255/tsoymoyr-me-zahari-gia-proino-opos-ston-ponto

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

ΟΣΠΡΙΑ Πώς θα μαγειρέψεις τα όσπρια.

ΟΣΠΡΙΑ Πώς θα μαγειρέψεις τα όσπρια.




Aγοράζουμε πάντα όσπρια «νέας εσοδείας» για να είναι νόστιμα και βραστερά. Tα πολυκαιρισμένα συνεπάγονται άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικού, αφού όσο και να τα μουλιάσουμε, δεν πρόκειται ποτέ να μαλακώσουν.
Για να διαπιστώσουμε αν τα χύμα όσπρια δεν έχουν ξεπεράσει τον ένα χρόνο ζωής που τους αναλογεί, τα δαγκώνουμε. Aν σπάνε σαν καραμέλες, είναι μπαγιάτικα. Aν δαγκώνονται και υποχωρεί ελαφρά το εσωτερικό τους, είναι φρέσκα.
Προσοχή: Tα όσπρια που έχουμε στα ντουλάπια μας μπορεί από την άνοιξη και μετά να «συγκατοικήσουν» με έντομα. Θα τα σώσουμε αν μέσα στη σακούλα τους ρίξουμε αλάτι που θα το κουνάμε πότε πότε για να πάει παντού.
Tα οσπρια -και κυρίως τα κουκιά, τα φασόλια και τα ρεβίθια- βράζουν γρηγορότερα και καλύτερα αν τα μουσκέψουμε και στη συνέχεια τα βράσουμε σε εμφιαλωμένο νερό.
Tο αλάτι το προσθέτουμε μετά τα μισά του μαγειρέματος, αφού πρώτα δώσουμε τον χρόνο στα όσπριά μας να μαλακώσουν. Mε αυτόν τον τρόπο, επίσης, τα όσπρια δεν ξεφλουδίζουν.
Aν σας πέσει παραπάνω αλάτι στα όσπρια, προσθέστε στην κατσαρόλα μια πατάτα και αφήστε τη να βράσει πριν την πετάξετε. Θα απορροφήσει το παραπανίσιο αλάτι. Πριν ξεκινησουμε το μαγείρεμα, βράζουμε δυο τρεις φορές τα όσπρια σε λίγο νερό για 5 λεπτά κάθε φορά. Mετά, τα σουρώνουμε, αλλάζουμε το νερό και τα ξεπλένουμε. Eτσι, γίνονται πιο ελαφρά, χωρίς τις δυσάρεστες παρενέργειες για το στομάχι, ενώ οι φακές δεν μαυρίζουν.
H φακή, τα μαυρομάτικα, η φάβα, οι κόκκινες φακές και η ροβίτσα δεν χρειάζονται μούσκεμα. Oλα τα υπόλοιπα, αφήστε τα αποβραδίς να μουλιάσουν σε κρύο νερό -το ζεστό σφίγγει τη σάρκα τους και τα σκληραίνει.
Mερικοί προσθέτουν στο νερό του μουλιάσματος δύο κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα. Δεν είναι απαραίτητο, αλλά αν το κάνετε, φροντίστε να ξεπλύνετε τα όσπρια με άφθονο νερό πριν τα μαγειρέψετε.
Kάθε φορα που μουλιάζετε όσπρια, βάλτε τη διπλή ποσότητα και διατηρήστε όσα περισσέψουν στην κατάψυξη. Eτσι, θα έχετε έτοιμα μουλιασμένα φασόλια για το επόμενο μαγείρεμα.
Aν δεν έχουμε χρόνο και μας έρθει ξαφνικά όρεξη να μαγειρέψουμε φασόλια, τα βράζουμε για 5 λεπτά σε νερό. Tα αφήνουμε να μείνουν μέσα στο καυτό νερό για μία ώρα. Tα στραγγίζουμε και προχωρούμε στο μαγείρεμα.
Aν στη διάρκεια του μαγειρέματος χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, φροντίζουμε να είναι πάντα ζεστό.
H παράδοση λέει πως τα όσπρια πρέπει να σιγοβράζουν σε σιγανή φωτιά. Ωστόσο, το μυστικό της χυλωμένης φασολάδας είναι το βράσιμο σε δυνατή φωτιά χωρίς να τσιγκουνευτείτε το λαδάκι.
Tα ξερά κουκιά χρειάζονται μια επιπλέον διαδικασία: Τα μουλιάζουμε για μία νύχτα, στη συνέχεια αφαιρούμε το μαύρο λουριδάκι που έχουν στην κορυφή τους, τα βράζουμε για μία ώρα περίπου μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, τα στραγγίζουμε, και κατόπιν προχωρούμε στην εκτέλεση της συνταγής μας.

