Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015

ΣΝΑΚΣ (ΤΥΛΙΓΜΑ ΜΠΕΙΚΟΝ ΜΕ ΨΩΜΙ)

ΣΝΑΚΣ (ΤΥΛΙΓΜΑ ΜΠΕΙΚΟΝ ΜΕ ΨΩΜΙ)

Τυλίγει το μπέικον με λευκό ψωμί και τα βουτάει σε αυγό! Το αποτέλεσμα; Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας…

Προς τους λάτρεις του μπέικον: διαβάστε προσεκτικά αυτή τη συνταγή, συγκρατήστε τα σάλια σας και μετά τρέξτε στην κουζίνα!

Υλικά:

6 φέτες ψωμί για τοστ
6 φέτες μπέικον
1 κουταλιά βούτυρο
1 μεγάλο αυγό
2 κουταλιές γάλα
λίγο αλάτι
τυρί λιωμένο (προαιρετικά)

Πρώτα αφαιρέστε την κόρα από το ψωμί (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολικής, άσπρο κλπ).
Αν δεν έχετε πλάστη, με ένα βάζο «απλώστε» κάθε φέτα μέχρι να είναι αρκετά επίπεδη χωρίς να διαλύεται.



Τηγανίστε το μπέικον, αλλά όχι πάρα πολύ για να μη «σπάει». Επίσης, κρατήστε το λίπος: θα μας χρειαστεί αργότερα!



Βάλτε από μία φέτα μπέικον στο ψωμί που έχετε προετοιμάσει και τυλίξτε.



Ανακατέψτε το γάλα, τα αυγά και το αλάτι σε ένα μπολ και στη συνέχεια βουτήξτε κάθε «κουβερτούλα» μέσα για να καλυφθεί με το μείγμα ομοιόμορφα.



Στο λάδι που προηγουμένως φτιάξαμε το μπέικον, τηγανίστε κάθε «κουβερτούλα» για 3-4 λεπτά, γυρίζοντάς τες για να πάρουν χρώμα απ” όλες τις πλευρές.



Αν θέλετε μπορείτε να τα βουτήξετε στο λιωμένο τυρί πριν τα καταβροχθίσετε!



 

Πατάτες μαγειρεμένες κάπως αλλιώς

Πατάτες μαγειρεμένες κάπως αλλιώς
Ο πιο γευστικός τρόπος να μαγειρέψετε τις πατάτες σας! Εσείς θα το δοκιμάσετε;





Υλικά (8 μερίδες):


8 μεγάλες πατάτες
1/4 φλιτζανιού παρμεζάνα
1/2 φλιτζάνι ψίχα ψωμιού
5 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
1 κουταλάκι πάπρικα
αλάτι
Οδηγίες:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 230o και λαδώστε ένα ρηχό ταψάκι.
Ξεφλουδίστε τις πατάτες και βάλτε τις σε ένα μπολ με κρύο νερό για να μην «καφετίσουν».
Με μια μεγάλη κουτάλα, βγάλτε μια πατάτα από το μπολ και αφήστε την πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια κοπής. Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι κάντε χαρακιές στην επιφάνειά της, περίπου μέχρι τα 2/3 της πατάτας.
Βάλτε την πάλι στο μπολ και συνεχίστε με τις υπόλοιπες πατάτες.
Πολύ προσεκτικά προσπαθήστε να ανοίξετε τη «βεντάλια» που έχετε δημιουργήσει, κρατώντας την πατάτα κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό και προσέχοντας μη τη σπάσετε.
Σκουπίστε τις πατάτες με χαρτί κουζίνας.
Τοποθετήστε όλα τα υλικά (εκτός από τις πατάτες) σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα ενιαίο μείγμα.
Αλείψτε τις πατάτες με λιωμένο βούτυρο (και ανάμεσα στα κοψίματα).
Καλύψτε τις με το μείγμα.
Τοποθετήστε τις στο ταψάκι, καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 20 λεπτά.
Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να δείτε το μείγμα να έχει «χρυσαφίσει».
Για το σερβίρισμα, αλείψτε με 2 λίγο ακόμη βούτυρο και διακοσμήστε με μπέικον.


