Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014

Ποντιακή σούπα με σέφτελα και κιντέατα


Αποτοξινωτική ποντιακή σούπα με σέφτελα και κιντέατα

soupa_826989348.jpg
To Pontos-News.Gr σας προτείνει μια σούπα ποντιακή νηστίσιμη και αποτοξινωτική
Η σούπα με σέφτελα (σέσκουλα) και κιντέατα δεν είναι μόνο νόστιμη, αλλά περιλαμβάνει και όλες τις βιταμίνες και τις θεραπευτικές ιδιότητες, των υλικών που χρησιμοποιούνται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σέσκουλα όπως όλα τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Όσο για τις τσουκνίδες είναι γνωστές οι θεραπευτικές τους ιδιότητες τις οποίες μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

Υλικά:

300 γρ σέφτελα (σέσκουλα) χοντροκομμένα

300 γρ κιντέατα (τσουκνίδες) μόνο τις κορυφές 
200 γρ μανιτάρια κομμένα σε φέτες

2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε κύβους 3 εκ.

3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

2 σκιλίδες σκόρδο χονδροκομμένες

2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ντομάτα ώριμη ψιλοκομμένη

1 κ.σ. ατζίκα

άλατι πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα ροδίζουμε στο λάδι τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα καρότα και τις πατάτες και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει.

Πριν σβήσουμε το μάτι προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό και αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις.
Καλή σας όρεξη!
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνταγής χωρίς την τοποθέτηση ενεργής πηγής.
Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014

Κιντέατα με πλουγούρ'. Ποντιακή συνταγή νηστίσιμη και υγιεινή

Κιντέατα με πλουγούρ'. Ποντιακή συνταγή νηστίσιμη και υγιεινή

kinteata_plougour_825861727.jpg

Το Pontos-News.Gr σας προτείνει Κιντέατα με πλουγούρ', μια ποντιακή συνταγή νηστίσιμη και πολύ υγιεινή  
Υλικά                                                                                      
3 φλιτζάνια πλιγούρι
3 φλιτζάνια κιντέατα (τσουκνίδες) ψιλοκομμένα
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 πράσα σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκάλευρο
λίγος δυόσμος
Ελαιόλαδο
Αλάτι
μπούκοβο 
Εκτέλεση
Χρησιμοποιώντας γάντια μαζεύουμε τις κορυφές από τις τσουκνίδες, οι οποίες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στους αγρούς, ή τις αγοράζουμε από την λαϊκή, τις πλένουμε και τις ψιλοκόβουμε.
Σε ένα μπολ έχουμε βάλει το πλιγούρι και προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να καλυφθεί. Το αφήνουμε για 15 - 20 λεπτά για να φουσώσει και να μαλακώσει. Το στύβουμε με τα χέρια μας και είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι και ροδίζουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και το πλουγούρ'. Προσθέτουμε νερό να σκεπαστεί το φαγητό και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 15'-20' περίπου.
Διαλύουμε το καλαμποκάλευρο σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτουμε στο φαγητό μας. Το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις μέχρι να δέσει. Το κάνετε όσο πηχτό θέλετε.
Καλή σας όρεξη!
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνταγής χωρίς την τοποθέτηση ενεργής πηγής.
Διαβάστε ακόμη
Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Πατούδα μυρωδάτα η Νηστίσιμα καλτσούνια

Πατούδα μυρωδάτα η 

Νηστίσιμα καλτσούνια 


patouda_914682897.jpg

Νηστίσιμα καλτσούνια σε γλυκιά έκδοση
Υλικά
Ζύμη:
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας ρακή ή κονιάκ
½ κούπας χυμό πορτοκαλιού
1 μέτριο λεμόνι (το χυμό)
4 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1 κουταλάκι σόδα
5 κούπες (πάνω-κάτω) αλεύρι μαλακό

Γέμιση:

2 κούπες καρύδια χοντροαλεσμένα
1 κούπα γλυκό πορτοκάλι κομμένο σε μικρά κομματάκια μαζί με το σιρόπι του*
½ κούπα μέλι***
½ κούπα σουσάμι αναποφλοίωτο καβουρντισμένο και ελαφρά αλεσμένο**
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο

Γαρνίρισμα:

Μισή κούπα ανθόνερο (προαιρετικά)
2 κούπες περίπου ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση



Αναμειγνύουμε τα υγρά υλικά της ζύμης-εκτός του χυμό λεμονιού- με τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο λεμόνι και το αδειάζουμε στο μείγμα.Βάζουμε στο αλεύρι το αλάτι και το προσθέτουμε ώστε να γίνει μια σφικτή αλλά όχι σκληρή ζύμη.

