Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ
        Λαζαράκια...

        Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα το πρωί ειδικά κουλούρια, τους "λαζάρηδες", τα "λαζαρούδια" ή και "λαζαράκια". "Λάζαρο δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις" έλεγαν, μια και ο αναστημένος φίλος του Χριστού πίστευαν πως είχε παραγγείλει: "Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει..." Στα "λαζαράκια" έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσους "λαζάρηδες" έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα. Στην Κω οι αρραβωνιασμένες θα έφτιαχναν ένα λαζαράκι σε μέγεθος μικρού παιδιού, γεμισμένο με χίλια δυο καλούδια και κεντημένο σχεδόν σαν τις κουλούρες του γάμου, για να το στείλουν στο γαμπρό. Τα "λαζαρούδια" πολλές νοικοκυρές τα γέμιζαν με αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες, μέλι, πρόσθεταν πολλά μυρωδικά και τα παιδιά ξετρελαίνονταν να τα τρώνε ζεστά.
                                     
                                  Υλικά
                                  -1 κιλό αλεύρι σκληρό
                                  -μισό φλιτζάνι ζάχαρη
                                  -μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
                                  -2 φλιτζάνια σταφίδα
                                  -1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
                                  -2 φακελάκια μαγιά ξηρή
                                  -3 κοφτές κουτ. γλυκού κανέλα
                                  -1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
                                  -γαρίφαλα ολόκληρα για το στόλισμα.

                                  Eκτέλεση
                                  Διαλύουμε τη μαγιά σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό. Ρίχνουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ και κάνουμε μια γουβίτσα στη μέση που θα τη γεμίσουμε με τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τη διαλυμένη μαγιά. Ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά χλιαρό νερό, μέχρι να έχουμε μια ζύμη σχετικά σφιχτή. Προσθέτουμε τα μπαχάρια, τις σταφίδες και τα καρύδια και ζυμώνουμε πολύ καλά. H τελική ζύμη δεν θα πρέπει να κολλάει καθόλου στα χέρια μας. Στρώνουμε το χαμηλό ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και πλάθουμε ανθρωπάκια. Φτιάχνουμε μάτια, μύτη και στόμα χρησιμοποιώντας τα γαρίφαλα. Σκεπάζουμε το ταψί με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε τα λαζαράκια να φουσκώσουν για μία ώρα. Ψήνουμε στους 200°C σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

                                  Παριανή Μαγειρίτσα


                                  Παριανή Μαγειρίτσα


                                  Pariani%20magiritsa422
                                  Παριανή Μαγειρίτσα


                                  Η αγαπημένη παραδοσιακή μαγειρίτσα που φτιάχνουν το Πάσχα στην Πάρο.

                                  Υλικά


                                  • 1 συκωταριά από μικρό αρνί
                                  • 1 αντεριά από μικρό αρνί
                                  • 2 μαρούλια
                                  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
                                  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια (μικρά) με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
                                  • 1 ματσάκι άνηθο
                                  • 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
                                  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
                                  • αλάτι
                                  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
                                  • 1 λεμόνι
                                  • Για το αυγολέμονο
                                  • αυγά
                                  • λεμόνι