ΠΗΓΗ  http://www.stroumfaki.org

Πατατοκροκέτες γεμισμένες με τυρί και ζαμπόν


Πατατοκροκέτες γεμισμένες με τυρί και ζαμπόν




Συστατικά:

200 γραμμάρια πατάτες ήδη βρασμένες και αλεσμένες
100 γραμμάρια αλεύρι 00
2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά
αλάτι
2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα

Για τη γέμιση (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό, τι θέλετε):

3 φέτες ζαμπόν
Τυρί προβολόνε
Λάδι για μαγείρεμα

Διαδικασία:

1. Βράζουμε τις πατάτες και όταν μαγειρευτούν τις κάνουμε πουρέ.
2. Βάζουμε τον πουρέ σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, τη παρμεζάνα, τη μαγιά και το αλεύρι και ζυμώνουμε.
3. Όταν η ζύμη είναι μαλακιά και ελαστική, φτιάχνουμε μπάλες και τις γεμίζουμε μέσα με το τυρί και το ζαμπόν, κλείνοντας καλά τα άκρα τους για να μη φύγει η γέμιση.
4. Βάζουμε σε ένα τηγάνι λάδι και όταν ζεσταθεί, τηγανίζουμε τις μπάλες πατάτας.
5. Αν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνισμα, μπορείτε να μαγειρέψετε στο φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για περίπου 12-15 λεπτά.

 

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015

Κελέμια (Κρεμμύδια γεμιστά με Κιμά)

 Κελέμια (Κρεμμύδια γεμιστά με Κιμά)
ΥΛΙΚΑ
  1. 12 πολύ μεγάλα κίτρινα κρεμμύδια
  2. 225 γρ. κιμά αρνίσιο ή κατσικίσιο
  3. 225 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, άπαχο
  4. ½ φλιτζ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή άλλο σκληρό, κίτρινο τυρί
  5. 1 φλιτζ. φρέσκο μαϊντανό πλατύφυλλο, ψιλοκομμένο
  6. ¼ φλιτζ. ρύζι νυχάκι ή άλλο κοντόκκοκο
  7. Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά βούληση
  8. 1/3 φλιτζ. / 80 ml έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο
  9. 1 φλιτζ. / 240 ml ξηρό λευκό κρασί
ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
  1. 1. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και κόβουμε οριζοντίως την κορυφή και την βάση τους, ώστε να είναι επίπεδα και πάνω και κάτω. Κρατάμε στην άκρη τα κομμάτια που κόψαμε. Ρίχνουμε αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ζεματάμε τα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Χρησιμοποιώντας ένα κ.γ. σκάβουμε την καρδιά στο εσωτερικό τους, αφήνοντας ένα «τοίχος» στα πλαϊνά, πάχους 6 χλστ. με 1 εκ. Ψιλοκόβουμε την καρδιά που αφαιρέσαμε και τα κομμάτια που κόψαμε από την κορυφή και την βάση τους.
  2. 2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα είδη κιμά, το τυρί και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Τα ζυμώνουμε πολύ καλά, μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. 3. Γεμίζουμε το κάθε κρεμμύδι με το μείγμα του κιμά. Αφού τα γεμίσουμε, τα τοποθετούμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα, σε μία μόνο στρώση. Ρίχνουμε το κρασί και αρκετό νερό ώστε απλώς να τα καλύψει. Τα καλύπτουμε με μια λαδόκολλα και πάνω από την λαδόκολλα τοποθετούμε ένα πιάτο, ώστε τα κρεμμύδια να παραμείνουν στη θέση τους. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και δίνουμε μια βράση. Έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν αρκετά και να βράσει η γέμιση. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.
ΠΗΓΗ http://www.dianekochilas.com

Κελέμια (γεμιστά κρεμμύδια με κιμά)


Κελέμια (γεμιστά κρεμμύδια με κιμά)



Υλικά:

12 μεγάλα κρεμμύδια

225 γρ. κιμά αρνίσιο ή κατσικίσιο

225 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, άπαχο

1/2 φλ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή άλλο σκληρό, κίτρινο τυρί

1 φλ. φρέσκο μαϊντανό πλατύφυλλο, ψιλοκομμένο

1/4 φλ. ρύζι νυχάκι

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά βούληση

1/3 φλ. έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο

1 φλ. ξηρό λευκό κρασί

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και κόβετε οριζοντίως την κορυφή και την βάση τους, ώστε να είναι επίπεδα και πάνω και κάτω. Κρατάτε στην άκρη τα κομμάτια που κόψατε. Ρίχνετε αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το αφήνετε να πάρει μια βράση. Ζεματάτε τα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν.

Τα στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένετε με κρύο νερό. Χρησιμοποιώντας ένα κ.γ. σκάβετε την καρδιά στο εσωτερικό τους, αφήνοντας ένα «τοίχος» στα πλαϊνά, πάχους 6 χλστ. με 1 εκ. Ψιλοκόβετε την καρδιά που αφαιρέσατε και τα κομμάτια που κόψατε από την κορυφή και την βάση τους.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα είδη κιμά, το τυρί και τον μαϊντανό. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το ρύζι, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το ελαιόλαδο. Τα ζυμώνετε πολύ καλά, μέχρι να ενσωματωθούν.

Γεμίζετε το κάθε κρεμμύδι με το μείγμα του κιμά. Αφού τα γεμίσετε, τα τοποθετείτε σε μία μεγάλη κατσαρόλα, σε μία μόνο στρώση. Ρίχνετε το κρασί και αρκετό νερό ώστε απλώς να τα καλύψει. Τα καλύπτετε με μια λαδόκολλα και πάνω από την λαδόκολλα τοποθετείτε ένα πιάτο, ώστε τα κρεμμύδια να παραμείνουν στη θέση τους.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και "δίνετε" μια βράση. Έπειτα χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν αρκετά και να βράσει η γέμιση. Τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε.


ΠΗΓΗ http://www.mama365.gr
Συνταγή: dianekochilas.com

Σουγάνια Μυτιλήνης


Σουγάνια (κρεμμυδοκεφτέδες) Μυτιλήνης
Εγω θα τα ονόμαζα κρεμμύδια γεμιστά

Σουγάνια (κρεμμυδοκεφτέδες) Μυτιλήνης
Υλικά
 
1 κ. μεγάλα, ομοιόμορφα κρεμμύδια
300 γρ. ρύζι γιά γεμιστά
300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ώριμη ντομάτα στο τρίφτη
1 κ.γ. κίμινο σε σπόρους
1 κ.γ. κοφτό κανέλα
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι 



Παρασκευή

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε κατά μήκος, έτσι ώστε η τομή να φτάνει σε βάθος μέχρι τη μέση του κρεμμυδιού. Στη συνέχεια τα ζεματάμε γιά 4'-5' σε νερό που βράζει και τα βγάζουμε να στραγγίξουν. Σε ένα ταψάκι ανακατεύουμε και ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά της γέμισης με 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Γεμίζουμε με το μείγμα ένα- ένα φύλλο κρεμμυδιού, τόσο ώστε να κλείνει το άνοιγμα και τα τοποθετούμε δίπλα -δίπλα κυκλικά, σε φαρδειά κατσαρόλα. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά γιά 40' περίπου. Τα σερβίρουμε όπως είναι με λεμόνι ή με αβγολέμονο, χρησιμοποιώντας το ζουμί τους. 

ΠΗΓΗ http://www.athinorama.g

Κρεμμυδοκεφτέδες



Κρεμμυδοκεφτέδες



Υλικά που θα χρειαστούμε για Κρεμμυδοκεφτέδες:
πιπέρι
λίγη ρίγανη
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
½ κιλό κρεμμύδια τριμμένα
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση συνταγής:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας σε ένα μπολ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό για να μαλακώσει το μείγμα μας.

