Τρίτη, 29 Απριλίου 2014

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ


Υλικά:
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
3/4 του ποτηριού του νερού νερό
2 κουβερτούρες των 125 γρ.
250 γρ. φυτική μαργαρίνη ή βούτυρο αγελάδας
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
Διάφορα μπισκότα σπασμένα με το χέρι (πτι-μπερ, γεμιστά, όρεο, πουράκια κλπ)
1 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα ή φουντούκια ή και τα δύο (προαιρετικά)
Τρούφα σοκολάτας για πασπάλισμα



Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και την τοποθετούμε επάνω στη φωτιά να βράσει λίγο, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ, τις κουβερτούρες σε κομμάτια, τη φυτική μαργαρίνη ή το βούτυρο αγελάδας και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας τα. Προσθέτουμε τέλος τα θρυμματισμένα μπισκότα, τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Πλάθουμε το μείγμα με τα χέρια δίνοντας του το σχήμα του κορμού. Το τοποθετούμε σε μια μακρόστενη πιατέλα και πασπαλίζουμε με την τρούφα σοκολάτας.
Αφήνουμε τον κορμό σοκολάτας εκτός ψυγείου, μέχρι να κρυώσει, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και κατόπιν το βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες να παγώσει.
Μπορούμε επίσης, αν βιαζόμαστε, να βάλουμε τον κορμό σοκολάτας στην κατάψυξη για περίπου 1 με 2 ώρες. Τον σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι ή βανίλια ή με σως σοκολάτας και παγωτό. 

Σημείωση: 

Ο κορμός μπορεί να γίνει και σε σχήμα σαλαμιού.

Νοστιμότατα σπιτικά πτι μπερ


Νοστιμότατα σπιτικά πτι μπερ





Τα μπισκότα είναι από τις πιο αγαπημένες γεύσεις όλων. Μια εύκολη και σχετικά γρήγορη συνταγή για μπισκοτάκια πτι μπερ, ένα νόστιμο σνάκ για όλες τις ώρες για μικρούς και μεγάλους.



Υλικά συνταγής


180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
120 γρ. βούτυρο ημιαλατισμένο σε θερμοκρασία δωματίου
60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 αυγό μεσαίου μεγέθους
1 κρόκο αυγού μεσαίου μεγέθους


Εκτέλεση συνταγής


Προθερµάνετε το φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
Βάλτε σε ένα µεσαίο µεταλλικό µπολ το αλεύρι και προσθέστε το µπέικιν πάουντερ, το βούτυρο σε κυβάκια και τη ζάχαρη. Ζυµώστε τα υλικά µέχρι να οµογενοποιηθούν. Ρίξτε µέσα το ολόκληρο αυγό και ζυµώστε ξανά µέχρι να έχετε µια αφράτη ζύµη.
Πασπαλίστε µε λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας ή το τραπέζι και ανοίξτε µε έναν πλάστη τη ζύµη σε πάχος 3-4 χιλ. Κόψτε τη µε το κουπ πατ σε τετράγωνα κοµµάτια µήκους 5 εκ. ή σε άλλα σχέδια της αρεσκείας σας ειδικά αν απευθύνεστε σε μικρά παιδιά.
Καλύψτε το ταψί µε λαδόκολα και τοποθετήστε επάνω τα κοµµάτια ζύµης. Αλείψτε τα µε το πινέλο µε τον κρόκο του αυγού και ψήστε τα για 8΄ στην προτελευταία σχάρα µέχρι να ροδίσουν.
Βγάλτε τα από το φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν λίγο και µετά τοποθετήστε τα πάνω σε µια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.








Σοκολατένιος κορμός

 Σοκολατένιος κορμός



  
Μωσαϊκό. Κορμός σοκολατένιος. Εύκολο και νοστιμότατο γλυκό ψυγείου με μπισκότα. Το πιο νόστιμο κι εύκολο γλυκάκι του καλοκαιριού (και όχι μόνο).
Σας δίνω τη πιο απλή συνταγή που έχω φτιάξει με τα λιγότερα υλικά που δεν υστερεί όμως σε σε τίποτα από όλες τις υπόλοιπες.Ένα σοκολατένιο γλυκό που θα συναρπάσει σίγουρα τα παιδιά σας αλλά και εσάς που είστε λάτρεις της σοκολάτας και του μπισκότου.
Χρόνος: 10 λεπτα
Δυσκολία: Εύκολη
Υλικά συνταγής
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο [βιτάμ]
- 200 γρ. άχνη ζάχαρη
- 5 κουταλιές σούπας κονιάκ
- 6 κουταλιές σούπας κακάο
- 250 γρ. τετράγωνα μπισκότα βουτύρου [πτι μπερ]
Εκτέλεση συνταγής
Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρόλι.
Όταν λιώσει το αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε την άχνη ζάχαρη, το κακάο και το κονιάκ και ανακατεύετε πολύ καλά.
Προσθέτετε τα μπισκότα αφού τα έχετε τρίψει με το χέρι και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.
Τέλος σε αντικολλητικό χαρτί ρίχνετε το μίγμα και το τυλίγετε σε σχήμα κορμού. Το βάζετε στην κατάψυξη και μόλις σφίξει το σερβίρετε σκέτο ή με παγωτό της αρεσκείας σας