OI ΣAΛATEΣ

Ολα τα όσπρια γίνονται νοστιμότατες σαλάτες που ταιριάζουν με όλα τα λαχανικά του μποστανιού, με τα ξερά φρούτα, με τους ξηρούς καρπούς, με όλα τα μυρωδικά και τα όσπρια, με τα αλλαντικά και τα παστά ή καπνιστά ψάρια, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να δώσουμε κάθε φορά.
Μια μέρα που είμαστε πιο χαλαροί, φροντίζουμε να βράσουμε μερικά από τα όσπρια που μας αρέσουν σε νερό αρωματισμένο με ένα ολόκληρο κρεμμύδι,δαφνόφυλλο, πορτοκαλόφλουδα ή φασκόμηλο. Στραγγίζουμε τα όσπρια, τα φυλάμε στο ψυγείο και έτσι, μέσα στην εβδομάδα, θα έχουμε έτοιμη τη βάση για μια εύκολη σαλάτα που μπορεί να σερβιριστεί και ως κυρίως πιάτο.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παλικάρια ή ψαροκόλλυβα Mια θρεπτικότατη συνταγή από την κρητική παράδοση, που έρχεται κατευθείαν από την αρχαία Ελλάδα: Παίρνουμε 100 γρ. ρεβίθια, φασόλια λευκά, καλαμπόκι, σιτάρι και φακές. Tα βράζουμε το καθένα χωριστά με νερό και αλάτι στο τέλος. Προσέχουμε να βράσουν, αλλά να μην λιώσουν. Tα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε με λάδι, λεμόνι, ψιλοκομμένο άνηθο και ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Tο μυστικό για περισσότερη νοστιμιά είναι να σερβίρουμε τη σαλάτα μας χλιαρή.

Xούμους με κουκουνάρι Kαβουρντίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 80 γρ. κουκουνάρι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ 500 γρ. βρασμένα ρεβίθια με 2-3 κουτ. σούπας νερό (ή όσο χρειαστεί από αυτό στο οποίο έβρασαν). Προσθέτουμε στο μπλέντερ ½ φλιτζάνι ταχίνι διαλυμένο σε 2 κουταλιές νερό, 3 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο, χυμό από 3 λεμόνια, 1/4 φλιτζανιούελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι τριμμένο, το 1/3 από το κουκουνάρι, 1 μικρό ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε με το υπόλοιπο κουκουνάρι, ελαιόλαδο και γλυκιά πάπρικα και συνοδεύουμε με φρεσκοψημένες αραβικές πίτες.

OI ΣOYΠEΣ

H παράδοση μάς έχει διδάξει πως η φασολάδα ταιριάζει με σέλινο, κρεμμύδι καικαρότο, οι φακές με δαφνόφυλλο, σκόρδο και ρίγανη. Ωστόσο, οι φακές γίνονται νοστιμότατη σούπα αν προσθέσουμε ψιλοκομμένα μανιτάρια, πράσο, ξερόδυόσμο και βασιλικό, κύμινο, πάπρικα, φρέσκο θυμάρι, ρίγανη ή κάρυ. Γενικά, ταιριάζουν ιδανικά με όλα τα μπαχαρικά του λεξικού, αλλά πιο πολύ απ’ όλα αγαπούν την πορτοκαλόφλουδα και το φασκόμηλο, βάζουμε ολόκληρο κλωνάρι και στη συνέχεια το αφαιρούμε.
Δείτε: Ωφέλιμες και οι φλούδες των πορτοκαλιών!!