Σε ένα τηγάνι με καυτό λάδι, τηγανίζουμε τους κρεμμυδοκεφτέδες παίρνοντας κουταλιές από το μείγμα. Τηγανίζουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά.

Τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το πολύ λάδι.

ΠΗΓΗ  http://sintagesmagirikis.gr

Κρεμμυδοκεφτέδες...με φρέσκα κρεμμυδάκια!

Κρεμμυδοκεφτέδες...με φρέσκα κρεμμυδάκια!

Υλικά: 
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ,
ένα ματσάκι φρέσκο δυόσμο
ένα ματσάκι μαϊντανό
ένα ματσάκι άνηθο 2 αυγά, ένα κομμάτι τυρί φέτα
μία κούπα αλεύρι, 2 κουταλάκια μπέικν πάουντερ (ή μία κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
μισή κούπα γάλα, αλάτι και πιπέρι.


Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια,το δυόσμο,το μαϊντανό,τον άνηθο , βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε το μείγμα να μείνει για 15 λεπτά και στη συνέχεια βάζουμε στο τηγάνι μας λάδι να κάψει। Με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνουμε στο ζεστό λάδι κουταλιές από το μείγμα μας.
Με ένα στεγνό κουτάλι ρίχνουμε πάνω από τους κεφτέδες λάδι για να φουσκώσουν. Προσέχουμε να μην τους κάψουμε.

Βγάζουμε τους κεφτέδες πάνω σε απορροφητικό χαρτί।

Σερβίρουμε τους κεφτέδες ζεστούς...με λίγα κλαράκια δυόσμο.
Δυο ποτηράκια τσίπουρο...καλή παρέα και τίποτα άλλο!

Μικρό μυστικό: Μπορούμε αντί για κρεμμυδάκια να βάλουμε ότι λαχανικό θέλουμε π.χ. τριμμένο κολοκυθάκι, σπανάκι,μελιτζάνα,ντομάτα κ।λ.

ΨΩΜΑΚΙ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ

ΨΩΜΑΚΙ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ

 







1 κιλο αλευρι...ο,τι σας αρεσει...
2 φακελακια μαγια
1 κ. γ. ζαχαρη
2 κ. γ. αλατι
4 κ. σ. λαδακι
680 γρ νερο.

Σε ενα μπολ ανακατατευουμε ολα τα υλικα καλά και μετα σκεπαζουμε το μπολ με το καπακι του και το βαζουμε στο ψυγειο απο 12 ωρες και πανω!!

την επομενη μερα, αναβουμε το φουρνο στους 250 βαθμους (στις αντιστασεις..πανω κατω...)
και βαζουμε μεσα μια γαστρα αδειανη με το καπακι της.

μεχρι να καψει ο φουρνος βγαζουμε το μπολ ...αλευρωνουμε τον παγκο μας και παιδευουμε λιγο το ζυμαρι μας..δηλ κανουμε διπλωματα.

σε αυτη τη φαση ..εγω το χωριζω σε 3 μερη .

αφηνουμε πανω στο παγκο με τα διπλωματα προς τα κατω.

αφου καψει ο φουρνος...βγαζουμε με προσοχη την γαστρα , να μην καουμε και ριχνουμε τα ζυμαρια μας...με τα διπλωματα προς τα πανω αυτη τη φορα.

σκεπαζουμε με το καπακι ...και αφηνουμε να ψηθει για 1/2 ωρα ..μετα την μιση ωρα..ξεσκεπαζουμε και αφηνουμε για 1 τεταρτο ακομα.


Μπορειτε να χρησιμοποιησετε οποιονδηποτε συνδυασμο αλευρων

ασπρο με κιτρινο
ολικης με ασπρο
μονο ολικης
μονο κιτρινο
και επισης να προσθεσετε σπορους και να το κανετε πολυσπορο
2 κ,σ λιναρόσπορο
2κ,σ σουσάμι
2κ,σ ηλιόσπορο
2 κ,σ παπαρουνόσπορο


 VIDEO 1

VIDEO 2

 



ΠΗΓΗ  https://www.youtube.com/channel

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015

Ραβανί Βέροιας φανταστικό !!!