                                  Καθαρίζουµε τα εντεράκια γυρνώντας τα µέσα έξω µε ένα στυλό ή µολύβι. Τα ξεπλένουµε και τα βάζουµε σε µπολ. Στύβουµε 1 λεµόνι και ρίχνουµε λίγο αλάτι. Τα αφήνουµε στο ψυγείο για λίγες ώρες µέχρι να ασπρίσουν. Μπορούµε να το κάνουµε και µία µέρα πριν.
                                  Έπειτα τα ξεπλένουµε καλά και πιάνοντας 2-3 έντερα τα πλέκουµε σε λεπτή κοτσίδα. Τα ζεµατάµε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό και τα στραγγίζουµε. Αφού κρυώσουν, τα κόβουµε σε πολύ ψιλά κοµµάτια.
                                  Καθαρίζουµε τη συκωταριά και τη ζεµατάµε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά. Τη στραγγίζουµε και την αφήνουµε να κρυώσει. Την ψιλοκόβουµε σε πολύ µικρά κοµµάτια.
                                  Χοντροκόβουµε τα µαρούλια και τα ζεµατάµε για 2΄-3΄ σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουµε.
                                  Σε κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και προσθέτουµε τα κρεµµύδια. Τα αφήνουµε να µαλακώσουν σε  µέτρια φωτιά για 6΄-8΄ να γίνουν διάφανα.
                                  Προσθέτουµε τα φρέσκα κρεµµυδάκια την ψιλοκοµµένη συκωταριά και τα ψιλοκοµµένα εντεράκια. Ανακατεύουµε καλά. Καλύπτουµε τα υλικά µε νερό και σκεπάζουµε την κατσαρόλα. Αφήνουµε να σιγοβράζει για 25΄-30΄. Στη συνέχεια προσθέτουµε το ρύζι, τα µαρούλια και αλατοπιπερώνουµε. Σιγοβράζουµε 15΄. Στον τελευταίο βρασµό προσθέτουµε µπόλικο άνηθο.
                                  Για το αυγολέµονο: Χτυπάµε τα αυγά µε το λεµόνι και αραιώνουµε µε ζωµό από το φαγητό. 
                                  Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουµε τη µαγειρίτσα µε το αυγολέµονο. Την αφήνουµε για 10΄ πάνω στο σβησµένο µάτι της κουζίνας.
                                  Extra tips επιτυχίας:
                                  Αφήνοντας τα καθαρισμένα αντεράκια σε αλάτι και λεμόνι για μερικές ώρες, ασπρίζουνε και γίνονται κρούστα.
                                  Τα πλέκουμε κοτσίδα και τα τεμαχίζουμε για να ψιλοκόβονται εύκολα.
                                  Την προετοιμασία της μαγειρίτσας μπορούμε να την κάνουμε 2-3 μέρες πριν και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη
                                  H συνταγή παρουσιάστηκε και στην εκπομπή ΠρωινόΑΝΤ1 στις 04/4/2012.


                                  ΠΗΓΗ  http://www.argiro.gr/


                                  ΓΑΛΟΠΙΤΑ η ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

                                   ΓΑΛΟΠΙΤΑ   η  ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ 


                                  galopita 7 Πασχαλινή Γαλόπιτα

                                  Τι θα χρειαστούμε για τη γαλόπιτα

                                  • 2 λίτρα γάλα φρέσκο
                                  • ½ κιλό σιμιγδάλι ψιλό
                                  • 2 κουταλιές βούτυρο
                                  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
                                  • 2 βανίλιες
                                  • 4 αυγά
                                  • Ελάχιστο αλάτι
                                  Για το πασπάλισμα
                                  Λίγη κανέλλα αν σας αρέσει
                                  ζάχαρη άχνη

                                  Πως φτιάχνουμε τη γαλόπιτα

                                  Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα βάζετε να βράσουν ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
                                  galopita 1 Πασχαλινή Γαλόπιτα
                                  Μόλις αρχίσει να πήζει, σβήνετε το μάτι της κουζίνας και με τη θερμοκρασία που έχει ακόμα το μάτι κάνετε την ανάμειξη με τα αυγά.
                                  galopita 2 Πασχαλινή Γαλόπιτα
                                  Δηλαδή έχετε τα αυγά με τη βανίλια χτυπημένα και τα ρίχνετε σιγά σιγά ανακατεύοντας γρήγορα για να ενσωματωθούν.
                                  galopita 3 Πασχαλινή Γαλόπιτα
                                  Κατεβάζετε από το μάτι της κουζίνας και ρίχνετε το μείγμα μέσα σε βουτυρωμένο ταψί.
                                  galopita 4 Πασχαλινή Γαλόπιτα
                                  galopita 5 Πασχαλινή Γαλόπιτα
                                  Αν σφίξει πολύ η κρέμα μπορείτε να την αραιώσετε με λίγο γάλα. Το πάχος της πρέπει να είναι γύρω στα τρία δάχτυλα, για να ψηθεί καλά.
                                  galopita 6 Πασχαλινή Γαλόπιτα
                                  Ψήνετε τη γαλόπιτα στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της κρέμας. Την αφήνετε να κρυώσει αρκετά, την πασπαλίζετε με κανέλλα και ζάχαρη άχνη αν σας αρέσει.Κόβετε τη γαλόπιτα σε μπακλαβαδωτά κομμάτια.
                                  Καλή επιτυχία!
                                  ΠΗΓΗ  sheblogs.eu

