Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Μακαρονάδα Μεγάλης Παρασκευής


Μακαρονάδα Μεγάλης Παρασκευής

Περιγραφή

Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα, με άρωμα και γεύση αλλά χωρίς λάδι.
Μακαρονάδα Μεγάλης Παρασκευής

ι χρειαζόμαστε:

  • 400 γρ. σπαγγέτι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σάλτσα ντομάτας
  • α) μυρωδικά της Μεσογείου (ρίγανη, βασιλικό) ή
  • β) μυρωδικά Ανατολής (κανελογαρύφαλλα, μοσχοκάρυδο)
  • αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Πως το κάνουμε:

  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα 4 δάχτυλα νερό να βράσουν.
  2. Ρίχνουμε ένα φλυτζάνι τη σάλτσα πουμαρό, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τα μυρωδικά της αρεσκείας μας (είτε το μίγμα (α) είτε το (β) ) και ύστερα τα ζυμαρικά.
  3. Βράζω όσο λέει η συσκευασία των ζυμαρικών και σερβίρω.

Λίγα μυστικά ακόμα

Συνήθως απορροφούν το νερό. Αν όχι, όταν τα βγάζετε με την πηρούνα κρατείστε τα λίγο να στραγγίξουν.
Και κάτι ακόμα, αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το απλό πουμαρό με πουμαρό που περιέχει ήδη μυρωδικά -το ανακάλυψα σήμερα το κουτάκι αυτό! Σ'αυτή την περίπτωση δε θα βάλετε τα μυρωδικά που γράφω, παρά μόνο το κρεμμύδι και το αλατοπίπερο!

ΠΗΓΗ   
http://www.sintagespareas.gr/

Κάτι σαν banoffee


Κάτι σαν banoffee





Περιγραφή

Ένα γλυκάκι πανεύκολο ως παραλλαγή του κλασικού banoffee.
Κάτι σαν banoffee


Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 φλιτζ. μπισκότο τριμμένο (digestive ή petite-beurre)
  • 8 κ.σ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 1 ώριμη μπανάνα κομμένη σε φέτες (αλειμμένη με λίγες σταγόνες λεμόνι για να μην μαυρίσει)
  • 1 έτοιμη κρέμα στιγμής (1 φακελάκι 62 γραμμ. άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια) και το απαιτούμενο γάλα
  • 200 ml. σαντιγί
  • τρίμματα σοκολάτας για το γαρνίρισμα

Πως το κάνουμε:

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο μπισκότο με το λιωμένο βούτυρο. Το στρώνουμε σαν βάση ανασηκώνοντας πλαϊνά τοιχώματα σε ταψάκι 20 εκ και ψήνουμε για 15΄-20΄στους 180 C. Αφήνουμε να κρυώσει η βάση.
  2. Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Αφήνουμε 5΄ να γίνει το μείγμα χλιαρό. Αδειάζουμε στο στρωμένο μπισκότο τη λιωμένη σοκολάτα.
  3. Στρώνουμε την μπανάνα, κομμένη σε λεπτές φέτες.
  4. Χτυπάμε την έτοιμη κρέμα με το γάλα για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρά. Αδειάζουμε την κρέμα στιγμής πάνω στις φετούλες μπανάνας.
  5. Τέλος, γαρνίρουμε με τη σαντιγί και πασπαλίζουμε με σοκολάτα.
  6. Παγώνουμε το γλυκό για 1 ώρα και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προτείνω ως πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο να μην ψηθεί η βάση και απλά να την αφήσουμε να παγώσει για 1 ώρα και έπειτα να συνεχίσουμε το στήσιμο του γλυκού.


ΠΗΓΗ  
http://www.sintagespareas.gr/

Ζουμερό Γαλακτομπούρεκο.

Ζουμερό Γαλακτομπούρεκο.


Υλικά
1 λίτρο Γάλα
1,5 φλ. Ζάχαρη
1 φλ. Σιμιγδάλι ψιλό
6 Αυγό(ά)
50 γρ. Βούτυρο γάλακτος
1/2 κουτ. γλ. Ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κουτ. γλ. Ξύσμα λεμονιού
1/2 κιλό Φύλλα κρούστας
για τα φύλλα, επιπλέον Βούτυρο
3 φλ. Ζάχαρη
2 φλ. Νερό
1 φετούλα Λεμόνι(α)
1 ξυλαράκι Κανέλα
καρφάκια Γαρίφαλο
1 κουτ. γλ. Χυμός λεμονιού

Τρόπος παρασκευής
Βάζετε το γάλα σε κατσαρόλα και το ζεσταίνετε να κάψει. Προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνέχεια να πήξει. Βγάζετε από τη φωτιά. Σε μπολ χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκάλι και λεμόνι. Ρίχνετε σιγά-σιγά στην κρέμα με το γάλα. Προσθέτετε και το βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε με βρεγμένη πετσέτα (για να μην κάνει πέτσα) και αφήνετε να κρυώσει.