Ραβανί Βέροιας φανταστικό !!!



Συνταγή φίλης που έχει πρατήριο ραβανί στη Νάουσα

για ταψί ν. 26
4 αυγά
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι γιαούρτι (έβαλα αγελαδίτσα)
Ξύσμα ενός λεμονιού
1 βανίλια
2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
1 ποτήρι αλεύρι γ.ο.χ
3 κουταλάκια μπέικιν
2 κουταλιές ταχίνι για άλειμμα του ταψιού (το ταχίνι βοηθάει να κρατιέται το σιρόπι μέσα στο γλυκό και να μην τρέχει στο πιάτο μας)
αμύγδαλα φιλέ







 Σιρόπι
4 ποτήρια ζάχαρη,
 3,5 ποτήρια νερό,
 φλούδα λεμονιού,
1 κουταλιά σούπας βούτυρο (έβαλα lurpak)
Σιρόπι και γλυκό ζεστά
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 αντιστάσεις
. Χτυπάμε Τα  αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα.
 Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα τη βανίλια και το λάδι και τέλος το σιμιγδάλι και το αλεύρι το οποίο έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν.
Αλείφουμε το
ταψί μας με το ταχίνι, αδειάζουμε τη ζύμη μας, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και ψήνουμε για 40 λεπτά.



Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι.
 Μόλις δέσει το σιρόπι μας αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε μια κουταλιά βούτυρο ανακατεύοντας καλά να λιώσει.Σιροπιάζομαι το γλυκό μας και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Το καλύτερο είναι να το κόψουμε την επόμενη μέρα για να έχει τραβήξει καλά το σιρόπι...


Το καλοκαιρι μπορειτε να το συνοδευσετε με μια μπαλα παγωτο [κατα προτιμηση καιμακι!!]
 Γινετε τελειοοο!!!!


ΠΗΓΗ  mageirikikaisintages.blogspot.gr

Ρωσικά μπλινί με κρέμα άνηθου

Ρωσικά μπλινί με κρέμα άνηθου

 Ρωσικά μπλινί με κρέμα άνηθου


ΥΛΙΚA
Για τη ζύμη
  • 1 φλ. φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2/3 κ.σ. ξερή μαγιά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για την κρέμα άνηθου
  • 200 γρ. αγελαδινό γιαούρτι, στραγγιστό
  • 150 γρ. σμετάνα (ρωσική πυκνή κρέμα γάλακτος με άφθονα λιπαρά) – εναλλακτικά αντικαθίσταται από κρεμ-φρες ή απλή κρέμα γάλακτος με λίγο ξινόγαλα
  • 1 φλ. πολύ ψιλοκομμένο άνηθο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα το γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να έχουμε έναν παχύ χυλό (αν βγει πολύ αραιός προσθέτουμε αλεύρι, αν βγει πολύ πυχτός γάλα). Βάζουμε τη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  2. Σκεπάζουμε το μίγμα με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 30΄ μέχρι ο χυλός να διογκωθεί και να αφρίσει στην επιφάνειά του.
  3. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το χυλό στο τηγάνι και τον απλώνουμε για να γίνει κυκλικός. Το πόσο χυλό θα βάλουμε εξαρτάται από το τηγάνι και από το αν τα θέλουμε μεγάλα ή μικρά.
  4. Τηγανίζουμε τα μπλινί για 1-2΄ μέχρι να πάρει χρώμα η μία πλευρά και τα γυρίζουμε για να τηγανιστούν και από την άλλη. Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  5. Για την κρέμα άνηθου, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ.
  6. Αλείφουμε την κρέμα στα μπλινί και αν θέλουμε ραντίζουμε με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού. Τα αφήνουμε ανοιχτά ή τα τυλίγουμε ρολό.  
ΠΗΓΗ  PONTOS-NEWS.GR

    Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015

    Παραδοσιακοί ιταλικοί κεφτέδες με κόκκινη σάλτσα που «σκοτώνουν»

    Παραδοσιακοί ιταλικοί κεφτέδες με κόκκινη σάλτσα που «σκοτώνουν»


    Αφήστε τα σάλια σας να τρέξουν

    Υλικά

    700 γρ κιμάς μοσχαρίσιος (ένα μείγμα 2/3 μοσχαρίσιου και 1/3 χοιρινού επίσης θα ήταν καλή επιλογή)
    1 μεγάλο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
    ½ κούπα τριμμένη παρμεζάνα
    1/3 κούπας ψίχουλα ψωμιού (ή αρκετή ποσότητα για να «δέσει» ο κιμάς)
    1-2 κς ψιλοκομμένο σκόρδο
    1-2 κγ αλάτι
    1 κγ φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
    1/3 κούπας γάλα (μπορείτε μέχρι και ½ κούπα)
    ½ κγ ξερή ρίγανη
    ¼ ψιλοκομμένος, φρέσκος μαιντανός

    Εκτέλεση
     
    1. Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεγάλο μπωλ και μόλις δέσει το μείγμα, πλάστε με τα χέρια σας μικρούς κεφτέδες.
    2. Ρίξτε τους κεφτέδες μέσα σε μια κατσαρόλα με σάλτσα ντομάτας που σιγοβράζει, και μην τους ανακατέψετε για τουλάχιστον 20 λεπτά, ώστε να μην διαλυθούν.
    3. Συνεχίστε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 20 λεπτά. Αν μετά τα 40 λεπτά η σάλτσα δεν ειναι όσο πηχτή θέλετε, χαμηλώστε στο μίνιμουμ και αφήστε λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να επιτύχετε το πήξιμο που επιθυμείτε.
    4. Σερβίρετε με σπαγγέτι και μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα.


    ΠΗΓΗ MASTER-LISTA
    ΠΗΓΗ ΤΡΕΛΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

    Φυστικόπιτα(Πίτα με φυστίκι Αιγίνης)

    Φυστικόπιτα(Πίτα με φυστίκι Αιγίνης)

     

    Μάθε πώς να φτιάχνεις φυστικόπιτα και να τρελαίνονται όλοι με την γεύση της.


    Υλικά

    ελάχιστη μαστίχα σε σκόνη

    1 ποτήρι φιστίκια Αιγίνης

    5 αυγά

    2 1/2 φλιτζ. ζάχαρη

    1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας

    1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

    1 ποτήρι φρυγανιά τριμμένη

    δύο ποτήρια νερό

    Εκτέλεση

    Αλέθουμε την μαστίχα και την προσθέτουμε στα ήδη αλεσμένα φιστίκια.

    Στο μίξερ βάζουμε 3 κρόκους με 1 φλιτζ. ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν. Μετά ρίχνουμε και το λικέρ μαστίχας.

    Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα μπολ μαζί με τα φιστίκια και το baking powder.

    Χτυπάμε τα 5 ασπράδια σε μαρέγκα και ανακατεύουμε το μείγμα, το αδειάζουμε σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.

    Για το σιρόπι: Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει και ανακατεύουμε συνεχώς. Περιχύνουμε με το σιρόπι μας αφού κρυώσει και σερβίρουμε το γλυκό ζεστό.

    Συνταγή: Σωζία Μητά, Μικρό Καφέ, Πέρδικα, Αίγινα





    Αυγά μάτια σε πρωτότυπα… καλούπια!



    Αυγά μάτια σε πρωτότυπα… καλούπια!