Λευκός κορμός του 5λεπτου για επιδόρπιο

Λευκός κορμός του 5λεπτου για επιδόρπιο [easy dessert with cracked petit beurres]





Το δοκίμασα χθες από τα χεράκια της καλής μου γειτόνισσας, Κατερίνας, και πραγματικά ενθουσιάστηκα! Γιατί δεν έχω ξαναφτιάξει αυτόν τον θεϊκό κορμό; Λίγα υλικά, άπειροι συνδυασμοί και από γεύση τέλεια σε 5 μόνο λεπτά!



Υλικά

2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ
1 ζαχαρούχο γάλα
1 φυτική σαντιγί
5 κ.σ. ινδοκάρυδο




Διαδικασία

Προετοιμασία: 5 λεπτά
Χρόνος ψύξης: 3 ώρες
  • Χτυπάμε στο μίξερ το ζαχαρούχο γάλα με τη σαντιγί μερικά λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε το ινδοκάρυδο και το ανακατεύουμε ακόμη λίγο.
  • Σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας.
  • Σε μια μακρόστενη φόρμα ή τάπερ στρώνουμε ζελατίνα, ή αλουμινόχαρτο, ή χαρτί ζαχαροπλαστικής, έτσι ώστε το μισό και παραπάνω να περισσεύει έξω από τα τοιχώματα.
  • Ρίχνουμε το μείγμα και το βάζουμε στην κατάψυξη για μερικές ώρες. Ο κορμός είναι semi-frost, οπότε δεν θα παγώσει και πολύ, ώστε να γίνει "πέτρα"!
  Σερβίρουμε σκέτο ή με σιρόπι σοκολάτας ή άλλο της αρεσκείας μας.





Για το τέλος μερικές ιδέες για διαφορές παραλλαγές της συνταγής:

  • Αντί για μπισκότα petit-beurre, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies, oreo ή οποιοδήποτε άλλο μας αρέσει.
  • Ξηρούς καρπούς, ιδιαίτερα φουντούκια και σταφίδες.
  • Κομμάτια ή σταγόνες μαύρης ή λευκής σοκολάτας ή και smarties, για πιο παιχνιδιάρικο αποτέλεσμα.
  • Κομμάτια φρούτων φρέσκων ή του κουταλιού, μαζί με λίγο σιρόπι.
  • Τρούφα ή ινδοκάρυδο για επικάλυψη.



Καλή συνέχεια !!!


ΠΗΓΗ   http://el-findawaybyjwp.blogspot.gr/

Κορμός λευκός

Κορμός λευκός
  

Αν θέλετε ενα γλυκο ευκολο, οικονομικό αλλα πανω απ´ολα νόστιμο τότε τι άλλο απο τον αγαπημένο μας κορμό; Ειναι πεντανοστιμος και σε λευκη έκδοση. Πάμε λοιπόν να τον φτιάξουμε.
Υλικα
2 πακέτα πτι μπερ
1 βιταμ ( πλάκα)
1 κουτί ζαχαρουχο γαλα
200 γρ. Λευκη σοκολατα
Μισο φλιτζανακι του ελληνικού ζάχαρη αχνη
Λιγη μαύρη σοκολατα για να τρίψουμε απο πανω
καρύδια ή φυστικια αιγινης προαιρετικά

Εκτελεση
Λιωνω την λευκη κουβερτουρα σε μπεν μαρι.
Σε ενα μεγαλο μπολ σπαω τα μπισκοτα με τα χερια
Στο ιδιο μπολ προσθετω το ζαχαρουχο, το βούτυρο, την αχνη και την λιωμενη σοκολατα (ξηρούς καρπους).
Ανακατευω πολυ καλα με το χέρι ή με ενα κουταλι. Στρώνω αντικολλητικο χαρτί και τοποθετώ το μίγμα σε σχημα (σαλαμι) τρίβω απο πανω με έναν Τρίφτη λίγη μαύρη σοκολατα, διπλωνω σφιχτα σαν καραμελα Το βάζω στην κατάψυξη και έτοιμο τόσο απλά και ευκολα. Καλο θα ηταν να το συντηρουμε στην κατάψυξη και οταν θελουμε να κόψουμε το βγάζουμε 5 λεπτά νωρίτερα.