                                  Λαµπριάτικα καλιτσούνια


                                  Λαµπριάτικα καλιτσούνια

                                  Η Βίκυ Κουμάντου μαγειρεύει μαζί με τη σεφ κρητικής κουζίνας Ιωάννα Παντελάκη









                                  Στη Δυτική Κρήτη γεµίζουν τα καλιτσούνια µε τα φρέσκα τυριά της άνοιξης και τα διπλώνουν σαν φακέλους, γιατί το τυροµάλαµα φουσκώνει και ξεχειλίζει.

                                  ΥΛΙΚΑ (για 10 κοµµάτια)

                                  ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

                                  ½ κιλό αλεύρι

                                  ½ ποτήρι γάλα

                                  ½ ποτήρι έ.π. ελαιόλαδο

                                  2 κ.σ. ρακή

                                  2 κ.σ. χυµό λεµονιού

                                  1 αβγό

                                  ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

                                  250 γρ. µαλάκα ή τυροµάλαµα

                                  150 γρ. ανθότυρο

                                  100 γρ. πηχτόγαλο Χανίων

                                  1 κ.σ. φρέσκο δυόσµο, ψιλοκοµµένο

                                  ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

                                  1 αβγό, χτυπηµένο µε λίγο νερό

                                  3 κ.σ. σουσάµι

                                  ΕΚΤΕΛΕΣΗ

                                  Σε µπασίνα αναµειγνύουµε τα υλικά της ζύµης, ζυµώνοντας πολύ καλά, µέχρι να γίνει λεία και να ξεκολλάει από τα χέρια µας. Τη σκεπάζουµε και την αφήνουµε να «ξεκουραστεί» για µισή ώρα.

                                  Σε µεγάλο µπολ ενώνουµε τα υλικά της γέµισης µε µια κουτάλα και τη µοιράζουµε σε 10 ισοµεγέθη κοµµάτια. Αντίστοιχα, χωρίζουµε και τη ζύµη σε 10 κοµµάτια, πλάθοντας σε µπάλες.

                                  Αλευρώνουµε ελαφρά τον πάγκο της κουζίνας και µε τον πλάστη ανοίγουµε κάθε µπάλα σε στρογγυλό φύλλο διαµέτρου 15 εκ. Βάζουµε στη µέση µια µπάλα γέµισης, την πατάµε ώστε να απλωθεί και κλείνουµε σαν φάκελο, φέρνοντας στο κέντρο τις τέσσερις άκρες, αφήνοντας ωστόσο ένα µικρό άνοιγµα στη µέση.

                                  Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουµε µε αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί και τοποθετούµε επάνω τα καλιτσούνια. Τα αλείφουµε µε το αβγό, πασπαλίζουµε µε λίγο σουσάµι και ψήνουµε για 20-30 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν καλά.






                                  ΠΗΓΗ  http://www.agrotikabook.gr/
                                  tovima

                                  Μικρασιάτικοι αλευροκεφτέδες νηστίσιμοι (ουν κεφτέ)


                                  Μικρασιάτικοι αλευροκεφτέδες νηστίσιμοι

                                  ουν κεφτέ
                                  keftedes_395992191.jpg
                                  Στη Μικρασία, ήταν το νηστίσιμο φαγητό, γνωστό σαν «ουν κεφτέ».

                                  Υλικά:
                                  1 ποτήρι πλιγούρι
                                  2 κουταλιές αλεύρι
                                  1 κρεμμύδι, τσιγαρισμένο με 3 κουταλιές σησαμέλαιο
                                  2 κουταλιές πολτό ντομάτας
                                  κόκκινο πιπέρι
                                  αλάτι

                                  Εκτέλεση:


                                  Μουσκεύουμε το πλιγούρι σε χλιαρό νερό. Το σουρώνουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι, το κόκκινο πιπέρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε τα υλικά και φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια στο μέγεθος φουντουκιού. Τα αλευρώνουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, όπου έχουμε βράσει το τσιγαρισμένο κρεμμύδι με τον ντοματοπολτό.