    Θεωρούνται από τα πιο εύκολα πρόχειρα φαγητά που γίνονται σε χρόνο dt, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία! Ένα αυγό, λίγο λάδι και το τηγάνι είναι αρκετά. Τόσο απλά, τόσο πεζά! Κι όμως μια τόση δα έμπνευση αρκεί για να μετατρέψει τα αυγά μάτια σε μικρά… λαχταριστά έργα τέχνης! Αρκεί να βλέπεις το μαγείρεμα σαν καλλιτεχνική δημιουργία και την κουζίνα σαν γκαλερί! Και να σπάσεις, βέβαια, το αυγό σε μια συναρπαστική θήκη…

    1. Σε αβοκάντο



    2. Σε ντομάτα



    3. Σε κόκκινη πιπεριά



    4. Σε μελιτζάνα



    5. Σε κρεμμύδι



    6. Σε ψωμάκι



    7. Σε πατάτα



    8. Σε ψωμί του τοστ



    9. Σε φωλιά-τσιπς












    ΠΗΓΗ  PERIERGA.GR

    Tυροψωμάκι στο πί και φί νοστιμότατο !!!!

    Tυροψωμάκι στο πί και φί νοστιμότατο !!!!

     Υλικά
     
    2 αυγουλάκια
    2 κούπες αλευράκι 
    1 κούπα  λαδάκι 
    1 κούπα γαλατάκι 
    300 γραμμάρια φετούλα 
    1 φακελάκι μαγιά ξερή η λίγη φρέσκια 

     






    Εκτέλεση 

     
    Βάζουμε σε λεκανίτσα όλα τα υλικά Αφού πρώτα διαλύσουμε την μαγιά σε λίγο ελάχιστα χλιαρό γάλα .
    Τα ανακατεύουμε και φτιάχνουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
    Το αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς .
    Μόλις ψηθεί και πάρει χρώμα το βγάζουμε και αφού κρυώσει απολαμβάνουμε χωρίς πολύ κόπο ένα νοστιμότατο τυροψωμάκι .Καλή όρεξη !!!!







     

    ΠΗΓΗ  mageirikikaisintages.blogspot.gr

    Συνταγή Depy Ilia Οι κουζινίστας  

     

    Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015

    Ποντιακά πιλμένια



    Ποντιακά πιλμένια

    • Ποντιακά πιλμένια
    Το pontos-news.gr σάς συστήνει τα πιλμένια, τα ποντιακά ζυμαρικά γεμιστά με κιμά.
    ΥΛΙΚA
    Για τη ζύμη
    • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 1 αυγό
    • αλάτι (1 χούφτα περίπου)
    • νερό (όσο πάρει η ζύμη)
    Για τη γέμιση
    • 1/2 κιλό κιμά (μισό χοιρινό, μισό μοσχαρίσιο)
    • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    • αλάτι (1 χούφτα)
    • μαύρο πιπέρι (λίγο)
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης. Προσέχουμε μόνο να βάλουμε νερό τόσο όσο χρειάζεται ώστε η ζύμη να είναι ούτε πολύ μαλακή αλλά ούτε πολύ σκληρή.
    2. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα για περίπου 30΄, για να ξεκουραστεί.
    3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση προσθέτοντας τα υλικά με τη σειρά που αναφέρονται.
    4. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο, προσέχοντας να μην είναι πάρα πολύ λεπτό γιατί τα πιλμένια θα ανοίξουν στο βράσιμο.
    5. Μετά παίρνουμε ένα φλιτζανάκι του καφέ ή ένα σφηνάκι και πατάμε το φύλλο για να το κόψουμε σε μικρούς δίσκους. Με ένα κουταλάκι του γλυκού βάζουμε γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου. Κλείνουμε όπως τα τυροπιτάκια (δηλ. παίρνουμε την μια άκρη και την φέρνουμε πάνω στην άλλη). Μετά παίρνουμε τις δύο άκρες (μυτούλες) του και τις φέρνουμε την μία πάνω στην άλλη, φτιάχνοντας έναν κύκλο έχοντας από την έξω μεριά τις άκρες που κλείσαμε στην αρχή.
    6. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό πάνω απ' το μισό και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις βράσει ρίχνουμε αλάτι και μετά προσθέτουμε τα πιλμένια (δεν βάζουμε πολλά μέσα, μην κολλήσουν).
    7. Όταν έχουν βράσει, ανεβαίνουν στην επιφάνεια της κατσαρόλας. Τα αφήνουμε για 5΄ περίπου να βράσουν ακόμα, δοκιμάζουμε όμως για να δούμε αν είναι όντως έτοιμα και τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα για να μην έχουν νερό.
    8. Λίγο πριν τα βγάλουμε από τη φωτιά, παίρνουμε ένα τηγανάκι και καίμε ένα κομματάκι καθαρό βούτυρο (100 γρ. περίπου) ώσπου να ροδίσει.
    9. Όταν βγάζουμε τα πιλμένια, ρίχνουμε πάνω τους το καμένο βούτυρο.
    Αν θέλετε μπορείτε να αφήσετε κάποια πιλμένια στο νερό και να τα φάτε σαν σουπίτσα, προσθέτοντας στο νερό μαύρο πιπέρι.
    Αν δεν θέλετε να φάτε όλα τα πιλμένια, μπορείτε πριν τα βάλετε στο νερό να βράσουν, να βάλετε κάποια στην κατάψυξη.
    Μπορείτε, αν θέλετε να έχετε το αποτέλεσμα της φωτογραφίας, να τα βάλετε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

