Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

ΠΙΛΜΕΝΙΑ Ποντιακά ζυμαρικά

ΠΙΛΜΕΝΙΑ Ποντιακά ζυμαρικά





ζύμη:
  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • αλάτι (1 χούφτα περίπου)
  • νερό (όσο πάρει η ζύμη)
Μείγμα:
  • 1/2 κιλό κιμά (μισό χοιρινό, μισό μοσχαρίσιο)
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • αλάτι (1 χούφτα)
  • μαύρο πιπέρι (λίγο)


Πώς το κάνουμε:

  1.  Όσο αφορά τα υλικά της ζύμης τα ανακατεύουμε όλα ως έχουν. Θα προσέξουμε μόνο να βάλουμε νερό τόσο όσο χρειάζεται για είναι μαλακή η ζύμη, ούτε πολύ μαλακή αλλά ούτε πολύ σκληρή.
  2. 'Έπειτα θα την σκεπάσουμε με μία πετσέτα για κανά μισάωρο για να ξεκουραστεί.
  3. Στο μείγμα θα προσθέσουμε τα υλικά με την σειρά που σας έγραψα.
  4. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο όπως σε μία πίτα. Να προσέξουμε να μην είναι πολύ λεπτό το φύλλο γιατί θα ανοίξουν τα πιλμένια στο βράσιμο.
  5. Μετά παίρνουμε 1 ποτηράκι του καφέ ή ένα σφυνοπότηρο και πατάμε το φύλλο για να το κόψουμε σε μικρούς κύκλους.
  6. Όταν έχουμε τους κύκλους, παίρνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού και το γεμίζουμε με το μείγμα.
  7. Βάζουμε το μείγμα μέσα στον κύκλο και το κλείνουμε όπως τα τυροπιτάκια (δλδ παίρνουμε την μια άκρη και την φέρνουμε πάνω στην άλλη), τα κλείνουμε καλά. Μετά παίρνουμε τις δυο άκρες (μυτούλες) του και τις φέρνουμε την μία πάνω στην άλλη φτιάχνοντας έναν κύκλο έχοντας από την έξω μεριά τις άκρες που κλείσαμε στην αρχή.
  8.  Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό πάνω απ' το μισό και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις βράσει ρίχνουμε αλάτι και μετά προσθέτουμε τα πιλμένια (μη βάλετε πολλά μέσα και κολλήσουν).
  9. Όταν βράσουν, ανεβαίνουν στην επιφάνεια της κατσαρόλας. Τα αφήνετε για 5 λεπτά περίπου να βράσουν ακόμα, δοκιμάζετε όμως για να δείτε αν είναι όντως έτοιμα και τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα για να μην έχουν νερό.
  10.  Λίγο πριν τα βγάλετε από την φωτιά, παίρνετε ένα τηγανάκι και καίτε ένα κομματάκι καθαρό βούτυρο (100gr περίπου) ώστε να κοκκινίσει.
  11. Όταν βγάλετε τα πιλμένια ρίχνετε πάνω τους το καμένο βούτυρο.
  12. Όσοι θέλετε μπορείτε να αφήσετε κάποια πιλμένια στο νερό και να τα φάτε σαν σουπίτσα, προσθέτοντας στο νερό λίγο μαύρο πιπέρι.
  13. Αν δε θέλετε να φάτε όλα τα πιλμένια μπορείτε πριν τα βάλετε στο νερό για να βράσουν, να βάλετε κάποια στην κατάψυξη

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε και πάλι πως είναι το σχήμα τους, κοιτάξτε στα σουπερμάρκετ που πουλάνε έτοιμα. Ελπίζω να σας βοήθησα αρκετά.. Καλή επιτυχία...:)


Μοσχάρι στην γάστρα με λαχανικά και μπύρα

Μοσχάρι στην γάστρα με λαχανικά και μπύρα


mosxari_643807770.jpg


Το μοσχάρι γάστρας με μπύρα είναι ένα φαγητό με 

πολύ ξεχωριστή γεύση και το κρέας γίνεται πολύ 

μαλακό.

Υλικά:

1 κιλό μοσχάρι ποντίκι σε μικρές μερίδες
2-3 κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
2 καρότα κομμένα σε χοντρά κομμάτια
2 σκελίδες σκόρδο
3 μεγάλες πατάτες κυδωνάτες
1 κουτάκι μπύρα
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι
2-3 δαφνόφυλλα
1 κ.σ. κορν φλάουρ
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βάζουμε το ελαιόλαδο στη φωτιά και ροδίζουμε το κρέας. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε για λίγο μέχρι να μαραθεί. Μεταφέρουμε το κρέας στη γάστρα, ρίχνουμε τη μπύρα, σκεπάζουμε και ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα στους 200°. Όσο πιο μικρά κομμάτια είναι το κρέας, τόσο πιο γρήγορα θα ψηθεί.