Βουτυρώνετε ένα μέτριο μακρόστενο ή στρογγυλό ταψί. Απλώνετε στη βάση τα μισά φύλλα κρούστας, αφού τα αλείψετε πρώτα καλά με βούτυρο. Αδειάζετε μέσα την κρέμα και γυρίζετε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα. Απλώνετε και τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας επάνω στην κρέμα, αφού τα αλείψετε με βούτυρο. Χαράζετε σε τετράγωνά κομμάτια και πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγο νερό. Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη, το νερό, τη φετούλα λεμόνι και τα κανελογαρίφαλα για 5-6 λεπτά. Βγάζετε και πετάτε τα κανελογαρίφαλα, προσθέτετε τον χυμό λεμόνι και βράζετε για 2-3 λεπτά ακόμα. Περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι το γαλακτομπούρεκο αμέσως μόλις το βγάλετε από τον φούρνο.

Αφήνετε να κρυώσει καλά, κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε.


ΠΗΓΗ   http://www.filenades.gr

Κρέπες: Από τη Γαλλία στο πιάτο σας


Κρέπες: Από τη Γαλλία στο πιάτο σας


της Φωτεινής Βασιλοπούλου







Λίγος χυλός από αλεύρι αρκεί για να δημιουργήσετε μικρά, χορταστικά «θαύματα». Εύκαμπτη και λεπτή, η
κρέπα είναι μια ελαφριά, απλή τηγανίτα γαλλικής έμπνευσης και γούστου, που μπορεί να γίνει γλυκιά ή αλμυρή
και να καταναλωθεί ως ορεκτικό, κυρίως πιάτο ή επιδόρπιο. Οι κρέπες προέρχονται από τη Βρετάνη, μια
περιοχή βορειοδυτικά της Γαλλίας, τότε όμως δεν τις γέμιζαν, τις έτρωγαν κυρίως σαν ψωμί. Με την πάροδο των χρόνων, η κατανάλωσή τους παύει να είναι αποκλειστικότητα των Γάλλων και γίνονται δημοφιλείς σχεδόν παντού. Στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, αρχίζουν να τις γεμίζουν με γλυκές κυρίως λιχουδιές, μετατρέποντάς τις σε ένα φίνο επιδόρπιο.

Κρέπα σε 6 βήματα
Υλικά (για περίπου 8 κρέπες)

• 2½ φλιτζάνια γάλα

• 2 φλιτζάνια αλεύρι

• 2 αυγά

• 2 κου­ταλιές βού­­τυρο (και λίγο για το τηγάνι)
• 1/2 κουταλάκι αλάτι (για αλμυρές κρέπες) ή 1 κουταλάκι ζάχαρη (για γλυκές κρέπες)
Εκτέλεση
1. Βάζετε σε μπολ τα υλικά και το βούτυρο λιωμένο και χτυπάτε με σύρμα μέχρι να γίνουν χυλός.
2. Αφήνετε το χυλό να «ξεκουραστεί» για 1/2 ώρα περίπου.
3. Αλείφετε ένα αντικολλητικό μέτριο τηγάνι με πολύ λίγο βούτυρο. Το αφήνετε να ζεσταθεί ελαφρά και ρίχνετε περίπου 3 κουταλιές από το χυλό για κάθε κρέπα.
4. Κουνάτε το τηγάνι μπρος-πίσω, αριστερά-δεξιά, μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του σκεύους.
5. Μόλις το μείγμα πήξει και στε­ρεοποιηθεί, το γυρίζετε με μια σπάτουλα από την άλλη πλευρά και ψήνετε για 20 δευτερόλεπτα.
6. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός.