                                  Αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις.

                                  ΠΗΓΗ  http://www.pontos-news.gr/

                                  Λαχανοντολμάδες

                                  Λαχανοντολμάδες





                                  Οι λαχανοντολμάδες, είναι ένα πιάτο που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Ζεστοί ή και κρύοι, συντροφεύουν ευχάριστα τον ερυθρό οίνο μας και μας δίνουν ένα πιάτο με όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά, για να χορτάσουμε, αλλά παράλληλα να πάρουμε και όλα όσα χρειαζόμαστε σε ένα γεύμα.




                                  Υλικά για 5 μερίδες:
                                  1 ½ κιλό λάχανο με μεγάλα φύλλα
                                  ½ κιλό κιμά
                                  1 τριμμένο κρεμμύδι
                                  ½ φλ. ρύζι
                                  1κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
                                  λίγο πιπέρι
                                  1 κ.σ. αλάτι
                                  3 φλ. νερό ή ζωμό από νερό που έβρασε κρέας
                                  6κ.σ. ελαιόλαδο

                                  Για τη σώς
                                  2 κ.σ. νισεστέ
                                  1κ.γ. ταχίνι
                                  2κ.σ. χυμό λεμόνι
                                  ½ - 1φλ. νερό

                                  ΕΚΤΕΛΕΣΗ

                                  Αφαιρέστε τα πρώτα 2-3 εξωτερικά φύλα του λάχανου και βάλτε το σε νερό που βράζει. Αφήστε το να βράσει για 5-6 λεπτά, σε σκεπασμένη κατσαρόλα. Αφήστε το επιπλέον για λίγη ώρα και μετά αφαιρέστε το από το νερό και ξεφλουδίστε ένα ενα τα φύλλα. Αν τα φύλλα είναι μικρά, μπορούν να γεμιστούν έτσι όπως είναι. Αν πάλι είναι μεγάλα, κόψτε τα πρώτα στα 2.

                                  Σε ένα μπώλ. Αναμιγνύετε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, λίγο μαϊντανό και βάζω 1 μεγάλη κουταλιά σούπας σε κάθε φύλλο καθώς το τυλίγω, έτσι ώστε να μην μπορεί να βγει το μίγμα μου από το τυλιγμένο λάχανο.
                                  Τοποθετώ προσεκτικά όλους τους λαχανοντολμάδες σε μια κατσαρόλα, τον ένα δίπλα στον άλλο, σε σειρά έτσι ώστε να μην σκεπάζει ο ένας τον άλλο.
                                  Ρίχνετε αλάτι, το ελαιόλαδο και το νερό ή το ζωμό κρέατος και πάνω τους τοποθετήστε ένα πιάτο, προσεκτικά, για να μη διαλύσουν όταν θα βράσουν. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 περίπου ώρα σε χαμηλή φωτιά.
                                  Βάζουμε τους λαχανοντολμάδες σε 4-5 πιάτα και ετοιμάζουμε τη σως

                                  Ετοιμάζουμε τη σως:

                                  Διαλύστε το νισεστέ σε λίγο νερό ( ½ φλ.) και ανακατέψτε το με 1 κ.γ. ταχίνι και το χυμό λεμονιού. Βάλτε το να βράσει, μαζί με ½ ακόμα φλ. νερό. Ρίξτε το πάνω στους λαχανοντολμάδες. Προσθέστε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και το πιάτο μας είναι έτοιμο!..






                                  ΠΗΓΗ  http://www.agrotikabook.gr/
                                               diatrofi.gr

                                  Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

                                  ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΝΑΤΟΛΗΣ Şaştım aşı (Kayseri)


                                  Şaştım aşı (Kayseri)
                                  ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ (2013-16)