Σε άλλο σκεύος αναμειγνύουμε τα υλικά της γέμισης . Αφήνουμε στην άκρη για ένα μισάωρο τα δύο μείγματα, αφενός για να ξεκουραστεί η ζύμη και αφετέρου για να αναμειχθούν τα αρώματα στη γέμιση.

Ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια (και να θέλαμε δεν ανοίγουν μεγάλα μ’ αυτή τη ζύμη) και κόβουμε δίσκους με διάμετρο περίπου δέκα εκατοστά, με τη βοήθεια ενός μικρού πιάτου γλυκού του κουταλιού ή με κουπ πατ.

Βάζουμε μια κουταλιά γέμισης στο καθένα τους και τα κλείνουμε σε μισοφέγγαρα. Εναλλακτικά ,παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης σαν μεγάλο καρύδι, το πατάμε στο χέρι μας να γίνει σαν μικρή πιτούλα και βάζουμε τη γέμιση. Το κλείνουμε εγκλωβίζοντας τη γέμιση στο εσωτερικό του, και του δίνουμε στρογγυλό ή οβάλ σχήμα.

Τοποθετούμε τα καλτσούνια σε ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος) για 35 – 40 λεπτά.


Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.Τα στρώνουμε σε μια από τις κόλλες ψησίματος που χρησιμοποιήσαμε και τα ραντίζουμε με ανθόνερο(αν μας αρέσει).Τέλος, τα πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη.

Παρατηρήσεις:

*Μπορούμε να βάλουμε μαρμελάδα ή άλλο γλυκό του κουταλιού. Ιδανική η μαρμελάδα πορτοκάλι. Ακόμη, μπορούμε να βράσουμε, να γλυκάνουμε (όπως στο "γλυκό κουταλιού πορτοκάλι") και να αλέσουμε τα πορτοκάλια .Τότε θα αυξήσουμε την ποσότητα του μελιού.

** Το σουσάμι χρησιμοποιείται για να πήξει λίγο το μείγμα της γέμισης. Αντί σουσάμι μπορούμε να βάλουμε κοπανισμένη φρυγανιά ή μπισκότο

*** Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκέτο μέλι στη γέμιση. Τότε, δεν ξεχνάμε να βάλουμε ξύσμα εσπεριδοειδών (2-3 κουταλιές ) για να μυρίσει η γέμιση.
ΠΗΓΗ Pontos-News.GR
ΠΗΓΗ Cretangastronomy.blogspot.

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014

Οι Σαρακοστιανές (νηστίσιμες) συνταγές του Χωριό

Οι Σαρακοστιανές (νηστίσιμες) συνταγές του Χωριό

Οι Σαρακοστιανές (νηστίσιμες) συνταγές του Χωριό
Η Σαρακοστή, η μεγαλύτερη περίοδος νηστείας, έχει ξεκινήσει. Επτά εβδομάδες νηστείας μέχρι το Πάσχα – το Χωριό ετοιμάζει τα καλύτερα νηστίσιμα πιάτα για την εποχή αυτή.

Πώς μετράτε την Σαρακοστή; Μήπως με το έθιμο της Κυράς Σαρακοστής, αφαιρώντας κάθε Σάββατο κι από ένα πόδι, μέχρι το τελευταίο του Μεγάλου Σαββάτου; Όπως και να έχει, εάν έχετε επιλέξει να νηστέψετε, οι συνταγές του Χωριό θα γεμίσουν το τραπέζι σας με θρεπτικά συστατικά και παραδοσιακές συνταγές, όλες με έμπνευση από τον τόπο μας και την μεσογειακή διατροφή, με αλμυρά και γλυκά μαγειρέματα που θα ολοκληρώσουν το καθημερινό μενού της νηστείας.
Διαλέξτε λοιπόν θαλασσινά, ψάρι, μακαρονάδες, σαρακοστιανά νηστίσιμα γλυκά και οργανώστε την κουζίνα σας μέρα με τη μέρα. Καλή Σαρακοστή!