Ανοίγουμε τη γάστρα και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και λίγο νερό αν χρειάζεται. Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα περίπου ακόμη μέχρι να γίνει το κρέας.

Πέρνουμε 1/2 ποτήρι ζωμό από το φαγητό μας και διαλύουμε σ' αυτό το κορν φλάουρ. Περιχύνουμε το κρέας κουνάμε τη γάστρα να πάει παντού, σβήνουμε το φούρνο και το αφήνουμε μέσα για να δέσει η σάλτσα.

Καλή σας όρεξη!

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr   


ΠΗΓΗ  http://www.pontos-news.gr/

Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

ΦΕΤΑ ΤΗΓΑΝΙΤΗ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ

ΦΕΤΑ ΤΗΓΑΝΙΤΗ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ


Τι πιο γευστικό και ελληνικό!! Απο μια φέτα τηγανιτή με μέλι και σουσάμι!! Απολαύστε το αποκλειστικά από την Μαγειρική Πανδαισία!!
ΥΛΙΚΑ:
4 Τετράγωνα κομμάτια φέτας  6Χ6 εκατοστά περίπου και ύψους 1 εκατοστό
4 Φύλλα κρούστας
Λάδι για τηγάνισμα
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
4 κοφτές κουταλιές της σούπας μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση.  Βάζετε από δύο μισά φύλλα το ένα επάνω στο άλλο.  Στο κέντρο τους τοποθετείτε το κομμάτι της φέτας. Το διπλώνετε σε φάκελο και το αφήνετε να περιμένει.  Ετοιμάζετε τη σάλτσα.  Σε ένα μπρίκι ρίχνετε το μέλι, και μία κουταλιά της σούπας νερό, τα βράζετε και τα ανακατεύετε.  Διατηρείτε το μίγμα χλιαρό.  Ζεσταίνετε καλά το λάδι και τηγανίζετε τα φακελάκια φύλλου γεμισμένα με τη φέτα μέχρι να ροδοκοκκινίσον.  Τα βγάζετε , τα βάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τα σερβίρετε στα πιάτα.  Περιχύνετε με 1 ½ κουταλιά της σούπας το μίγμα με το χλιαρό μέλι στο κάθε ένα και πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι.
ΠΗΓΗ  http://mageirikipandaisia.wordpress.com/

Σμυρνέικα σουτζουκάκια της γιαγιάς

Σμυρνέικα σουτζουκάκια της γιαγιάς



DSC02643
Υλικά
1 κιλό ανάμεικτο κιμά
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι κύμινο
1 1/2 κούπα περίπου φρυγανιά ή μισό μπαγιάτικο μουλιασμένο ψωμί στο νερό
3 αβγά
λίγο λάδι
αλάτι
πιπέρι

Για τη σάλτσα
1 κον κασέ
λίγο κύμινο
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι πιπέρι
ζάχαρη

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά
Εικόνα 774
και τα πλάθουμε σε μακρόστενα σουτζουκάκια.Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και τα τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά,ίσα να αλλάξει χρώμα ο κιμάς,να γίνει καφέ ανοιχτό.
Εικόνα 776Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας,λίγο κύμινο,αλάτι,πιπέρι,λίγη ζάχαρη και λίγο νερό.
Εικόνα 780Αφήνουμε τα σουτζουκάκια 30 λεπτά σε μεσαία φωτιά να βράσουν.
                                                  Καλή Επιτυχία!!!!!!!!!

DSC02646

Tips
Θέλει σιγανή φωτιά και όχι πολύ τηγάνισμα.Άλλοι τα κάνουν και χωρίς αβγά.Φυσικά γίνονται και χωρίς σάλτσα,αλλά και στο φούρνο.Όσο για την φρυγανιά,μπορείτε να βάλετε όσο θέλετε,ανάλογα την υγρασία που θέλετε να έχει ο κιμάς.


ΠΗΓΗ  http://syntagesapospiti.blogspot.gr/

Φέτα Σαγανάκι με Σουσάμι

Φέτα Σαγανάκι με Σουσάμι


feta-saganaki

Μια νόστιμη συνταγή εύκολη και πολύ γευστική!!