                                  Για να μαγειρέψουμε şaştım aşı ένα φαγητό του Kayseri, θα χρειαστούμε:
                                  Μισό κιλό φρέσκα κληματόφυλλα
                                  Μισό κιλό κρέας κομμένο σε μπουκιές
                                  Μισό ποτήρι ελαιόλαδο
                                  3 κρεμμύδια
                                  Μισό ποτήρι βρασμένες φακές
                                  Μισό ποτήρι πλιγούρι
                                  Αλάτι
                                  Πιπέρι
                                  Μπούκοβο
                                  2 κουταλιές λάδι
                                  Εκτέλεση:
                                  Αφαιρούμε τα κοτσάνια των φύλλων και τα ψιλοκόβουμε.
                                  Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρέας με τα δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
                                  Προσθέτουμε τα κληματόφυλλα που έχουμε ψιλοκόψει και ζεστό νερό όσο να σκεπαστούν και τα αφήνουμε να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά για μία περίπου ώρα.
                                  Βάζουμε στην κατσαρόλα τις φακές και το πλιγούρι. Αν δούμε ότι θέλει παραπάνω νερό, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό.
                                  Αλατίζουμε, βάζουμε και πιπέρι και μπούκοβο και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. (Υπόψιν ότι το φαγητό μας θα πρέπει να έχει ζουμάκι).
                                  Ψιλοκόβουμε το ένα κρεμμύδι που χωρίσαμε και το τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι και το προσθέτουμε στο φαγητό.
                                  Σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το καπάκι της κατσαρόλας. Σερβίρουμε έπειτα από 15 λεπτά.
                                  Καλή όρεξη!



                                  Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

                                  Διάφορα κεφτεδάκια νηστίσιμα


                                  Διάφορα κεφτεδάκια νηστίσιμα



                                  keftedes_nistisimoi_400852437.jpg
                                  Κεφτέδακια νηστίσιμα περιλαμβάνει η συνταγή μας, φτιαγμένα με ρεβύθια, καβούρια και κολοκύθια.
                                  Ρεβυθοκεφτέδες:
                                  200 γρ ρεβύθια αποφλοιωμένα
                                  2 πατάτες βρασμένες
                                  3 κ.σ. μαιντανός ψιλοκομμένος
                                  αλεύρι όσο πάρει
                                  1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
                                  3 φυλλαράκια δυόσμος ψιλοκομμένος
                                  3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
                                  αλάτι, πιπέρι, κάρυ
                                  Εκτέλεση:
                                  Βάζoυμε τα ρεβύθια να φουσκώσουν απο το βράδυ. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και μετά τα αλέθουμε στο μίξερ. Τα ανακατεύουμε με όλα τα άλλα υλικά πολύ καλά, προσθέτοντας τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει το μίγμα σφιχτό. Τα τηγνίζουμε σε καυτό λάδι.
                                  Καβουροκεφτέδες:
                                  500 γρ.ψίχα από καβούρι
                                  4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
                                  3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
                                  1 κ.γ. άνηθος ψιλοκομμένος
                                  1/2 φλιτζάνι τρίματα από άσπρο ψωμί
                                  αλάτι, πιπέρι
                                  λίγο νερό
                                  ελαιόλαδο
                                  Αλεύρι

                                  Εκτέλεση:

                                  Ψιλοκόβουμε την καβουρόψιχα και τη βάζουμε σε μπολ με τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Ανακατεύουμε και τα περνάμε από το μίξερ, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα.

                                  Αδειάζουμε στο μπολ και προσθέτουμε το ψωμί (τόσο ώστε να σφίξουν), 2 κουταλιές νερό και το αλατοπίπερο.  Αφήνουμε για 30' στο ψυγείο για να σφίξει το μίγμα.

                                  Στη συνέχεια τα πλάθουμε βρέχοντας τα χέρια μας, σε κεφτεδάκια τα περνάμε από το αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
                                  Κολοκυθοκεφτέδες:
                                  1/2 κιλό πράσινα κολοκυθάκια
                                  200 γρ. τριμμένη φρυγανιά
                                  λίγος δυόσμος ψιλοκομμένος
                                  1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
                                  10 φρέσκα κρεμμυδάκια φιλοκομμένα
                                  1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
                                  3 κ.σ αλεύρι
                                  Ελαιόλαδο
                                  αλάτι, πιπέρι
                                  Εκτέλεση:
                                  Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη στο χοντρό.Τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
                                  Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μπολ και προσθέτουμε τα κολοκύθια. Ανακατεύουμε με το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την τριμμένη φρυγανιά για να δέσει το μίγμα.
                                  Φτιάχνουμε μικρά κεφτεδάκια,και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
                                  Σημείωση για όλα τα κεφτεδάκια: Μετά το τηγάνισμα ακουμπάτε τα κεφτεδάκια σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν από το λάδι. Εναλλακτικά μπορείτε να τα ψήσετε στο φούρνο, για πιο ελαφρύ και υγιεινό αποτέλεσμα.
                                  Ψήνετε στους 180° για 15-20' ή μέχρι να ροδίσουν.
                                  Καλή σας όρεξη!
                                  ΠΗΓΗ  http://www.pontos-news.gr/

