Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016

ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ

ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ
Αποτέλεσμα εικόνας για Πάστα φλώρα


Πάστα φλώρα ... αγαπημένη γεύση, με γέμιση από μαρμελάδα της αρεσκείας μας και ένα καρουδάκι πλεγμένο στην κορυφή! Σαν τραπεζομάντιλο.

Υλικά

1 βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου (250 γρ.)
1 κρόκος αβγού
1 στικ βανίλια
4-5 κ.σ. άχνη ζάχαρη
1 κούπα(ες) κονιάκ
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 λεμόνι, χυμός
550-600 γρ. περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
500-600 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
για το άλειμμα:
1 αβγό

Διαδικασία


Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ενώνω το βούτυρο, τον κρόκο, τη βανίλια, την άχνη, το κονιάκ, το μπέικιν και τον χυμό λεμόνι. Ανακατεύω καλά και κοσκινίζω λίγο-λίγο το αλεύρι στο μείγμα. Δουλεύω με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο ζυμάρι.

Βουτυρώνω ελαφρώς μια φόρμα ή ταρτιέρα και στρώνω μέσα τη ζύμη, σε λεπτό προς μεσαίο πάχος. Καλύπτως και τα τοιχώματα. Γεμίζω με μαρμελάδα της αρεσκείας μας . Κρατάω από το ζυμάρι ένα κομμάτι, ώστε να φτιάξω το στεφάνι, αν θέλω, και να διακοσμήσω την επιφάνεια της πάστας φλώρας με μπαστουνάκια ζύμης, σε σχήμα καρό. Μπορώ είτε να τα ρολάρω με το χέρι και να σχηματίσω # είτε να ανοίξω με τον πλάστη και να κόψω στενές λωρίδες, τις οποίες θα βάλω χιαστί πάνω από τη μαρμελάδα.
για το άλειμμα:

Χτυπάω πρόχειρα σε ένα μπολάκι το αβγό με ένα πιρούνι, να αφρίσει. Με ένα πινέλο, αλείφω την επιφάνεια της ζύμης, ώστε να πάρει χρώμα κατά το ψήσιμο.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.

ΣΑΜΑΛΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ

ΣΑΜΑΛΙ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ
 Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΑΜΑΛΙ Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΑΜΑΛΙ




Ο λόγος που αφήνω τα υλικά για το σάμαλι στη λεκάνη για 2 ολόκληρες ώρες είναι, ούτως ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι με τον χυμό πορτοκαλιού.

~

Βγάζω το σάμαλι από το φούρνο όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα (όχι να ψηθεί τελείως).

Υλικά
για το σάμαλι:

1 1/2 κούπα(ες) ψιλό σιμιγδάλι
1 1/2 κούπα(ες) χοντρό σιμιγδάλι
1 1/2 κούπα(ες) ζάχαρη
1 κ.γλ. σόδα
1 κ.γλ. κοπανισμένη μαστίχα
2 κούπα(ες) χυμός πορτοκαλιού
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι(α) νερό
για το σιρόπι:
2 ποτήρι(α) νερό
2 κούπα(ες) ζάχαρη
3 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 λεμόνι, ξύσμα
για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)
αποφλοιωμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα

Διαδικασία
για το σάμαλι:

Σε μεγάλη λεκάνη βάζω το ψιλό και χοντρό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα, τη μαστίχα που έχω κοπανίσει με γουδοχέρι, το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχω διαλύσει το μπέικιν πάουντερ και τέλος το νερό. Αφήνω τα υλικά στη λεκάνη για 2 ώρες, σκεπασμένα με πετσέτα. Μετά τα ανακατεύω όλα πολύ καλά, ώσπου να ενωθούν μεταξύ τους.

Βάζω λίγο λάδι σε ένα ταψί και το αλείφω καλά. Μεταφέρω στο ταψί το μείγμα και το χαράσσω σε κομμάτια με ένα μυτερό μαχαίρι.

Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45'-50'. Βγάζω το σάμαλι από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.
για το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύω να διαλυθούν καλά οι κόκκοι τη ζάχαρης κι αφήνω να σιγοβράσει για λίγα λεπτά. Σιροπιάζω το κρύο σάμαλι με το ζεστό σιρόπι, περιχύνοντάς το με μια κουτάλα.
για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)

Αν θέλω, αφού σιροπιάσω το γλυκό, ρίχνω από πάνω λευκά αμύγδαλα που τα έχω χοντροκόψει στο μπλέντερ.

(συνταγή από τη Ρένα της Φτελιάς)

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙ

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙ



Με τα πιο απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι έχουμε ένα χορταστικό πιάτο πεντανόστιμο, που δεν το βαριόμασταν ποτέ αρέσει σε όλους και τρώγεται οποιαδήποτε ώρα και μέρα.
Ομελέτα με τηγανιτές πατάτες και κρεμμύδια !!!!

Υλικά

•   5 αυγά χτυπημένα
•   5 - 6 πατάτες 
•   2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
•   50 γραμ. φέτα τρίμα
•   2 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
•   ⅔ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 
•   κόκκινο γλυκό πιπέρι (πάπρικα)
•   αλάτι - ρίγανη

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες, λίγο πιο χοντρές από ότι τις τηγανιτές.
Τις ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με τα κρεμμύδια και τα αλατίζουμε.

Σ᾿ ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τις πατάτες μαζί με τα κρεμμύδια. 
Όταν οι πατάτες ροδίσουν, με ένα κουτάλι, αφαιρούμε από το τηγάνι το περισσευούμενο λάδι.
Με ένα πηρούνι, πατάμε τις πατάτες να λιώσουν λίγο και ρίχνουμε τη φέτα και τη ρίγανη.

Σε ένα μπολάκι, χτυπάμε τα αυγά μαζί με το γάλα και το πιπέρι, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει η ομελέτα.
Όταν ροδίσει απο τη μία μεριά, με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου, ή δίσκου, ή μ᾿ ένα μεγάλο καπάκι, αναποδογυρίζουμε την ομελέτα και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει κι απ᾿ την άλλη μεριά.

Τη σερβίρουμε ζεστή.

-- Εάν θέλουμε, όταν τηγανίσουμε τις πατάτες, μπορούμε αντί να τελειώσουμε την ομελέτα στο τηγάνι, να βάλουμε τις πατάτες σε λαδωμένο ταψάκι, να ρίξουμε τα υπόλοιπα υλικά, να ανακατέψουμε και να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C.

Τρεβλοφάι πηλιορείτικο (Γλυστρίδα)


Τρεβλοφάι πηλιορείτικο(Γλυστρίδα)

Μου γίνονται εμμονή τα φυτά που βρίσκονται δίπλα μας σε αφθονία και είναι βρώσιμα. Αν είναι και περιφρονημένα, ακόμη καλύτερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τρέβλα ή γλυστρίδα ή αντράκλα. Στο προηγούμενο άρθρο μου έγραψα γι’ αυτές τις φτωχούλες του… μπαξέ. Σήμερα θα σας προτείνω ένα γρήγορο φαγητό (fast food), ώστε αφενός μεν να αξιοποιήσετε αρκετή ποσότητα από το ζιζάνιο και αφετέρου να βελτιώσετε την υγεία σας καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα ω3 (comfort food).

Ας υποθέσουμε ότι γυρνάτε από το θαλασσινό σας μπάνιο και θέλετε να φάτε κάτι σε 15 λεπτά. Θα χρειαστείτε:

Υλικά

2 μάτσα τρέβλες
μισή θηλιά λουκάνικο
ελαιόλαδο
τριμμένη ντομάτα
μια σπέντζα (καυτερή πιπεριά)
1 ποτήρι τσίπουρο (από το καλό) χωρίς γλυκάνισο

Παρασκευή

Βάζουμε το τσίπουρο σε κολονάτο ποτήρι με 3 παγάκια. Κόβουμε το λουκάνικο σε κομμάτια 1 εκατοστού και τα ρίχνουμε σε βαθύ τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Πίνουμε μια γουλιά τσίπουρο μέχρι να τηγανιστεί ελαφρά το λουκάνικο και από τις δυο μεριές. Αποσύρουμε το λουκάνικο και στο λάδι του τηγανιού ρίχνουμε τις τρέβλες, που έχουμε καθαρίσει πριν από τα χοντρά τους κοτσάνια κι έχουμε πλύνει καλά.