Σαρακοστιανές αλμυρές συνταγές

Σαρακοστιανά γλυκά

Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014

Κέικ με κρέμα ...


Κέικ με κρέμα ... από την Όλγα Πολυδώρου!!!






Υλικά για την κρέμα:

  • Γάλα 500ml 
  • Αυγό 1 σε θερμοκρασία δωματίου 
  • Ζάχαρη 120 γρμ. 
  • Αλεύρι 60 γρμ. 
  • Φλούδα 1 λεμονιού 
  • 4 τμχ. Βανίλια σκόνη 

Υλικά για την βάση:

  • Αλεύρι 300 γρμ. 
  • Ζάχαρη 200 γρμ. 
  • Αυγά 4 τμχ. σε θερμοκρασία δωματίου 
  • Ηλιέλαιο 130 ml (εγώ έβαλα μισό ηλιέλαιο μισό ελαιόλαδο) 
  • Γάλα 100 ml σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 1 φακελάκι μπεικιν πάουντερ 
  • Αλάτι μια πρέζα 
  • Βανίλια 2τμχ. 
  • Ξύσμα ενός λεμονιού 

Εκτέλεση:

Πρώτα ετοιμάζουμε την κρεμά. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και το ξύσμα λεμονιού σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι την ζάχαρη το αυγό, ρίχνουμε και λίγο από το ζεσταμένο γάλα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Αυτό το μείγμα τώρα το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι με το γάλα που έχουμε ήδη σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια για να πήξει, χρειάζονται περίπου 8 λεπτά. 

Βάζουμε την κρέμα σε γυάλινο μπολ για να κρυώσει γρηγορότερα και βάζουμε από πάνω του μεμβράνη να ακουμπά πάνω στην κρέμα προκειμένου να μη μας κάνει από πάνω πέτσα. Τώρα ετοιμάζουμε την βάση για το κέικ. Βάζουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη με τα αυγά και χτυπάμε για λίγο με το μίξερ. 

Προσθέτουμε το ξύσμα την βανίλια το λάδι το αλεύρι που το έχουμε κοσκινίσει μαζί με το μπεικιν το αλάτι και τέλος το γάλα. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα με το μίξερ και το ρίχνουμε σε ταψί μεσαίου μεγέθους (το δικό μου ήταν 30 επί 35 εκατοστά), αφού πρώτα έχουμε βάλει μια λαδόκολλα που θα πιάνει και τα τοιχώματα του ταψιού και την όποια έχουμε βουτυρώσει ελαφρά και αλευρώσει. Στην συνέχεια παίρνουμε την κρύα κρεμά και βάζουμε με ένα κουτάλι επάνω στην ζύμη που έχουμε βάλει στο ταψί (όπως στην φώτο). 

Ψήνουμε στους 160 β με 170β. για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα, ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε, για να βεβαιωθείτε θα κάνετε το τεστ με την οδοντογλυφίδα όπως κάνουμε στα κέικ. Αχνίζουμε από πάνω αφού κρυώσει και είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

Καλή επιτυχία!!! 

Να το κάνετε αξίζει!! 

Επιμέλεια: Πολυδώρου Όλγα

Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014

Γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο

Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους!


Για να σας γλυκάνω και να μπούμε σιγά-σιγά στο πνεύμα των Χριστουγέννων, θα σας κεράσω σήμερα ένα από τα πρώτα-πρώτα γλυκά που έμαθα να φτιάχνω ~ αγαπημένο όλης της οικογένειας! Δεν ξέρω αν χωρούν παραλλαγές, εγώ πάντως αυτή τη συνταγή δεν την αλλάζω με τίποτα,
γίνεται εξαιρετικό, με φίνα γεύση, μυρωδάτο και όσο γλυκό πρέπει! 
Πάμε να δούμε τα υλικά...
 