Ελπιζω να σας αρέσει

Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Σαλάτα με γιαούρτι από την Μικρά Ασία

Σαλάτα με γιαούρτι από την Μικρά Ασία


salata_thalias_795288503.jpg
Σαλάτα με γιαούρτι από την Μικρά Ασία
Υλικά 
2 μεγάλες μελιτζάνες (φλάσκες)
3 ντομάτες
1 κρεμμύδι (μέτριο)
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό ή ένα κεσεδάκι τζατζίκι
½ ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι,
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Αρχικά τρυπάμε με το πιρούνι τις μελιτζάνες και στη συνέχεια τις ψήνουμε πολύ καλά στο grill ή στη φλόγα του γκαζιού, μέχρι να καεί η φλούδα της μελιτζάνας.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε. Σε μια σαλατιέρα τοποθετούμε στη βάση τις μελιτζάνες, στη συνέχεια κόβουμε σε καρέ τις ντομάτες και τις τοποθετούμε πάνω από τις μελιτζάνες. Κόβουμε σε ροδέλες το κρεμμύδι και το βάζουμε πάνω από τις ντομάτες Στη συνέχεια ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε τα υλικά. Από πάνω ρίχνουμε στραγγιστό γιαούρτι ή τζατζίκι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας και πασπαλίζoυμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Η σαλάτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Το σημαντικό στην απλή αλλά νόστιμη αυτή συνταγή είναι να πετύχετε το ψήσιμο στις μελιτζάνες (να καεί η φλούδα τους) αλλά και στο τέλος να ανακατέψετε
Πηγή: govastileto.gr
http://www.pontos-news.gr/permalink/20657.html

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

Αρνί στη σούβλα και κοκορέτσι με συνταγή από την Αρχαία Ελλάδα

Αρνί στη σούβλα και κοκορέτσι με συνταγή από την Αρχαία 

Ελλάδα


kokoretsi_303094907.jpg
Το Pontos-News.Gr σας προτείνει αρνί στη σούβλα και κοκορέτσι με συνταγή από την Αρχαία Ελλάδα.
Φαίνεται ότι και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν καλοφαγάδες και έψηναν αρνί στη σούβλα, κοκορέτσι αλλά και γαρδούμπα, το γαρδούμιο και την πλεκτή όπως αναφέρεται στα ομηρικά έπη.
Όπως αναφέρεται στο ellinikoarxeio.com, τρόπος παρασκευής δεν διέφερε πολύ. Για να παρασκευάσουν κοκορέτσι μαρινάριζαν τα έντερα σε ξύδι, νερό και μέλι. Το ξύδι λειτουργούσε ως αντισηπτικό και αφυδάτωνε το έντερο από τα πολλά λίπη, ενώ το μέλι δημιουργούσε μια καραμελωμένη κρούστα. 
Όταν δε, έψηναν στη σούβλα αρνί ή κατσίκι και καθώς δεν υπήρχαν τότε πινέλα αλλά ούτε και λαδολέμονο, βουτούσαν ένα κλαδί από πεύκο σε χυμούς από άγουρο σταφύλι και άγουρο δαμάσκηνο και άλειφαν το κρέας προσδίδοντάς του μια ιδιαίτερη γεύση από φρούτα και ρετσίνι. «Το κοκορέτσι είναι καταγεγραμμένο στα έργα του Ομήρου, ο οποίος μας αποκαλύπτει ότι το έφτιαχναν από την αρχαία Ελλάδα. 
Οι λεπτομέρειες, μάλιστα, που αφορούν την παρασκευή του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες», αναφέρει ο σεφ Νίκος Φωτιάδης. «Το μέλι στο κοκορέτσι δεν είναι τόσο εμφανές, ωστόσο η παρουσία του στο ψήσιμο προσδίδει μια εξαιρετική υφή στο τελικό αποτέλεσμα», υποστηρίζει. 
Ο ίδιος φτιάχνει αρνί και κοκορέτσι του με τον τρόπο των αρχαίων, διαφοροποιώντας μικρά σημεία. Για παράδειγμα, στο ψήσιμο των αμνοεριφίων αντί για κλαδί από πεύκο χρησιμοποιεί πευκοβελόνες. Πάντως, επισημαίνει ότι οι σούβλες δεν αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα στην αρχαία Ελλάδα, καθώς δεν καταναλώνονταν μεγάλες ποσότητες κρεάτων. 
Στις περισσότερες περιοχές της χώρας επιβιώνουν παραδοσιακές συνταγές και τρόποι μαγειρέματος χιλιάδων χρόνων, περνώντας από γενιά σε γενιά. Κατά καιρούς συγκεντρώνονται σε βιβλία μαγειρικής και σχετικές εκδόσεις χάρη στο μεράκι και το φιλότιμο κάποιων ανθρώπων, τονίζει ο κ. Φωτιάδης και εύχεται να υπάρξει κάποια στιγμή μια συνολική συντονισμένη μελέτη με στόχο μια συνολική καταγραφή. 
Αρνάκι στο φούρνο με μέλι και μουστάρδα για όσους δεν θέλουν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να σουβλίσουν
Υλικά:
1 μπούτι αρνίσιο περίπου 2-3 κιλά ή άλλο κομμάτι αρνιού
2 κιλά πατάτες φούρνου (προαιρετικά)
5 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δενδρολίβανο
3 κουταλιές σούπας μουστάρδα
3 κουταλιές σούπας μέλι
Χυμός από ένα πορτοκαλι
3 πορτοκάλια
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πλένουμε το μπούτι, το αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ρίγανη και το δενδρολίβανο. Κάνουμε μικρές σχισμές στο κρέας και βάζουμε το σκόρδο.
Στη συνέχεια αλείφουμε την επιφάνεια με το μίγμα μουστάρδας - μελιού. Το ψητό θα κάνει μια υπέροχη τραγανή κρούστα.
Τοποθετούμε σε ταψί και περιχύνουμε με το χυμό του πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο.
Κόβουμε τα πορτοκάλια στα τέσσερα και τα βάζουμε γύρω από το κρέας για να δώσουν στο φαγητό το άρωμά τους.
Ψήνουμε στους 200ο για 1 ½ ώρα περίπου.
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το πρωσοπικό μας συνταγολόγιο. Η αναδημοσίευση της συνταγής επιτρέπεται μόνο με την τοποθέτηση ενεργής πηγής
Καλό Πάσχα και καλή σας όρεξη!