Πίνουμε άλλη μια γουλιά τσίπουρο την ώρα που οι τρέβλες τσιγαρίζονται – γιαχνίζονται. Βοηθάμε τη διαδικασία με ξύλινο κουτάλι. Προσθέτουμε τα λουκάνικα και την τριμμένη ντομάτα και όση σπέντζα αντέχουμε. Μαγειρεύουμε για 5-8 λεπτά πίνοντας το υπόλοιπο τσίπουρο.

Πρόταση σερβιρίσματος: συνοδεύουμε με πατατοσαλάτα που έχουμε βράσει ταυτόχρονα με το υπόλοιπο μαγείρεμα και ντοματοσαλάτα με άφθονη τρέβλα.

Ένα δύο ποτήρια ακόμη τσίπουρο είναι επιβεβλημένα.

Προτείνω να χρησιμοποιήσετε λουκάνικο με μικρή περιεκτικότητα σε χοιρινό κρέας. Είπαμε ότι οι τρέβλες έχουν αρκετό ω3 αλλά προσέξτε και λίγο.


Μπιφτέκια από κόκκινα φασόλια

Μπιφτέκια από κόκκινα φασόλια



Μπιφτέκια από κόκκινα φασόλια

2 φλυτζάνια βρασμένα κόκκινα φασόλια kidney

3 μανιτάρια

1 καρότο

1 κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

2 κ.σ. κέτσαπ

1 φέτα ψωμί γερμανικού τύπου

½ κ.γ. αλάτι

→ τα βάζουμε όλα στο μούλτι, μέχρι να βγει ένας χοντροκομμένος πολτός. Πλάθουμε μπιφτέκια (5-6) και τα βάζουμε σε λαδόκολλα.



Τα αφήνουμε -για όσο μπορούμε να περιμένουμε- στο ψυγείο (εγώ τα έβαλα για 20′).

Στη συνέχεια μεταφέρουμε τη λαδόκολλα με τα μπιφτέκια στη σχάρα του φούρνου και ψήνουμε στους 180ºC για 35-40′.

Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τα φάμε!

Πρόταση σερβιρίσματος: στύβουμε λεμονάκι από πάνω και τα τρώμε με σαλάτα!




ΠΗΓΗ   https://365vegandays.wordpress.com

Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016

Ποντιακές τηγανητές πατάτες


Ποντιακές τηγανητές πατάτες




Αγαπημένος μεζές μικρών και μεγάλων, διαχρονικά, η τηγανητή πατάτα δεν θα μπορούσε να λείπει από την ποντιακή κουζίνα.

Οι λάτρεις των πικάντικων γεύσεων αναζητήστε την ατζίκα σε μαγαζιά με ποντιακά ή ρωσικά τρόφιμα, και θα μας θυμηθείτε!

ΥΛΙΚΑ

πατάτες
κρεμμύδι
μαϊντανός
ατζίκα (προαιρετικά)
λάδι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις πατάτες στρογγυλές και το κρεμμύδι σε ροδέλες.
Πριν καεί καλά το λάδι, τοποθετούμε τις πατάτες στο τηγάνι και τηγανίζουμε με κλειστό καπάκι.
Λίγο πριν τις βγάλουμε, ρίχνουμε τις ροδέλες του κρεμμυδιού και την ατζίκα (προαιρετικά) μέχρι να μαραθούν λίγο.
Όταν είναι έτοιμες, προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο.


Οι πατάτες της φωτογραφίας που δεν είναι κομμένες στρογγυλές, και το κρεμμύδι τους δεν είναι κομμένο σε ροδέλες,
θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν... «νεοποντιακές»!
ΠΗΓΗ http://www.pontos-news.gr
Πηγή: pontosworld.com