Για το γλυκό:

4 ½ φλυτζάνια γάλα
1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη
2 βανίλιες
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
5 αυγά
3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
1 πακέτο λεπτό φύλλο κρούστας
½ φλυτζάνι βούτυρο για τα φύλλα

Για το σιρόπι:

3 φλυτζάνια ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό
1 φλούδα λεμονιού
Χυμός από μισό λεμόνι

Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια στη φωτιά να κάψει.


Ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πάρει βράση και να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.

 Χτυπάμε τα αυγά


και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στην κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς.
Ρίχνουμε και τις 3 κουταλιές βούτυρο και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντας πότε-πότε για να μην κάνει κρούστα.



Βουτυρώνουμε ένα ταψί Νο 30 και στρώνουμε το πρώτο φύλλο.  
Βουτυρώνουμε και στρώνουμε το δεύτερο. 
Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να στρώσουμε τα μισά φύλλα (θα είναι περίπου 6).

 Απλώνουμε την κρέμα,


γυρνάμε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας πάντα ενδιάμεσα.
Κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν, βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια,
την ραντίζουμε με λίγο νεράκι και χαράζουμε σε κομμάτια.
Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να χρυσοροδοκοκκινήσει.



Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να μισοκρυώσει.


Εν τω μεταξύ βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι, για 10 λεπτά.



Μόλις μισοκρυώσει το γλυκό, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι
και το αφήνουμε να το απορροφήσει.



 Δοκιμάστε το, το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ - Σάμαλι νηστήσιμο !

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ - Σάμαλι νηστήσιμο !

 

Για το σάμαλι:

2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα ζάχαρη
1 ½ κούπα χυμός πορτοκάλι
1 κουταλάκι σόδα
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι μαστίχα τριμμένη
5 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα ενός λεμονιού

Για το σιρόπι:

4 κούπες ζάχαρη
3 1/2 κούπες νερό
Χυμός 1 λεμονιού
¼ κούπας κονιάκ

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο σιμιγδάλια με το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, τη μαστίχα και το ξύσμα λεμονιού.


Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε στο σιμιγδάλι.
Ανακατεύουμε καλά ~ το μίγμα θα γίνει αραιός χυλός.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Λαδώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ και το πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.
Αδειάζουμε μέσα το μίγμα και το ψήνουμε για 45-50 λεπτά, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.


Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.  Βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά.


Βγάζουμε το σάμαλι από το φούρνο, χαράζουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.

Το αφήνουμε λίγο να απορροφήσει όλο το σιρόπι.


 Το τσακίζουμε ζεστό, χλιαρό ή κρύο!

Γιαουρτόπιτα σιροπιαστή

Γιαουρτόπιτα σιροπιαστή

Αν παραλείψουμε το σιρόπι, έχουμε ένα απλό, νοστιμότατο κεκάκι! 
 Για τη γιαουρτόπιτα:
225 γρ βιτάμ (1 φλ. τσ.)
1 ½ φλ. τσ. ζάχαρη
5 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ)
3 φλ. τσ. αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα
½ κουταλάκι αλάτι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
1 φακελάκι άρωμα βανίλια

Για το σιρόπι:
2 φλ. τσ. νερό
2 φλ. τσ. ζάχαρη
4-5 κουταλιές κονιάκ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και την σόδα.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
 Χτυπάμε πολύ καλά το βιτάμ με την ζάχαρη – 
τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν!
 Προσθέτουμε τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα
και κατόπιν το γιαούρτι, το ξύσμα και την βανίλια.
 Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και τέλος την μαρέγκα, 
ανακατεύοντας ελαφρά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο στον αέρα.
Βουτυρώνουμε καλά ένα μέτριο πυρέξ ή ταψάκι, 
στρώνουμε μέσα το μίγμα
 και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο
 και αφήνουμε να μισοκρυώσει.
 Εν τω μεταξύ βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 3 λεπτά, 
από το σημείο βρασμού.
 Περιχύνουμε το χλιαρό γλυκό με το καυτό σιρόπι,
  αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.
 Είναι πραγματικά υπέροχη!
Απολαύστε την!