Τρίτη, 15 Απριλίου 2014

Τσουρέκι Πολίτικο

Τσουρέκι Πολίτικο


Τσουρέκι Πολίτικο,tsoureki politiko

Υλικά 
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ 1 κιλό 
Μαγια νωπή 
100 γρ Γάλα 
120 γρ καυτό Ζάχαρη 
400 γρ Νερό χλιαρό 
120 γρ Μαχλέπι 
1 κουταλιά σούπας γεμάτο τριμμένο Αλάτι 
1/2 κουταλάκι γλυκού Μαστίχα 
1 κουταλάκι γλυκού τριμμένη 
Καλαμποκέλαιο 1 κουταλιά σούπας γεμάτη 
Αυγά 5 τεμ
Γλυκάνισος 1 κουταλιά του γλυκού 
Μαργαρίνη 250 γρ λιωμένη 
Αμύγδαλα προαιρετικά τριμμένα
Οδηγίες

Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό, λίγο ζάχαρη και αλεύρι 1 κουτάλια σούπας, τα ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να φουσκώσει. Σε μια λεκάνη βάζουμε πρώτα την ζάχαρη, το αλάτι,το μαχλέπι,την μαστίχα,τον γλυκάνισο και το λάδι, ανακατεύουμε λίγο, προσθέτουμε το γάλα καυτό και ανακατεύουμε. Σπάμε τα 4 αυγά και τα ανακατεύουμε στην ζύμη μας. Μετά προσθέτουμε την μάγια που έχει φουσκώσει.Ανακατεύουμε με το χέρι (όχι μίξερ) και αρχίζουμε να βάζουμε το αλεύρι σιγά σιγά .Μόλις βραχεί το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά ,προσθέτουμε την ζεστή μαργαρίνη σταδιακά και το δουλεύουμε με τα χέρια διπλώνοντας το ζυμάρι μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο (δεν το ζυμώνουμε πολύ για να έχουμε αφράτα τσουρέκια). Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.Όταν είναι έτοιμο κόβουμε από 3 μπάλες για κάθε τσουρέκι, πλάθουμε σε λωρίδες και πλέκουμε σε πλεξούδα. Αλείφουμε με τον κρόκο από ένα αυγό που το διαλύσαμε με λίγο λάδι και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα αμύγδαλα προαιρετικά. Αφήνουμε για 60 λεπτά. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί, τοποθετούμε τα τσουρέκια μέσα και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για 35 -40 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας).



* Βγαίνουν ανάλογα και με το μέγεθος που θέλουμε 3 τσουρέκια.

* Μυστικό : δεν θέλει πολύ ζύμωμα για να μην φύγει ο αέρας ενώ τα υλικά να μπουν με την σειρά που αναφέρουμε.

Πολίτικο τσουρέκι, η αυθεντική συνταγή

Πολίτικο τσουρέκι, η αυθεντική συνταγή


Πολίτικο,politiko
Υλικά (για 8 μικρά ή 4 μεγάλα τσουρέκια) 
2 κιλά αλεύρι (μπλε), 
μισό κιλό βούτυρο ανάλατο, 
8 αβγά, 
1 φακελάκι μαχλέπι, 
1 φακελάκι μαστίχα, 
800 γραμμάρια ζάχαρη, 
μαγιά από το φούρνο για δύο κιλά αλεύρι 150 γρ., 
ενάμισι με 2 ποτήρι χλιαρό γάλα και 
1 ποτήρι του κρασιού βρασμένο γλυκάνισο.