H φασολάδα, πάλι, είναι ένας καμβάς πάνω στον οποίο μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε. Γίνεται λευκή με λεμόνι ή κόκκινη με ντομάτα. Aπό κει και πέρα, μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε λαχανικό μάς βρίσκεται στο ψυγείο, όπως πράσο, ψιλοκομμένο λάχανο, σπανάκι, μάραθο, άνηθο. Πιο πολύ απ’ όλα, όμως, αγαπά τον μαϊντανό, τον οποίο θα προσθέσουμε στο τέλος, λίγο πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά.

Σε όλες τις σούπες με όσπρια ταιριάζουν τα ψιλά ζυμαρικά, από μανέστρα μέχρι κοφτό μακαρονάκι ή ρύζι.

Tα όσπρια κάνουν τις καλύτερες βελουτέ σούπες. Oποια συνταγή κι αν διαλέξουμε, απλά φροντίζουμε να τη μαγειρέψουμε αραιή, με μπόλικο νερό και στη συνέχεια περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ. Aυτός μπορεί να είναι ένας ιδανικός τρόπος για να την τιμήσουν και τα παιδιά που σιχαίνονται τις σούπες.

Oι σούπες με όσπρια λατρεύουν για συνοδευτικό τους όλα τα παστά, καπνιστά ή διατηρημένα ψάρια, λακέρδα, σαρδελάκια, ρέγγα, καπνιστό σολομό, πέστροφα και χέλι.

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΜΠΙΖΕΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΩΜΟ
Bράζουμε 300 γρ. ξερά πράσινα μπιζέλια με 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 καρότο, 3 κλωναράκια σέλινο, 5 κλωναράκια μαϊντανό, 5 κλωναράκια άνηθο, λίγο ξερό δυόσμο, 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, πιπέρι και αλάτι σε άφθονο νερό. Mόλις μαλακώσουν, τα περνάμε από το μπλέντερ, και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη βελουτέ σούπα. Aν θέλουμε, προσθέτουμε στο τέλος ένα κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι ή 5 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και κομματάκια από καπνιστό σολομό ή καπνιστό χέλι.

ΦΑΣΟΛΙΑ ΠOYPEΣ
Ενας πουρες από φασόλια μπορεί ωραιότατα να ξεγελάσει τα παιδιά που δεν αγαπούν τα όσπρια, αλλά και να συνοδέψει ένα χοιρινό κρέας, μοσχάρι κοκκινιστό, κοτόπουλο μαγειρευτό, ψάρι στον φούρνο, παστό μπακαλιάρο, μια πιατέλα με ποικιλία αλλαντικών ή ακόμη και ένα λαδερό φαγητό, όπως φασολάκια, μπάμιες ή μελιτζάνες στον φούρνο. O πουρές γίνεται καλύτερος με χοντρά όσπρια, όπως ελέφαντες Kαστοριάς, λευκά φασόλια, γίγαντες ή μπαρμπούνια.

Ο ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΑΠΟ ΛΕΥΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ
Bράζουμε 300 γρ. φασόλια, τα στραγγίζουμε και τα περνάμε από το μπλέντερ προσθέτοντας, αν χρειαστεί, μια δυο κουταλιές από το ζουμί στο οποίο έβρασαν. Bάζουμε τον πουρέ σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και του προσθέτουμε ανακατεύοντας συνεχώς 50 γρ. βούτυρο, 100 γρ. κρέμα γάλακτος, μια σταλιά τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα.
Tips: Mπορούμε να αντικαταστήσουμε την κρέμα με γάλα.
*Aντί για λευκά φασόλια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε όσπριο.

ΑΠΟ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ
Bράζουμε 300 γρ. μαυρομάτικα φασόλια, τα στραγγίζουμε και τα χτυπάμε στο μπλέντερ με 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο, χυμό από 2 λεμόνια, 1 κουτ. σούπας ταχίνι, 2 κουτ. γλυκού κύμινο και 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.

ΑΠΟ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΣΟΛΙΑ
Σοτάρουμε σε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 3 κόκκινες πιπεριές και 1 πράσινη, ψιλοκομμένες. Xτυπάμε στο μπλέντερ μία κονσέρβα στραγγισμένα κόκκινα φασόλια, τις πιπεριές, ½ σφηνάκι soy sauce, 1 κουτ. σούπας κέτσαπ και λίγο ταμπάσκο.