                                  Μεθυσμένες αγνόπιτες από την Κρήτη


                                  Μεθυσμένες αγνόπιτες από την Κρήτη




                                  agnopites_111575157.jpg
                                  Οι μεθυσμένες αγνόπιτες, μας έρχονται από την Κρητική κουζίνα. Γίνονται πολύ εύκολα και είναι νοστιμότατες.
                                  Υλικά

                                  Για τη ζύμη:

                                  -500 γρ. αλεύρι
                                  -30 γρ. μαγιά
                                  -1 ποτήρι νερό
                                  -1 κ.γ. αλάτι
                                  -1/4 του ποτηριού ελαιόλαδο
                                  -3 κουταλιές ρακή

                                  Για την γέμιση:
                                  -500 γρ. ξινή μυζήθρα ή φέτα
                                  (αν νηστεύετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το τυρί της συνταγής με φυτικό τυρί προσθέτοντας λίγο αλάτι και πιπέρι)

                                  Προετοιμασία

                                  Ανακατεύουμε την μαγιά, το λάδι, το αλάτι, το νερό,τη ρακή και ρίχνουμε το αλεύρι.Ζυμώνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει.
                                  Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι λαδώνουμε λίγο τα χέρια για να μην κολλάνε και κόβουμε ένα κομμάτι ζύμη όσο ένα μανταρίνι.Ανοίγουμε λάκκο στη μέση και βάζουμε μια κουταλιά μυζήθρα.Κλείνουμε τη ζύμη γύρω από την μυζήθρα και την γυρίζουμε στα χέρια μας να γίνει μπαλίτσα.
                                  Την πιέζουμε σιγά-σιγά από την μια παλάμη στην άλλη,αρχίζοντας από το κέντρο μέχρι να γίνει σαν μικρό πιατάκι.Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και με το υπόλοιπο ζυμάρι.

                                  Τις τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά(προτιμήστε ένα βαθύ τηγάνι με μπόλικο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα).

                                  Σερβίρονται περιχυμένες με μέλι και κανέλα.

                                  Καλή σας όρεξη!
                                  Πηγή: kritikessintages
                                          http://www.pontos-news.gr/

                                  Τσουμούρ’: Τα ποντιακά κρουτόν


                                  Τσουμούρ’: Τα ποντιακά κρουτόν




                                  tsoumour_1_248868604.jpg

                                  Τα ποντιακά κρουτόν θα φτιάξουμε σήμερα. Οι Πόντιοι ήξεραν να κάνουν οικονομία γιατί οι εποχές που ζούσαν ήταν δύσκολες, όπως ακριβώς και σήμερα. Γι αυτό δεν πετάμε τίποτα και χρησιμοποιούμε το μπαγιάτικο ψωμί για να φτιάξουμε τσουμούρ’.
                                  Υλικά:
                                  Μπαγιάτικο ψωμί
                                  ελαιόλαδο ή μαργαρίνη
                                  Εκτέλεση:
                                  Κόβουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε κυβάκια και το ραντίζουμε με πολύ λίγο νερό.
                                  Βάζουμε στο τηγάνι λίγο λάδι ή μαργαρίνη και ροδίζουμε τα κομματάκια του ψωμιού. Βάζουμε τα ψωμάκια σε πιατέλα κι όταν κρυώσουν, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε αεροστεγές μπολ ή σακουλάκια.
                                  Εναλλακτικά μπορούμε να ρίξουμε στο τηγάνι μια σκελίδα σκόρδο τριμμένη κι έτσι το τσουμούρ' θα γίνει σκορδάτο, ή να τους ρίξουμε ρίγανη.
                                  Το τσουμούρ' μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σε σούπες, με το φαγητό σας, με διάφορες σάλτσες σαν συνοδευτικό ή με όποιο άλλο τρόπο μπορείτε να σκεφθείτε, ακόμη και σκέτο τρώγεται.
                                  Άλλος ένας τρόπος για την παρασκευή του τσουμούρ' είναι να τρίψουμε την ψίχα του ψωμιού και να το τηγανίσουμε, απλά αυτό είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθεί.
                                  Καλή σας όρεξη!
                                  ΠΗΓΗ  http://www.pontos-news.gr/