Τρόπος παρασκευής: 

1. Πιάνουμε τη μαγιά με μισό ποτήρι χλιαρό γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και μία κουταλιά αλεύρι. -Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν όλα τα συστατικά και αφήνουμε τη μαγιά για μία ώρα σε ζεστό σημείο να ανέβει.
2. Σε μία μεγαλούτσικη λεκάνη αναμιγνύουμε τη μαγιά , προσθέτουμε το βούτυρο μαλακωμένο, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αβγά, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το βρασμένο γλυκάνισο.
3. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια, άλλοτε χτυπώντας και άλλοτε πλάθοντας μαλακά τη ζύμη μέχρι να δουλευτούν πολύ καλά όλα τα υλικά.
4. Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακιά, αλλά να ξεκολλάει από τα χέρια σας.
5. Αν αυτό δεν συμβαίνει τότε προσθέτετε πολύ λίγο αλεύρι και την ξαναδουλεύετε.
6. Σκεπάζετε τη λεκάνη με μια διαφανή μεμβράνη και μετά με κουβέρτες και την τοποθετείτε σ' ένα ζεστό σημείο της κουζίνας (κοντά στο καλοριφέρ), για να ανέβει.
7. Για καλύτερα αποτελέσματα αφήστε την όλη τη νύχτα και φτιάξτε τα τσουρέκια σας την άλλη μέρα το πρωί, που θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
8. Πλάθετε τη ζύμη, πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, σε τρία μεγάλα μπαστούνια, τα οποία τα πλέκετε κοτσίδα.
9. Τα αφήνετε να φουσκώσουν για περίπου μισή ώρα, τα αλείφετε με κρόκο αυγού, τα πασπαλίζετε με μαύρο και άσπρο σουσάμι και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για τρία τέταρτα.

Πασχαλινά τσουρέκια (Πετρετζίκης)


Πασχαλινά τσουρέκια (Πετρετζίκης)










Δύσκολο να πετύχουν αλλά με τη συνταγή αυτή δεν θα σας προβληματίσουν. Θέλει μαστοριά η ζύμη για τα τσουρέκια αλλά γίνονται τόσο μα τόσο νόστιμα. Βάλτε ένα στοίχημα με τον εαυτό σας και δοκιμάστε τα!

Διαβάστε τη συνταγή για τα πασχαλινά τσουρέκια:

Εκτέλεση: 2 ώρες και 30 λεπτά

Μερίδες: Οικογενειακή

Υλικά συνταγής:

Υλικά για μείγμα 1

120 γραμμάρια Νερό
120 γραμμάρια μαγιά φρέσκια

Υλικά για μείγμα 2
100 γραμμάρια μαργαρίνη
260 γραμμάρια Ζάχαρη κρυσταλλική
7 γραμμάρια μαχλέπι τριμμένο
2 γραμμάρια μαστίχα
1 Βανίλια σκόνη
1 Πορτοκάλι ξύσμα

Υλικά για μείγμα 3
2 γραμμάρια Αλάτι
200 γραμμάρια Αυγά
200 γραμμάρια Γάλα
1000 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκια
100 γραμμάρια μαργαρίνη λιωμένη

Εκτέλεση:

1. Ανακατεύω τα υλικά του μείγματος 1 και τα βάζω στην ακρη.

2. Ανακατεύω τα υλικά του μείγματος 2 με μόνο 60 γρ. ζάχαρη σε ένα μπλέντερ.

3. Ανακατευω σε ένα μίξερ τα 100 γρ. μαργαρίνη με τα 200 ζάχαρη, προσθέτω το μείγμα 2 μόλις αφρατέψουν προσθέτω τα αύγα και το γάλα.

4. Ανακατευω αλλα 2 λεπτά και βγάζω το σύρμα από το μίξερ και βάζω τον γάντζο. Προσθέτω σιγά σιγά το αλευρι και κοιτάω το μείγμα να ξεκολάει από τα τοιχώματα. Χαμηλώνω την ταχύτητα από το μίξερ και προσθέτω σιγά σιγά τη μαργαρίνη μέχρι που να αποροφήσει το μείγμα όλη τη μαργαρίνη.

5. Ελεγχω εαν η ζύμη είναι όσο σφιχτή πρέπει και βλέπω εάν χρειάζεται και άλλο αλευρι.

6. Αφήνω σε ζεστό μέρος μέσα σε ένα μπολ βουτυρωμένο να διπλασιαστεί ( περίπου 1 ώρα) γυρνάω από την άλλη και περιμένω να ξαναδιπλασιαστεί περίπου αλλα 30 λεπτά. Στην συνέχεια πλάθω πλεξούδες βάζω σε ένα ταψάκι, αφήνω να διπλασιαστούν ξανά περίπου 30 λεπτά και ψήνω στους 150 βαθμούς, 50 – 60 λεπτά αφού αλοίψω πρώτα με κρόκο αυγού και πασπαλίσω με αμύγδαλα

Tips

Πολύ ζύμωμα για να κάνει κορδόνια το τσουρέκι.