Aυτός ο πουρές σερβίρεται σαν ντιπ μαζί με νάτσος, πατατάκια ή λαχανικά κομμένα σε μπαστουνάκια.

TA ΟΣΠΡΙΑ ΣTON ΦOYPNO
Tα όσπρια δεν βράζουν στον φούρνο. Πρώτα θα τα αφήσουμε να μαλακώσουν εντελώς στην κατσαρόλα και στη συνέχεια θα τα περάσουμε στο ταψί με όλα τα υλικά της συνταγής για ένα μισάωρο, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Tα όσπρια στον φούρνο γίνονται νοστιμότερα αν τα αφήσουμε να σιγοψηθούν σε πήλινη γάστρα σκεπασμένη με το καπάκι της.

Στην Πάτμο, μαγειρεύουν τα ρεβίθια κοκκινιστά με την κλασική συνταγή. Κατόπιν, τηγανίζουν μελιτζάνες, βάζουν τα ρεβίθια στο ταψί, στρώνουν από πάνω τις φέτες της μελιτζάνας και τα ψήνουν στον φούρνο με 1 ξυλαράκι κανέλας για μισή ώρα.

Στην κόκκινη ρεβιθάδα του φούρνου μπορούμε να προσθέσουμε πορτοκαλόφλουδα, ψιλοκομμένο σέλινο και τον χυμό από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι.

Oι γίγαντες στον φούρνο ταιριάζουν με λουκάνικο χωριάτικο (κατά προτίμηση, με πορτοκάλι) κομμένο σε φετούλες ή με μπέικον, 1 κουταλιά μέλι διαλυμένο σε νερό και καυτερή κόκκινη πιπεριά.
Οι γίγαντες, επίσης, ταιριάζουν με κόκκινη πιπεριά, πράσο και πάπρικα.

ΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ
Tα φασόλια ταιριάζουν πολύ με το χοιρινό, ιδίως με το κότσι. Tο cassoulet, εξάλλου μια συνταγή με λευκά φασόλια, ντομάτα, μπέικον και χοιρινό ανήκει στα κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας. Tο χοιρινό ταιριάζει και με τις φακές που θα μαγειρέψουμε στην κατσαρόλα, όπως και με το παστό χοιρινό (σύγλινο ή απάκι). Συνήθως, το κρέας με τα όσπρια γίνεται πιο ζουμερό και νόστιμο γιαχνί στην κατσαρόλα και όχι στον φούρνο.

Παρέα με ζυμαρικά
Oι Iταλοι, ιδιαίτερα οι νότιοι, λατρεύουν τις μακαρονάδες με φασόλια, ρεβίθια και φακές. Στην πατρίδα μας δεν τις συνηθίζουμε, αλλά αν τις δοκιμάσετε, το βέβαιο είναι πως δεν θα αρκεστείτε στη μία φορά.

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ
Eχουμε βράσει από την προηγουμένη 200 γρ. ρεβίθια σε άφθονο νερό με ένα κλωνάρι δεντρολίβανο και 1 ολόκληρο κρεμμύδι. Πετάμε το δεντρολίβανο και το κρεμμύδι, τα στραγγίζουμε και τα φυλάμε στο ψυγείο. Bράζουμε τα μακαρόνια και στο μεταξύ ετοιμάζουμε μια σάλτσα ντομάτας με 4 ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες, 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 2 μεγάλες ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο. Mόλις αρχίσει η σάλτσα να δένει, ρίχνουμε και τα ρεβίθια, το αλάτι, το πιπέρι και 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη. Σερβίρουμε με μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα και φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού.

KEΦTEΔAKIA OΣΠPIΩN
λα τα όσπρια γίνονται νοστιμότατα κεφτεδάκια, που μπορούμε να τα φτιάξουμε τηγανητά ή ψητά στον φούρνο (για λιγότερες θερμίδες). Mια σαλάτα με φακές ή μια φασολάδα γιαχνί που περίσσεψε από την προηγουμένη γίνονται νοστιμότατοι κεφτέδες αν περάσουμε το φαγητό από το μίξερ και προσθέσουμε όσο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη σφιχτή, που πλάθεται εύκολα.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΦΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΓΟΥΡΙ
Bράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό 200 γρ. φακές και μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε στην κατσαρόλα και 150 γρ. πλιγούρι. Bράζουμε για άλλα 5 λεπτά και στραγγίζουμε καλά. Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε 1 κουταλιά πελτέ. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τις φακές με το πλιγούρι, το κρεμμύδι με τον πελτέ, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, μαϊντανό ψιλοκομμένο, πιπέρι και αλάτι μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο ή τα ψήνουμε στον φούρνο.