1.000 και 1 συνταγές Οι συνδυασμοί για τη γέμισή τους είναι άπειροι. Έχοντας ως αφετηρία τη βασική συνταγή για κρέπες, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε και να κλείσετε μέσα τους ό,τι υλικά θέλετε, δημιουργώντας τις δικές σας μοναδικές κρέπες. Εμείς μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές από τις πιο γευστικές ιδέες μας.
Ιδέες για αλμυρή γέμιση Οι αλμυρές κρέπες τυλίγονται γύρω από τυρί, λαχανικά, αλλαντικά, κρεατικά, ακόμα και θαλασσινά:
Με κρέας
•Τυρί (γραβιέρα, κασέρι) με ψητή γαλοπούλα και λαχανικά.
• Στήθος κοτόπουλου με παρμεζάνα και μουστάρδα.
Με ψάρι • Σολομό με ψιλοκομμένο άνηθο, φρέσκο κρεμμυδάκι, λεμόνι και μαρούλι.
Χορτοφαγικές
• Σοταρισμένα μανιτάρια με ντομάτα και τυρί.
• Σοταρισμένα πράσα με τριμμένη παρμεζάνα.
• Κατίκι, λάδι, ρίγανη και κάππαρη.
• Φέτα λιωμένη με ρόκα, λιαστές ντομάτες και φρέσκα κρεμμυδάκια.
• Ψητές πιπεριές Φλωρίνης, ανθότυρο ή γιαούρτι, και πιπέρι.
• Λεπτές λωρίδες ψητών λαχανικών (μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ροδέλες κρεμμυδιού) με γιαούρτι ή ξινομυζήθρα, ή ραντισμένες με λάδι και μπαλσάμικο.

Ιδέες για γλυκιά γέμιση Οι γλυ­κές κρέπες αλείφονται με μαρμε­λά­δα, πάστα σοκολάτας-φουντου­κιού και κλείνουν μέσα τους φρούτα, κρέμες, κομπόστες, ξη­ρούς καρπούς, μέλι και ένα σωρό άλλους γλυκούς συνδυασμούς.
• Απλώνετε λίγη πάστα σοκολάτας και ροδέλες από μπανάνα ή φρούτα του δάσους.
• Αλείφετε με μαρμελάδα της αρεσκείας σας, διπλώνετε την κρέπα και πασπαλίζετε την επιφάνειά της με ζάχαρη άχνη.
• Σοτάρετε λίγες φέτες από μήλα ή αχλάδια με λίγη ζάχαρη και μπρά­ντι ή λικέρ, προσθέτετε κανέλα και γεμίζετε την κρέπα με τα ζεστά φρούτα. Μπορείτε να τη σερβίρετε με μία μπάλα παγωτό βανίλια.
• Μία καθαρά ελληνική εκδοχή είναι να βάλετε λίγη μυζήθρα ή ξινομυζήθρα και να την περιχύσετε με θυμαρίσιο μέλι.
• Κοπανίστε ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια), περιχύστε με μέλι και πασπαλίστε με κανέλα και τριμμένο γαρίφαλο.
• Ψιλοκόψτε φρούτα εποχής και ανακατέψτε τα με στραγγιστό γιαούρτι και μέλι.

4 tips για να κάνετε τη διαφορά
• Πώς να τις διπλώσετε Για να γεμίσετε τις κρέπες, βάζετε τη γέμιση κατά μήκος στο κέντρο τους, διπλώνετε πρώτα τη μία πλευρά πάνω από τη γέμιση και έπειτα την άλλη, ώστε να σκεπάσετε εντελώς τη γέμιση. Μπορείτε, όμως, να τις διπλώσετε και με άλλους τρόπους, δημιουργώντας διάφορα σχήματα (π.χ. φακελάκια, κυλίνδρους, τρίγωνα, πουγκιά).
• «Ανοιχτή» κρέπα Μπορείτε, επίσης, να μην τις τυλίξετε, αλλά να τις σερβίρετε στοιβαγμένες τη μία πάνω στην άλλη (mille crêpes), μοιράζοντας ενδιάμεσα τη γέμιση σε ίσες ποσότητες.
• Στο φούρνο Οι αλμυρές κρέπες που περιέχουν τυρί μπαίνουν και στο φούρνο για 10-15 λεπτά, ώστε να λιώσει το τυρί και να καταναλωθούν ζεστές.
• Βάλτε φωτιά Μπορείτε να απολαύσετε τις γλυκές κρέπες και φλαμπέ περιχύνοντάς τις με λίγο μπράντι και ανάβοντάς τις.

Τα μυστικά για πετυχημένες κρέπες

• Κοσκινίζετε το αλεύρι, γιατί αυτό θα συμβάλει στο να γίνει η κρέπα ελαφριά και αφράτη.