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014

Αβγά βαμμένα με κλωστές

Αβγά βαμμένα με κλωστές



Μια διαφορετική τεχνική!!!!!!
                                                                        (scroll down for English  and Russian)
Συνταγές..21
Υλικάαβγά
κλωστές φλος
αλουμινόχαρτο
                                                      
ΕκτέλεσηΚόβουμε τις κλωστές σε μικρά κομμάτια,
DSC01865
DSC01866
κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο,βρέχουμε λίγο το αβγό,ρίχνουμε
λίγες κλωστές μέσα στο αλουμινόχαρτο βάζουμε επάνω το αβγό,
DSC01867
σκεπάζουμε με λίγες κλωστές ακόμη
DSC01868
και τυλίγουμε με το αλουμινόχαρτο σχηματίζοντας μια μπάλα.
DSC01869
Βάζουμε σε  κατσαρόλα με νερό
DSC01870 
και τα βράζουμε για 20 λεπτά.
DSCN7375
                            Καλή Επιτυχία!!!
ΣΗΜ:
 Τις κλωστές τις βρίσκουμε σε μαγαζιά με εργόχειρα.
Οι κλωστές είναι φλος αυτές που γίνονται τα κεντήματα όχι αυτές που ράβουμε.
Aν θέλετε τα περνάτε αφού στεγνώσουν με λίγο λαδάκι για μωρά..
IN ENGLISH
EGGS DYED BY EMBROIDERY THREAD
A DIFFERENT TECHNIQUE

INGREDIENTS   : EGGS
                        EMBROIDERY THREAD (FLOSS)
                        ALUMINUM FOIL

         RECIPE   :  WE CUT THE THREAD IN SHORT PIECES (ABOUT 10 cm )
                          WE CUT A PIECE F ALUMINUM FOIL , MOISTEN THE EGG , PUT SOME OF THE THREADS ON THE ALUMINUM FOIL
                         AND PUT THE EGG ON TOP, THEN COVER WITH A FEW MORE THREADS  AND WRAP THE ALUMINUM FOIL (AROUND
                          THE EGG) TO MAKE A BALL .
WE PUT THEM IN A SAUCEPAN  AND BOIL THEM FOR 20 MINUTES

NOTE: WE CAN FOUND EMBROIDERY THREAD AT A NEEDLECRAFT SHOP
          WE USE FLOSS TREAD  WHICH IS FOR EMBROIDERY NOT FOR SEWING .
          YOU CAN OPTIONALLY COVER THEM WITH BABY OIL WHEN THEY ARE THOROUGHLY DRY.
In Russian
Материалы
яйца
флеш темы
фольга

выполнение
Обрежьте нить на мелкие кусочки
Вырежьте кусок фольги, мокрый маленькое яйцо, добавьте
несколько потоков в фольге поставить яйцо,
Накрыть несколько потоков
и обернуть алюминиевой фольгой, чтобы сформировать шар.
Место в кастрюле с водой
и варить в течение 20 минут.
Нити находятся на одном уровне это не те, что возникающие вышивка шить.
Если вы хотите передать, как сухой ladaki маленького ребенка ..

ΠΗΓΗ  http://syntagesapospiti.blogspot.gr/

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΠΩΣ ΤΑ ΒΑΦΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΑ

Μικρά μυστικά για να βάψουμε τέλεια τα πασχαλινά μας αυγά



kokkina_auga_383231392.jpg
Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε παραδοσιακά τα αυγά μας. Ας δούμε όμως μερικά μικρά μυστικά για να έχουμε τέλειο αποτέλεσμα

1. Καταρχήν προσέχουμε τι αυγά επιλέγουμε. Προτιμήστε τα αυγά  να μην είναι ολόφρεσκα αλλά τουλάχιστον μιας εβδομάδας

2. Τα καφέ αυγά προσφέρουν πιο βαθυ κόκκινο χρώμα ενώ τα λευκά είναι προτιμότερα για τα υπόλοιπα χρώματα καθώς και για τα αυγά που διακοσμούμε με φύλλα φυτών.

3. Αφήνουμε τα αυγά τουλάχιστον μια ώρα έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου.

4. Καθαρίζουμε την επιφάνεια των αυγών με ξύδι.

5. Τοποθετούμε μόνο μια στρώση αυγών στην κατσαρόλα μας. Όταν το νερό πάρει βράση χαμηλώνουμε την ένταση και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Βράζουμε τα αυγά περίπου 10-12 λεπτά. Μην τα βράσετε περισσότερο γιατί γίνονται πολύ σφιχτά και δύσπεπτα.

6. Ακολουθούμε τις οδηγίες της βαφής όταν χρησιμοποιούμε έτοιμη βαφή. Άλλες απαιτούν μόλις 3 λεπτά και άλλες περισσότερη ώρα. Το μυστικό για βαμμένα αυγά χωρίς σημάδια, δεν είναι στην τεχνική τόσο όσο στην ποιότητα της βαφής.