                                  Κυριακή, 14 Απριλίου 2013

                                  Φρικασέ με μανιτάρια


                                  Φρικασέ με μανιτάρια




                                  manitaria_frikase_985258225.jpg
                                  Τα μανιτάρια μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας στο φρικασέ και το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου νόστιμο, αλλά πιο υγιεινό, αφού από τα μανιτάρια θα έχουμε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη χωρίς χοληστερίνη.

                                  Υλικά:
                                  1 1/2 κιλό φρέσκα μανιτάρια η κονσέρβα
                                  3 μαρούλια
                                  6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
                                  1/2 ματσάκι άνηθος
                                  2 λεμόνια το χυμό
                                  2 κ.σ. κορν φλάουρ
                                  ελαιόλαδο
                                  αλάτι, πιπέρι
                                  1 κύβος ζωμός λαχανικών
                                  Εκτέλεση:
                                  Πλένουμε τα μανιτάρια, τα κόβουμε σε φέτες, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Κόβουμε και τα μαρούλια σε μεγάλα κομμάτια.

                                  Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και ροδίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια. Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουνε να βράσουν.
                                  Όταν βράσουν τα μανιτάρια, προσθέτουμε τα μαρούλια και τον άνηθο και τα αφήνουμε περίπου 10' να βράσουν όλα μαζί.
                                  Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε λίγο ζουμακι από το φαγητό μας και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
                                  Καλή σας όρεξη!

                                  ΠΗΓΗ  http://www.pontos-news.gr/

                                  Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

                                  ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΙΛΑΦΙ(ISTANBUL PILAVI)

                                  ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΙΛΑΦΙ(ISTANBUL PILAVI)



                                  ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ (2013-13)












                                  Τα υλικά που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε İstanbul pilavı είναι:
                                  2 ποτήρια ρύζι
                                  2,5 ποτήρια ζωμό κότας
                                  50 γραμμάρια βούτυρο
                                  Μισό στήθος κοτόπουλου
                                  150 γραμμάρια αρακά
                                  1 ½ κουταλάκι σαφράνι
                                  25 γραμμάρια φιστίκια κελυφωτά
                                  25 γραμμάρια αμύγδαλα
                                  1 πρέζα αλάτι
                                  Μισό λεμόνι
                                  Εκτέλεση:
                                  Βάζουμε το σαφράνι σε ένα φλιτζανάκι του καφέ ζεστό νερό για 10 λεπτά, το σουρώνουμε να μείνει χωρίς κατακάθι και το βάζουμε στην άκρη.
                                  Μουλιάζουμε το ρύζι σε χλιαρό νερό με λίγο αλάτι και χυμό λεμονιού για μισή ώρα.
                                  Βράζουμε το κοτόπουλο σε νερό με λίγο χυμό λεμονιού και αλάτι.
                                  Μόλις ψηθεί το ψαχνό, το βγάζουμε από το νερό και το κόβουμε σε μπουκίτσες.
                                  Μουλιάζουμε τα φιστίκια και τα αμύγδαλα σε ζεστό νερό για 5 λεπτά και καθαρίζουμε τις φλούδες.
                                  Μισοβράζουμε τον αρακά.
                                  Ξεπλένουμε το ρύζι και το σουρώνουμε.
                                  Ζεσταίνουμε το βούτυρο στην αντικολλητική ρηχή κατσαρόλα που θα πρέπει να προτιμάμε για το πιλάφι μας, και σοτάρουμε τα αμύγδαλα μέχρι να πάρουν ελαφρώς καφετί χρώμα. Τα βγάζουμε.
                                  Βάζουμε το ρύζι και το τσιγαρίζουμε μέχρι να γίνει διάφανο.
                                  Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό και το νεράκι με το σαφράνι και αλατίζουμε.
                                  Σιγοψήνουμε το πιλάφι σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να ψηθεί.
                                  Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα κελυφωτά φιστίκια, τον αρακά, το κοτόπουλο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε έπειτα από 15-20 λεπτά.
                                  Καλή όρεξη!