• Λιώνετε το βούτυρο, αλλά προσέχετε να μην το βάζετε καυτό στο μείγμα, γιατί θα σβολιάσει το χυλό. Για να γίνει ομοιόμορφο και απαλό το μείγμα, θα πρέπει να το αφήσετε λίγο να κρυώσει.

• Προτιμάτε να χτυπάτε το μείγμα ελαφρά με ένα σύρμα κουζίνας και όχι στο μίξερ ή στο μπλέντερ, γιατί, εάν το χτυπήσετε πολύ γρήγορα, οι κρέπες θα γίνουν σκληρές και σαν λάστιχο.

• Για πιο αρωματικές γλυκές κρέπες, μπορείτε στο μείγμα να προσθέσετε λίγη βανίλια.

Συμβουλές που σας διευκολύνουν
• Μπορείτε να φτιάξετε το χυλό από την προηγούμενη ημέρα και να τον διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι και 24 ώρες.
• Μπορείτε να ετοιμάσετε τις κρέπες και να τις φυλάξετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τις αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια τοποθετείτε τη μία πάνω στην άλλη βάζοντας ενδιάμεσα λαδόκολλα. Τις βάζετε σε μια σακούλα τροφίμων και τις τοποθετείτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Όταν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσετε, τις αφήνετε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Με τις έτοιμες κρέπες, μπορείτε να φτιάξετε ένα γρήγορο πιάτο ή επιδόρπιο οποιαδήποτε στιγμή.



ΠΗΓΗ   http://www.vita.gr/

Μελόπιτα


Μελόπιτα


melopita_987910947.jpg
Η Μελόπιτα είναι μια παραλλαγή του κλασικού κέικ, στην οποία χρησιμοποιούμε μέλι.
Υλικά:
2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
από 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, σόδα μαγειρική, αλάτι, κανέλα, γαρίφαλο σκόνη
250 γρ. μαργαρίνη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη κατά προτίμηση καστανή
1 φλιτζάνι τσαγιού γιαούρτι
2 αυγά
ξίσμα λεμονιού
αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη μέχρι να αφρατέψει, ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και χτυπάμε για 1' ακόμη.
Προσθέτουμε το ξίσμα λεμονιού και όλα τα μυρωδικά και εναλλάξ ρίχνουμε μέλι, αλεύρι, γιαούρτι ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ελαφρά.
Αλείφουμε ένα ταψί με μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αδειάζουμε το μίγμα και σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα αμύγδαλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° για 1 ώρα περίπου. Άν θέλετε πασπαλίζετε με κανέλα στο σερβίρισμα.
Καλή επιτυχία!
ΠΗΓΗ   http://www.pontos-news.gr/

Πρασοτήγανο


Πρασοτήγανο




prasotigano_627856315.jpg
Το πρασοτήγανο είναι ομελέτα με πράσα, άλλα εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκα κρεμμυδάκια.
Υλικά:
3 μεγάλα πράσα ή 7-8 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 αυγά
λίγο αλεύρι
λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες ή τα κρεμμυδάκια αντίστοιχα, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Τοποθετούμε το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε λίγο λάδι. Πασπαλίζουμε τα πράσα με λίγο αλεύρι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι να μαραθούν. Χτυπάμε τα αυγά, αλατοπιπερώνουμε και τα ρίχνουμε πάνω στα πράσα.
Ψήνουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει.
Καλή σας όρεξη!
ΠΗΓΗ  http://www.pontos-news.gr/

Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013

Μανιτάρια τηγανιτά με λεμόνι και ρίγανη

Μανιτάρια τηγανιτά με λεμόνι και 

ρίγανη

















Συνταγή για 2 ατομα



Υλικά:
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
500γρ. άσπρα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
2 κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους κομμένα σε φέτες
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κουτάλι της σούπας ρίγανη
Χυμό από ένα φρέσκο λεμόνι
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο


Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα ανακατεύουμε με τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και το λεμόνι και ανακατεύουμε κατά διαστήματα.
Σβήνουμε την φωτιά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Σερβίρετε τα μανιτάρια σας με πίτα και γιαούρτι. Καλή Όρεξη!