7. Αφήστε τα να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια γυαλίστε τα καλά με ελαιόλαδο.
Καλή επιτυχία

Κυριακή, 13 Απριλίου 2014

Τσουρέκι γεμιστό με μερέντα


Τσουρέκι γεμιστό με μερέντα

Το καλυτερο συνοδευτικο ενος πρωινου καφεδεν ειναι παρα ενα πολυ γευστικο τσουρεκι γεμιστο! Μεχρι και ο πιο απαιτητικος θα το βραβευσει.. (τύφλα να 'χει ο Τερκενλης)

 


Υλικά
  • 1 & 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γραμμ. μαγιά νωπή
  • 1 φλ. τσαγιού βούτυρο
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
  • 2 & 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 5 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
  • 2 βανίλιες
  • μαχλέπι, μαστίχα κοπανισμένη (κατά βούληση)
  • 1 πρ.αλάτι
  • 1 σφηνάκι λικέρ
 
Εκτέλεση
  •  Διαλύω τη μαγιά μέσα σε μπολ με λίγο χλιαρό νερό και προσθέτω μια κουταλία της σούπας αλεύρι από τη συνολική ποσότητα.
  • Ανακατεύω μέχρι να αφρίσει, κλείνω αεροστεγώς με μεμβράνη και αφήνω στην άκρη να φουσκώσει.
  • Χτυπάω στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  • Σε μία λεκάνη βάζω το 1 κιλό αλεύρι και ρίχνω τα μείγμα των αυγών. Ανακατεύω καλά.
  • Ζεσταίνω λίγο το χυμό και το γάλα σε κατσαρολάκι και τα ρίχνω και αυτά στη λεκάνη.
  • Προσθέτω το μαχλέπι, τη μαστίχα και το λικέρ.
  • Στο τέλος ζεσταίνω το βούτυρο και το ομογενοποιώ με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ρίχνω και τη μαγιά και ζυμώνω καλά.
  • Άν η ζύμη κολλάει στα χέρια ρίχνω και το υπόλοιπο αλεύρι.
  • Κόβω τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη.
  • Το κάθε ένα κομμάτι το απλώνω στον πάγκο μου μακρόστενο και το γεμίζω με μερέντα.
  • Φτιάχνω κοτσίδες και τοποθετώ τα τσουρέκια σε μακρόστενες φόρμες κεικ, τις οποίες έχω ντύσει με λαδόκολλα.
  • Αφήνω τα τσουρέκια στην άκρη να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Μόλις είναι έτοιμα ψήνω στους 170ο C για 45' ακριβώς!
 
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
TIPS
  1.  Στο μίξερ μαζί με τα αυγά και τη ζάχαρη προσθέτω και 1 κουτ. σούπας ξύδι για να σπάσει η μυρωδιά των αυγών.
  2. Στο τέλος του ζυμώματος αλείφω με λίγο λάδι τα χέρια μου και ζυμώνω για τελευταία φορά μέχρι να το απορροφήσει η ζύμη.
  3. Τη μερέντα την αραιώνω με μία κουταλιά της σούπας λάδι για να είναι πιο ρευστή και να μη χάσει την υφή της.
  4. Τη λαδόκολλα για να στρώνεται πιο εύκολα,την τσαλακώνω προτού τη βάλω στις φόρμες.
  5. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι ζεστά.
  6. Τοποθετώ τα τσουρέκια σε φόρμες για να πάρουν ομοιόμορφο σχήμα και για να φουσκώσουν πολύ προς τα πάνω.
  7. Άν θέλω να τσουρέκια να φουσκώσουν πιο γρήγορα, αφού τα βάλω στις φόρμες, τα κλείνω μέσα σε σακούλες του σούπερ μάρκετ, και τα ακουμπώ προσεκτικά πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Εκεί η διαδικασία του φουσκώματος θα διαρκέσει μόλις 30'.
  8. Πριν βάλω τα τσουρέκια στο φούρνο τα αλείφω με λίγο λικέρ για να πάρουν χρώμα και άρωμα.

Τσουρέκι γερμανικό


Τσουρέκι γερμανικό



Η συνταγή αυτή προέρχεται από τη Γερμανία, είναι πανεύκολη και το αποτέλεσμα σίγουρο. Η κρέμα γάλακτος δίνει στο τσουρέκι μια ξεχωριστή υφή και γεύση βουτύρου. 


Υλικά:


500gr αλεύρι (εγώ χρησιμοποιώ αλεύρι για τσουρέκια Μύλοι Αγ.Γεωργίου)
1 φακ.μαγιά ξηρή
150gr ζάχαρη
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
2 αυγά
1 ασπράδι αυγού
περίπου 200ml κρέμα γάλακτος χλιαρή

προαιρετικά σταφίδες
1 κρόκος αυγού και 1 κ.σ. γάλα για την επικάλυψη
(τα παραπάνω υλικά βγάζουν δύο τσουρέκια μετρίου μεγέθους)
Εκτέλεση:
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το αλάτι, τα αυγά, το ασπράδι και την κρέμα γάλακτος χλιαρή και ζυμώνουμε ελαφρά. Μην ρίξετε την κρέμα γάλακτος μεμιάς, αλλά λίγη λίγη, αναλόγως πόση θα "σηκώσει" το αλεύρι.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό χώρο μέχρι να διπλασιαστεί περίπου σε όγκο. Ζυμώνουμε πάλι, φέρνοντας το κάτω μέρος της ζύμης προς το κέντρο ελαφρά-όχι πατώντας με δύναμη. Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε αν θέλουμε σταφίδες.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο ίσα μέρη και το κάθε ένα από αυτά στα τρία. Δημιουργούμε τρία ρολλά και πλέκουμε πλεξούδα (ή φτιάχνουμε τα τσουρέκια μας σε ότι άλλο σχήμα θέλουμε).
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με το μείγμα ενός κρόκου με 1 κ.σ. γάλα.