                                  ΨΑΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ (ΣΜΥΡΝΕΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)


                                  ΨΑΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ (ΣΜΥΡΝΕΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)




                                  ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ (2013-11)





















                                  Για να φτιάξουμε ψαροκεφτέδες της İzmir, θα χρειαστούμε:
                                  2 κρεμμύδια
                                  2 παλαμίδες
                                  3 αβγά
                                  2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
                                  1 ματσάκι μαϊντανό
                                  Μισή κούπα αλεύρι
                                  Αλάτι
                                  Πιπέρι
                                  Λάδι για το τηγάνισμα
                                  Εκτέλεση:
                                  Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα και αρκετό νερό και τα βράζουμε. Βγάζουμε τα ψάρια και καθαρίζουμε τα κόκαλα. Βρέχουμε το ψωμί, το σφίγγουμε να φύγει το νερό και το προσθέτουμε στα ψάρια που έχουμε βάλει σε ένα μπολ. Προσθέτουμε ένα αβγό, αλάτι, πιπέρι, το άλλο κρεμμύδι που έχουμε ψιλοκόψει και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ζυμώνουμε το μίγμα. Φτιάχνουμε κεφτέδες σε ότι σχήμα θέλουμε, τους πασπαλίζουμε με αλεύρι και έπειτα χτυπάμε τα δύο αβγά, τους βουτάμε μέσα και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
                                  Σερβίρουμε με φύλλα μαϊντανού και κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες.
                                  Καλή όρεξη!

                                  Karakuş tatlısı (γλυκό)



                                  Karakuş tatlısı (γλυκό)

                                  ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ (2013-09)













                                  Τα υλικά που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε το περίφημο γλυκό Karakuş της περιοχής Adana, είναι:
                                  Για το ζυμάρι και τη γέμιση
                                  3 ποτήρια χοντροκομμένα καρύδια
                                  3 αβγά
                                  2 κουταλιές ζάχαρη
                                  1 κουταλιά γιαούρτι
                                  1 κουταλιά ξίδι
                                  2 κουταλάκια κανέλα
                                  Αλεύρι όσο παίρνει
                                  Νισεστέ
                                  Για το σιρόπι
                                  5 ποτήρια νερό
                                  3 ποτήρια ζάχαρη
                                  2-3 σταγόνες λεμονιού
                                  Θα χρειαστούμε και ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
                                  Εκτέλεση:
                                  Ετοιμάζουμε το ζυμάρι σπάζοντας τα αβγά μέσα στο αλεύρι. Προσθέτουμε μια κουταλιά γιαούρτι, το ξίδι και μια πρέζα αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακιά ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το βάζουμε στην άκρη.
                                  Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμόνι, σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
                                  Ανακατεύουμε τα χοντροκομμένα καρύδια με τα δύο κουταλάκια κανέλα και δυο κουταλιές ζάχαρη.
                                  Χωρίζουμε το ζυμάρι σε μπαλίτσες. Παίρνουμε τη μία μπαλίτσα τη ραντίζουμε με λίγο αλεύρι και νισεστέ και την ανοίγουμε φύλλο. Από δω και πέρα η διαδικασία είναι λίγο περίπλοκη αλλά εμείς θα το απλοποιήσουμε. Βάζουμε λοιπόν τη γέμιση με τα καρύδια στο κέντρο και κλείνουμε. Στριφογυρίζουμε τις δυο άκρες της ζύμης και δίνουμε σχήμα καραμέλας.
                                  Κάνουμε το ίδιο και με την υπόλοιπη ζύμη και τη γέμιση και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Έπειτα βάζουμε τα γλυκά στο σιρόπι και μόλις το απορροφήσουν τα βγάζουμε σε μια πιατέλα.
                                  Καλή σας όρεξη!