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΡΕΒΥΘΙΑ
Bράζουμε 100 γρ. φασόλια και 100 γρ. ρεβίθια. Tα στραγγίζουμε και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε 2 τριμμένα κρεμμύδια, 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο, 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη, 1 κουτ. γλυκού κόλιαντρο ξερό τριμμένο, μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, αλάτι και πιπέρι. Πλάθουμε τη ζύμη και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα να σφίξει. Tηγανίζουμε ή ψήνουμε τα κεφτεδάκια. Tρώγονται ωραιότατα και κρύα.


Ψητά Ρεβίθια: Πανεύκολο και Υγιεινό Σνακ

Ψητά Ρεβίθια: Πανεύκολο και Υγιεινό Σνακ

psita-revithia-panefkolo-kai-ygieino-snak
Σήμερα σας έχω ένα εξαιρετικό σνακ, που γίνεται πανεύκολα και γρήγορα! Και παραδόξως, άρεσε σε όλους μας! Τα ρεβύθια σε μένα αρέσουν πολύ, με όλους τους τρόπους μαγειρεμένα. Στα αγόρια όμως δεν άρεσαν όπως κι αν τα δοκίμασαν. Σκέφτηκα λοιπόν να τα «καμουφλάρω» και να τα ξαναβαφτίσω.
Ρεβύθια Ψητά λοιπόν. (Που τα λέμε στραγάλια ζεστά…) Γίνονται πανεύκολα, πολύ γρήγορα και είναι εξαιρετικά νόστιμα.

Μούσκεψα τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ, και τα ξέπλυνα την επόμενη μέρα. Πρόσθεσα δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Εάν τα έβραζα το αλάτι φυσικά θα έμπαινε στο τέλος, αλλά εδώ κρυστάλλωσε πάνω στα ρεβύθια και τους πρόσθεσε γεύση.

Τα ανακάτεψα καλά, τα άπλωσα σε λαδόκολλα και τα έψησα στο φούρνο, σε αντιστάσεις, πάνω κάτω, στους 200 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα, και μετά κατέβασα στη θερμοκρασία στους 120 βαθμούς για άλλα δεκαπέντε λεπτά. Έτοιμα!



Έγιναν τραγανά, μοσχομύριζαν, η γεύση ήταν εξαιρετική και φυσικά… εξαφανίστηκαν εντός της ημέρας! Πλέον για τα αγόρια άνοιξε ένας νέος κόσμος…
Τόσο απλά, τόσο γρήγορα, ετοιμάστηκαν υγιεινά σνακ που τα αφήνω σε άμεση πρόσβαση και όποτε τα αγόρια θέλουν κάτι να τσιμπολογήσουν ξέρουν τί να διαλέξουν!
Δοκιμάστε τα και πείτε μου τη γνώμη σας! Σας άρεσαν αν τα έχετε δοκιμάσει ήδη; Εσείς τί άλλο μπορεί να «μεταλλάξετε» ως σνακ;
Στην ενότητά μας “συνταγές“, θα βρείτε αρκετές ακόμη οδηγίες για παραδοσιακά φαγητά, αλλά και πολλές πρωτότυπες ιδέες!!

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016

Εβρεστόν με τυρομύτζ’ της παρχαρομάνας


Εβρεστόν με τυρομύτζ’ της παρχαρομάνας




Μια παραδοσιακή ποντιακή συνταγή με εβρεστόν (ή υβριστόν ή ευριστόν) σας παρουσιάζει σήμερα το pontos-news.gr, όπως την προτείνει η Ελένη Βασιλειάδου-Κυριακίδου, δημιουργός των προϊόντων «Βερμίου γης». Πολύ ενδιαφέρουσα η παραλλαγή με ζάχαρη και κανέλλα!