Τα αφήνουμε να ηρεμήσουν σε ζεστό χώρο για περίπου 30 min και στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Μόλις φουσκώσουν ακόμα λίγο ορατά τα ψήνουμε για 35min.
Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε αμέσως από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν

Τσουρεκοκέικ (κέικ με μαστίχα και μαχλέπι)


Τσουρεκοκέικ (κέικ με μαστίχα και μαχλέπι)




Υλικά
500 γρ. φαρίνα
2 αβγα
1,5 ποτήρι ζάχαρη
250 γρ. μαργαρίνη
200 γρ. γιαούρτι
1 κουταλάκι μαχλέπι σκόνη
1 κουταλάκι μαστίχα Χίου σκόνη
1 κρόκο αβγού και μαύρο σουσάμι για άλειμμα
Εκτέλεση
Χτυπάμε πρώτα τα αβγά με τη ζάχαρη και έπειτα προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Βάζουμε το μίγμα μας σε ένα ταψί, αλείφουμε από πάνω με τον χτυπημένο κρόκο και πασπαλίζουμε με μαύρο σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα

Τσουρέκια Πασχαλινά

Τσουρέκια Πασχαλινά



Υλικά

1 φλυτζάνι γάλα ζεστό (όχι καυτό)
10 αυγά + 1 κρόκο (για το άλλειμα στο τέλος)
2 κιλά αλεύρι σκληρό
200 γρ. μαγιά νωπή (απ`το φούρνο της γειτονιάς) ή 8 φακελλάκια ξηρή (αλλά δεν είναι το ίδιο
1 και 3/4 φλυτζάνια βούτυρο ζεστό
4 και 1/3 φλυτζάνια ζάχαρη
2 κουτ. σούπας λάδι
2 κουτ. γλυκού μαχλέπι τριμμένο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού μαστίχα τριμμένη σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζουμε τη μαγιά: Τη βάζουμε σε ένα μπωλ μεγάλο, μαζί με 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό και 1 φλυτζανι αλεύρι (που το παίρνουμε απ`τα 2 κιλά που έχουμε). Ανακατεύουμε να ενωθούν. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε για 20’
 

Σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι, το γάλα. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα αυγά. Με το χέρι ζουλάμε τους κρόκους να σπάσουν και να ανακατευτούν.
Ρίχνουμε 2 φλυτζάνια από το αλεύρι και αφού αναμιχθεί, ρίχνουμε το μίγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε με το χέρι ΠΑΝΤΑ ΑΠΑΛΑ.
Σιγά-σιγά ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, λίγο-λίγο και ανακατεύοντας. ΔΕ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ, ΜΟΝΟ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΑΠΑΛΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ.

Τελευταίο μπαίνει το βούτυρο ζεστό τόσο όσο να αντέχει το χέρι μας. Το ρίχνουμε λίγο-λίγο και παράλληλα ΑΝΑΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ τη ζύμη ώστε να το πάρει όλο μέσα.
Μόνο αναδιπλώνουμε, δε ζυμώνουμε!Λίγο, λίγο και σιγά, σιγά διπλώνουμε τη ζύμη ώστε να πάρει όλο το βούτυρο.
Αφήνουμε 2 ώρες σκεπασμένη να φουσκώσει. Αν αφήσουμε περισσότερη ώρα θα αρχίσει να "κάθεται " η ζύμη. Δεν πειράζει όμως, θα ξαναρχίσει να ανεβαίνει! (καλύτερα να ελέγχουμε πάντως και να μην την ξεχνάμε). Μετά δεν την πλάθουμε καθόλου για να μην "κάτσει".
Τη χωρίζουμε σε 4 ή 5 κομμάτια(κάθε κομμάτι=1 τσουρέκι). Κάθε κομμάτι χωρίζεται σε 3 μέρη. Κάθε μέρος το πλάθουμε σε αλευρωμένο πάγκο, σε μακρύ κορδόνι, με διάμετρο περίπου 2-3 πόντους. Κάθε κορδόνι το αλευρώνουμε εξωτερικά να μην κολλάει. Όχι και πολύ αλεύρωμα, γιατί θα φαίνονται τα αλεύρια στο τέλος.
Πλέκουμε ΧΑΛΑΡΑ σε πλεξίδα τρία κορδόνια.Αφήνουμε να φουσκώσουν για 30` λεπτά οι πλεξίδες.

Μετά, αλείφουμε την επιφάνειά τους με κρόκο αβγού ανακατεμένο με λίγο νερό. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τριμμένα αμύγδαλα ή αμύγδαλα φιλέ από πάνω.
Ψήνουμε στην αρχή στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και για τα επόμενα 20΄ στους 180 βαθμούς. Όταν κρυώσουν καλά, τυλίγουμε σε μεμβράνη για να μην ξεραθούν-ή τα τρώμε αμέσως!