Εκμέκ

Εκμέκ


Μια εκπληκτική συνταγή της φίλης Μαρίας Μ., 
ένα παντεσπάνι γεμάτο αρώματα και γεύσεις Ανατολής!
 Για τη βάση:

250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μισό φακελάκι ξηρή μαγιά (4 γρ)
60 γρ ζάχαρη
80 γρ γιαούρτι 2%
1 αυγό
Μια πρέζα αλάτι
¼ κουταλάκι γλ μαστίχα κοπανισμένη
Μισό κουταλάκι γλ μαχλέπι
Μισό κουταλάκι γλ κακουλέ
60 γρ βούτυρο φρέσκο λιωμένο

Για το σιρόπι:

500 γρ νερό
700 γρ ζάχαρη
Χυμός από μισό λεμόνι

Κοπανάμε τη μαστίχα μαζί με το αλάτι, να γίνει σκόνη.
Σε 4-5 κουταλιές χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά
 και προσθέτουμε 4-5 κουταλιές αλεύρι.  
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 15-20 λεπτά,
 μέχρι να κάνει το μίγμα φουσκάλες.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη,
το γιαούρτι, το αυγό, την μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ,
το λιωμένο βούτυρο και τέλος το μίγμα της μαγιάς
 και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή 
που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα.
Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό σημείο
για 1 ώρα να φουσκώσει.
 Βουτυρώνουμε καλά το μεγάλο ταψί του φούρνου.
Αδειάζουμε μέσα τη ζύμη και με τα χέρια μας την απλώνουμε
 να καλύψει όλο το ταψί  και να έχει παντού το ίδιο πάχος.
Για να σιροπιαστεί σωστά, το γλυκό πρέπει να είναι λεπτό, 
άρα μην σας φανεί μεγάλο το ταψί 
σε σχέση με την ποσότητα της ζύμης!
 Την αφήνουμε για 1 ώρα ακόμα σε ζεστό μέρος,
 μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 στον αέρα 
και ψήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 120
 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμα, 
μέχρι να στεγνώσει η ζύμη.
 Την αποσύρουμε από το φούρνο 
και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5-6 λεπτά.
Κάνουμε μικρές τρυπούλες στην επιφάνεια του εκμέκ 
και το περιχύνουμε πολύ προσεκτικά με το καυτό σιρόπι.
 Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι τελείως.
Το σερβίρουμε με παγωτό ή με σαντιγύ!

Για θεϊκή απόλαυση βρείτε, ή φτιάξτε,
ένα πολύ καλό παγωτό καϊμάκι!


Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σιρόπι πορτοκάλι

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σιρόπι πορτοκάλι


Υλικά:

2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το σιρόπι:

2 φλιτζάνια φρέσκος χυμός πορτοκάλι
3 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
3-4 γαρύφαλλα
1 κομμάτι κανέλλα
1 φλούδα πορτοκαλιού


Σε κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό, το νερό, τη ζάχαρη, 
το μέλι, τα γαρύφαλλα, την κανέλλα 
και την πορτοκαλόφλουδα να βράσουν για 4-5 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά, πετάμε τα γαρύφαλλα, την κανέλλα 
και τη φλούδα και διατηρούμε το σιρόπι καυτό.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο-λίγο, 
ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά, 
προσέχοντας γιατί μπορεί να αρπάξει και να καεί.
Μόλις το σιμιγδάλι πάρει ένα καστανό χρώμα 
αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι με μεγάλη προσοχή 
γιατί πιτσιλάει και μπορεί πολύ εύκολα να καούμε.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά, 
και ανακατεύουμε διαρκώς για 3 λεπτά περίπου, 
μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι, να κάνει τρύπες στην επιφάνεια 
και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα, 
ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα 
και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
Βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα ή ατομικά φορμάκια, 
περιμένουμε για 15 λεπτά και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Πασπαλίζουμε με κανέλλα και απολαμβάνουμε!