Από το: xs-recipes.com

Κουλουράκια μαστίχας του Τσελεμεντέ

Κουλουράκια μαστίχας του 

Τσελεμεντέ




Συνταγη για 5 ατομα



Υλικά:
650γραμ. αλεύρι
150γραμ. ζάχαρη
Λίγο αλάτι
50γραμ. βούτυρο ή Βιτάμ
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά ανθρακική αμμωνία
2 αυγά (το ένα ασπράδι το χρησιμοποιούμε για επάλειψη των κουλουριών)
1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουτερ
1 ποτηράκι μαστίχα ποτό
2γραμ. μαστίχα σκόνη

Εκτέλεση: (Σε ελεύθερη μετάφραση στη δημοτική)

Βαζουμε το βούτυρο σε λεκάνη και το δουλεύουμε με το χέρι να μαλακώσει και γίνει σαν αλοιφή, ρίχνουμε τη ζάχαρη και εξακολουθούμε να δουλεύουμε με τη σπάτουλα για 8-10 λεπτά αφού προσθέσουμε τα αυγά, τη μαστίχα σκόνη και το ποτό, συνάμα και την αμμωνία.

Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και τα ζυμώνουμε με αυτό ώστε να γίνει μια ζύμη σαν του ψωμιού. Αν τυχόν είναι πολύ σφικτή η ζύμη, τη ραντίζουμε με λίγο νερό αν είναι πολύ μαλακή της προσθέτουμε λίγο αλεύρι.

Τα πλάθουμε με τα χέρια σε ένα σύνηθες μέγεθος. Κτυπούμε σε πιάτο με πιρούνι το ένα ασπράδι και με πινέλο, αλείφουμε τα κουλουράκια από επάνω και τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο μέχρις ότου ροδοξανθίσουν. Απολαύστε!

Από: "Οδηγός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής" του Νικ.Κ. Τσελεμεντες


Από το: xs-recipes.com

Φασόλια σαλάτα με Φέτα και Φρέσκο Δυόσμο

Φασόλια σαλάτα με Φέτα και 

Φρέσκο Δυόσμο



















Συνταγή για 4



Υλικά:
Ντρέσσινγκ:
2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι βαλσάμικο ή λευκό ξίδι
4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού

Σαλάτα:
1,5 φλιτζάνια ξηρά φασόλια
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο, φύλλα
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, σε φέτες
1/2 φλιτζάνι τυρί φέτα, θρυμματισμένη

Προετοιμασία:
Ξεπλύνετε αρκετά καλά τα ξηρά φασόλια. Καλύψτε με νερό και αφήστε να φουσκώνουν κατά την διάρκεια όλης της νύκτας.
Στραγγίστε τα φασόλια και τοποθετήστε τα σε κατσαρόλα. Προσθέστε φρέσκο νερό για να τα καλύψει. Βράστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και να είναι ψημένα καλά (1-2 ώρες). Αφού ψηθούν τα φασόλια στραγγίστε, τοποθετήστε τα σε μεγάλη σαλατιέρα και αφήστε τα να κρυώσουν.
Για την προετοιμασία του ντρέσσινγκ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το άσπρο βαλσαμικό ξύδι, το ελαιόλαδο, το μαύρο πιπέρι, το χυμό λεμονιού και το αλάτι σε ένα μπολ.
Ανακατέψτε τα φασόλια με το ντρέσσινγκ στην σαλατιέρα. Προσθέστε το φρέσκο δυόσμο, το κρεμμύδι και τη φέτα και ανακατέψτε.
Πριν σερβίρετε τοποθετήστε τη σαλάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Σερβίρετε τη σαλάτα με φρέσκο ψωμί. 

Καλή Όρεξη!


Από το: xs-recipes.com

Γευστικότατοι Κολοκυθοκεφτέδες

Γευστικότατοι Κολοκυθοκεφτέδες


















Συνταγή για 4 άτομα 



Υλικά: 

500γρ κολοκυθάκια (περίπου 4), περασμένα στο τρίφτη 
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 αυγά 
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι 
1 χούφτα φρέσκα φύλλα δυόσμου, χοντροκομμένο 
2 κουταλιές της σούπας άνηθο, χοντροκομμένο 
200γρ τυρί φέτα, λιωμένη με ένα πιρούνι 
Ελαιόλαδο για το μαγείρεμα 

Προετοιμασία: 
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε απαλά για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 7 λεπτά. 
Χτυπάμε τα αυγά με το αλεύρι και προσέχουμε να μην είναι σβολιασμένο το μείγμα. Προσθέτουμε το δυόσμο και τον άνηθο, τη φέτα και αρτύζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Δεν προσθέτουμε αλάτι λόγω της φέτας.
Όταν ψηθεί το κολοκύθι κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 3-4 λεπτά. Όταν κρυώσει, προσθέτουμε το κολοκύθι στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Στο σημείο αυτό το μείγμα μας θα πρέπει είναι υγρό. 
Βρέχουμε τον πάτο ενός τηγανιού αντικολλητικό με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετήστε πάνω σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά. Με ένα μεγάλο κουτάλι βάζουμε αρκετό μείγμα στο τηγάνι για ένα κεφτέ. Ψήνουμε από τη μία πλευρά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και στη συνέχεια γυρνάμε προσεκτικά για να ψήσουμε και την άλλη πλευρά. 
Στραγγίζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες μας πάνω σε χαρτί κουζίνας. 
Σερβίρετε τους κολοκυθοκεφτέδες σας όσο είναι ακόμα ζεστοί με γιαούρτι και πράσινη σαλάτα.