6-8 μερίδες
 Υλικά 
400 γρ. φέτα
400 γρ. αλεύρι
2 αβγά μεγάλα
1 & 1/2 κούπας σουσάμι
2 & 1/2 κούπες ελαιόλαδο
Λίγο νερό

 Εκτέλεση 
Κόβουμε το τυρί σε τετράγωνες φέτες πάχους 1,5 εκατοστό και μετά πάλι στα τέσσερα. Χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολ. Βάζουμε σε ένα πιάτο το αλεύρι και σε ένα άλλο το σουσάμι. Βουτάμε κάθε κομμάτι φέτα σε ένα μπολ με νερό και κατόπιν το κυλάμε και απο τις δύο μεριές στο αλεύρι. Μετά το βουτάμε στο μείγμα με τα αβγά και τέλος στο σουσάμι. Ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τα κομμάτιας της φέτας και από τις δύο μεριές μέχρι να ροδίσουν.

 Μικρά μυστικά 
Το σερβίρουμε ζεστό. Αν θέλουμε όταν το βάλουμε στο πιάτο μας μπορούμε να ρίξουμε από πάνω μέλι.

ΠΗΓΗ  http://www.syntagesmefantasia.gr

Πατάτες γεμιστές με γραβιέρα


Πατάτες γεμιστές με γραβιέρα



Υλικά: 8 μεγάλες πατάτες, 4 κομμάτια γραβιέρα, 4 κουτ. σούπας τριμμ. φρυγανιά, αλάτι, πιπέρι

Τυλίγουμε τις πατάτες σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς. Αφού ψηθούν τις κόβουμε κατά μήκος και αφαιρούμε το εσωτερικό τους. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το εσωτερικό και τη γραβιέρα, τα λιώνουμε με ένα πηρούνι και αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε τις πατάτες με το μείγμα, τις πασπαλίζουμε με φρυγανιά και τις ψήνουμε στο γκριλ για 6-7 λεπτά.

ΠΗΓΗ  http://sintagesnostimes.blogspot.gr/

Φέτα τηγανητή με μέλι και σουσάμι


Φέτα τηγανητή με μέλι και σουσάμι




Φέτα τηγανητή με μέλι και σουσάμι

Συνταγή από το εστιατόριο Σαλματάνης

Υλικά
350γρ. φέτα (κομμένη σε μπαστούνια)
100γρ. σουσάμι
2 κ. σ. μέλι
Για το φύλλο:
500γρ. αλεύρι σκληρό
1 πρέζα αλάτι
1 κ. σ. ούζο
3 κ. σ. ελαιόλαδο
250ml κρύο νερό

Εκτέλεση
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Έπειτα, κόβουμε το ζυμάρι σε τρία μέρη και με έναν πλάστη το ανοίγουμε όσο πιο λεπτό μπορούμε. Κόβουμε σε λωρίδες, προσθέτουμε τα μπαστουνάκια φέτας σε κάθε μία από αυτές και τυλίγουμε. Βρέχουμε το φύλλο ελαφρά με νερό και πανάρουμε σε σουσάμι. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, στεγνώνουμε τα κομμάτια σε απορροφητικό χαρτί, περιχύνουμε με μέλι και σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ  http://www.4menu.gr/

Τηγανητη Φετα με Μέλι

Τηγανητη Φετα με Μέλι

Γενικα μ αρεσει πολύ η τηγανητη φετα και συχνα πυκνα τηγανιζω (λίγα παντα βεβαια - μην το παραξηλώσουμε) κομματακια με διαφορες παραλλαγές!

Υλικά
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. χυμός λεμόνι
τυρί φετα σε μπουκίτσες (ή και όχι)
2 κ.σ. αλεύρι
3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ανακατευουμε το μελι με το λεμονι για να αραιώσει. Βουταμε μεσα τις μπουκιτσες φετας και γυρναμε να καλυφθουν παντου. Αφηνουμε λιγη ωρα.
Ζεσταινουμε το λαδι σε τηγανι και περναμε τις μπουκιτσες απο το μιγμα αλευρι - σιμιγδαλι.
Τηγανιζουμε μεχρι να ροδοκοκκινήσουν από όλες τις πλευρές!

Οι μπουκιτσες αυτες βγηκαν πολύ καλες και τις ειχα δοκιμασει και παλιοτερα με τυρι για σαγανακι που επισης ηταν πολύ νοστημο και οταν κοβονταν ελιωνε απο μεσα το τυρι με το μελι!