    Πηγή-φωτο: sintagespareas.gr.

    Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

    ΡΕΒΑΝΙ ΒΕΡΟΙΑΣ

    ΡΕΒΑΝΙ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Τελικά, έπρεπε να φτάσω στην επανάληψη εκτέλεσης της συνταγής, μέχρι να το πάρω απόφαση να σας τη σερβίρω. 
    Άξιζε όμως η αναμονή... 
    Έγιναν τόσες πολλές γευστικές δοκιμές, από τόσους πολλούς ανθρώπους και οι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν ξεκινούσαν από τρισύλλαβα επίθετα και κατέληγαν σε..πολυσύλλαβα και πάντα σε υπερθετικό βαθμό (θε ϊ κό, υ πέ ρο χο, κα τα πλη κτι κό,  κλπ)

    Η συνταγή είναι της Κατερίνας Πολίτικου, ιδιοκτήτριας του Πολυχώρου Ελιά στη Βέροια και τη βρήκα δημοσιευμένη στο περιοδικό real taste & style

    Οφείλω εδώ να ευχαριστήσω και την καλή φίλη μας Ελένη Στεφάνου η οποία αφού συμπεριέλαβε το  una cucina στα προτεινόμενα blogs από το FOODdaily.gr, μου έριξε και μια φιλική σκουντιά, προκειμένου να ανεβάσω νέα ανάρτηση.

    ΥΛΙΚΑ
    ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΒΑΝΙ
    1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
    1 κούπα αλεύρι
    1 κούπα ζάχαρη
    ½ κτγ μπέικιν
    ½ κτγ σόδα μαγειρική
    3 αυγά
    1 γιαούρτι στραγγιστό
    ½ κτγ μαστίχα τριμμένη (δεν αναφέρεται στη συνταγή) προαιρετικά
    ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
    3 κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
    2 ½ κούπες νερό
    Χυμό από μισό λεμόνι
    Φλούδα λεμονιού

    ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
    Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180ο C.
    Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από το γιαούρτι) σ’ ένα βαθύ μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
    Προσθέτουμε το γιαούρτι  και ανακατεύουμε έτσι ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά.
    Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι  20x25 και τη βουτυρώνουμε καλά.
    Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 30΄.

    Εν τω μεταξύ, δεν αράζουμε, αλλά ξεκινάμε και ετοιμάζουμε τα υλικά για το σιρόπι.
    Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη το νερό το χυμό λεμονιού και τη φλούδα και το βράζουμε για 5 λεπτά υπολογίζοντας το χρόνο, μετά την έναρξη του βρασμού. 
    Μόλις βγει το ρεβανί από το φούρνο το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι χρησιμοποιώντας μια μικρή κουτάλα και αφήνουμε να τραβήξει, να τραβήξει, να τραβήξει....
    Μόλις κρίνουμε ότι δεν αντέχουμε άλλο να περιμένουμε, κόβουμε και σερβίρουμε!!!