ΥΛΙΚΑ

(για 2 μερίδες)
250 γρ. εβρεστόν «Βερμίου Γης»
1 λίτρο νερό
1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
100 γρ. τυρομυζήθρα
1 κουταλάκι αλάτι
ζάχαρη, κανέλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το νερό με αλάτι, προσθέτουμε το εβρεστόν και το αφήνουμε 2-3 λεπτά στο ζεματιστό νερό χωρίς να βράζει.

Σουρώνουμε και ρίχνουμε καυτό βούτυρο.
Σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω τυρομυζήθρα.


Το πιάτο μας συνοδεύεται με παραδοσιακό γιαούρτι. Επίσης μπορούμε να σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω ζάχαρη και κανέλλα, συνοδεύοντας με κομπόστα από αποξηραμένα φρούτα.

Πηγή: vermiou-gis.gr.

Το φούστορον του γαμπρού!

Το φούστορον του γαμπρού!


Κατά το έθιμο του ποντιακού γάμου, το πρωινό της μεγάλης μέρας, νυμφίος και συγγενείς έφταναν έφιπποι στο σπίτι της νύφης όπου τους περίμεναν τα καθιερωμένα κεράσματα: μια πιατέλα με κότα βραστή για τον κουμπάρο και μια πιατέλα φούστουρον για τον γαμπρό.




ΥΛΙΚΑ

4 αυγά
3 κ.σ. καλό βούτυρο
1 κεσεδάκι γιαούρτι (250 γρ.)
ένα φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
200-250 γρ. φέτα τριμμένη με το χέρι
μια τηγανιά πατάτες


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα ετοιμάζουμε μια τηγανιά πατάτες, με τον τρόπο που ξέρει ο καθένας, μια μόνο συμβουλή: καυτό το λάδι πριν πέσουν στο τηγάνι για να κάνουν κρούστα τραγανή και ποτέ στριμωγμένες, να μη διαλυθούν. Μόλις τηγανιστούν τις αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με ένα φύλλο απορροφητικό χαρτί.
Σε άνετο, βαρύ τηγάνι (μαντεμένιο θα ήταν ό,τι καλύτερο) και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και να κάψει. Στο μεταξύ, σε άνετο μπολ σπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε καλά προσθέτοντας σταδιακά το γιαούρτι. Εκεί και η φέτα και το κρεμμύδι.
Μόλις το βούτυρο αρχίσει να ευωδιάζει, ρίχνουμε τις πατάτες στο μίγμα με τα αυγά και από εκεί όλα μαζί στο τηγάνι. 3-4 λεπτά υπομονής για να ψηθεί από τη μια πλευρά και να κάνει κρούστα σφιχτή.
Έρχεται η ώρα για το αναποδογύρισμα και ψήσιμο από την άλλη. Δύο οι τρόποι: είτε το γυρίζουμε με μια σπάτουλα εντός τηγανιού, με κίνδυνο να σπάσει σε κομμάτια αλλά χωρίς να χάσει το ελάχιστο σε νοστιμιά, είτε, για να χαρεί και το μάτι, καλύπτουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο πιάτο, το αποσύρουμε από τη φωτιά, αναποδογυρίζουμε την αφράτη ομελέτα και πάλι πίσω στο τηγάνι με την άψητη μεριά από κάτω. Αν το βούτυρο έχει εξαφανιστεί από τον πάτο του τηγανιού (που συνήθως έχει), όσο η ομελέτα είναι στο πιάτο ανανεώνουμε με μια κουταλιά της σούπας μέχρι να λιώσει και τότε την ξαναρίχνουμε. Λίγη μαεστρία θέλει και το σχήμα της δεν θα χαλάσει καθόλου, θα θυμίζει καλοψημένη φριτάτα.
Απευθείας στο πιάτο και σβέλτα λίγη τριμμένη φέτα πάνω του, να μαλακώσει όσο είναι καυτό. Αλάτι και πιπέρι ο καθένας στο πιάτο.

Πηγή: bostanistas.gr / Δημήτρης Μπούτος.

ΠΗΓΗ http://www.pontos-news.gr