ΠΗΓΗ  http://elpinikicook.blogspot.gr/

Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013

Βάφλες απλές και δίχρωμες! (φωτ.+βίντεο)

Βάφλες απλές και δίχρωμες! (φωτ.+βίντεο)


Βάφλες απλές και δίχρωμες! (φωτ.+βίντεο)



Οι βάφλες, γνωστές πια και στην Ελλάδα, είναι ένα πολύ απλό και αγαπητό γλυκό, για μικρούς και μεγάλους. Στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, είναι (μαζί με τις κρέπες), από πολύ παλιά γνωστές. Το γλυκό για κάθε μέρα θα λέγαμε, που πολλές φορές, αντικαθιστά και το κύριο γεύμα. Είναι απλές στην παρασκευή, αλλά είναι απαραίτητη μία ειδική μηχανή για βάφλες. Θα τη βρείτε εύκολα στο εμπόριο, σε προσιτές  τιμές και σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων (σχήμα βάφλας).
Υλικά: (για περίπου 8 βάφλες)
150 γρ  μαργαρίνη
75 γρ    ζάχαρη
1          πρέζα αλάτι
1          βανίλια
4          μέτρια αβγά
250 γρ  αλεύρι
100 μλ  + 2-3 κουτ. σούπας γάλα
2 κουτ. σούπας κακάο (για τις δίχρωμες)
4 κουτ. σούπας κακάο (για βάφλες σοκολάτας)
λάδι για τη μηχανή
Εκτέλεση:
Ανακατεύετε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, βανίλια, αλάτι και 2-3 κ.σ. γάλα μέχρι να αφρατέψουν. Μετά, προσθέτετε τα αβγά ένα - ένα και στη συνέχεια εναλλάξ, το γάλα με το αλεύρι.
Έτοιμη η ζύμη για απλές βάφλες!
*Για σοκολατένιες βάφλες προσθέτετε στη ζύμη 4 κ.σ. κακάο και 3-4 κ.σ. γάλα.
*Για τις δίχρωμες βάφλες, χωρίστε τη ζύμη στα 2 και στο ένα μέρος προσθέστε το κακάο (2κ.σ.) και λιγάκι γάλα (2-3 κ.σ.)
Για δίχρωμες βάφλες, βάζετε στην ειδική μηχανή για βάφλες, κουταλιές ζύμης και από τα 2 χρώματα δίπλα δίπλα (ακολουθεί video) και ψήνετε μέχρι να ξανθύνουν.
Οι δίχρωμες βάφλες είναι ιδιαίτερα νόστιμες αν τις συνοδεύσετε με Bailyes-σαντιγύ.
Bailyes-σαντιγύ:
Χτυπήστε καλά μία κρέμα γάλακτος 250 μλ περίπου και στο τέλος προσθέστε το πολύ ένα φλυτζανάκι του καφέ Bailyes.
Ιδέες για βάφλες…
Είναι νοστιμότατες, πασπαλισμένες απλά με άχνη ζάχαρη.
Με φρούτα και παγωτό.
Με φρέσκα φρούτα και σαντιγύ.
Ή περασμένες με γλάσο σοκολάτας.
Μπορούν επίσης, να συνοδέψουν θαυμάσια τον απογευματινό σας καφέ!

Η ιστορία της Βάφλας, μέσα από τις μηχανές της.
Στις εικόνες που ακολουθούν (στην Gallery εικόνων) βλέπουμε την ενδιαφέρουσα εξέλιξη της μηχανής για βάφλες στο πέρασμα του χρόνου. Ήταν πάντα από χυτό σίδερο φτιαγμένες, γι΄αυτό και ονομάζονται στο εξωτερικο, σίδερα για βάφλες (Waffeleisen).
Οι πρώτες μηχανές μπαίναν πάνω στη φωτιά. Αργότερα, πάνω στις σόμπες και μετά στο γκάζι, μέχρι να φτάσουμε στις ηλεκτρικές μηχανές.
Από πάντα είχαν διάφορα σχήματα με σχέδια και εμβλήματα ακόμη ή και την συνταγή πάνω στο καπάκι χαραγμένη, όπως και την ένδειξη για σόμπες και γκάζι.
H παραδοσιακή συνταγή που είναι γραμμένη πάνω στα παλιά σίδερα για βάφλες!!
125 γρ        βούτυρο
4 (5)           αβγά
250 γρ       αλεύρι
γάλα, αλάτι, ζάχαρη και μπέϊκιν.

Δείτε επίσης, Συνταγές για Κρέπες.

Gallery εικόνων


Σχετικό βίντεο



ΠΗΓΗ  
http://www.dramania.gr