Καλή Όρεξη!


Από το: http://xs-recipes.com 

Κρεμμυδόπιτα

Κρεμμυδόπιτα













Συνταγή για 12 άτομα



Υλικά:

Φύλλο
600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Αλάτι
1 φλιτζανάκι του καφέ σπορέλαιο

Γέμιση
600γρ. τυρί φέτα χοντροτριμμένο
200γρ. edam ή άλλο ημίσκληρο τυρί χοντροτριμμένο
2 μεγάλα βιολογικά αβγά
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού σπορέλαιο για τη πίτα

Εκτέλεση:

Πρώτα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ανακατεύουμε τα τυριά σε ένα μπολ μαζί με τα κρεμμύδια, τον άνηθο τα αβγά και το αλατοπίπερο για να ενοποιηθούν. Σκεπάζουμε τη γέμιση με καθαρό ρούχο και την αφήνουμε στην άκρη.

Μετά ετοιμάζουμε τη ζύμη. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν παουτερ, προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε χλιαρό νερό ώστε να σφίξει η ζύμη μας και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ που ζυμώνουμε.

Μοιράζουμε τη ζύμη μας σε δυο μέρη. Ανοίγουμε φύλλο πάνω σε μια αλευρωμένη λεία επιφάνεια, ώστε να καλύπτει και με το παραπάνω το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το φύλλο μέσα στο ταψί. Βάζουμε μέσα τη γέμιση μας και διπλώνουμε τα κομμάτια της κάτω ζύμης πάνω στη γέμιση μας. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και το βάζουμε από πάνω για να σκεπαστεί η κρεμμυδόπιτα μας. Τη χαράσσουμε με ένα μαχαίρι ώστε να μπορούμε να την κόψουμε. Τρυπούμε με ένα πιρούνι την επιφάνεια της και την περιχύνουμε με το λάδι. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180oC και μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο. Η κρεμμυδόπιτα σερβίρετε ζεστή ή και ακόμη κρύα. 

Καλή Όρεξη!



Από το: xs-recipes.com

Πάστα Πουτανέσκα

Πάστα Πουτανέσκα 

















Συνταγή για 4 άτομα 



Υλικά: 

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
4 φιλέτα αντσούγιας, ψιλοκομμένα 
1 μικρή καυτή πιπεριά χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένη 
3 κουταλιές κάπαρη ξεπλυμένη και στραγγισμένη 
8 μαύρες ελιές (χωρίς κουκούτσια και κομμένες στα τέσσερα) 
2 φλιτζάνια σάλτσα ντομάτας από κονσέρβα ή φρέσκια 
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι 
½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 
2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό 
1/4 φλιτζανιού κρύο νερό 
Παρμεζάνα 
500γρ σπαγγέτι 

Προετοιμασία: 
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις αντσούγιες και ανακατεύουμε για ένα λεπτό περίπου μέχρι να λιώσουν καλά οι αντζούγιες. Προσθέτουμε τη πιπεριά, τη κάπαρη, τις ελιές, την σάλτσα ντομάτας, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι, και αφήνουμε να κοχλάσουν. 
Χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει η σάλτσα σας, ακάλυπτη, για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Η σάλτσα κατά το διάστημα αυτό πρέπει να καταστηθεί αρκετά καλά αλλά δεν πρέπει να είναι πολύ παχύρευστη. 
Ενώ η σάλτσα σιγοβράζει, ετοιμάστε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίζουμε τα βρασμένα ζυμαρικά και τοποθετούμε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε πολύ καλά έτσι ώστε η σάλτσα να καλύψει εντελώς τα ζυμαρικά μας. Αν το τηγάνι είναι πολύ μικρό για να χωρέσει όλα την ποσότητα των ζυμαρικών τότε κάντε την διαδικασία για κάθε μερίδα ξεχωριστά. 
Σερβίρετε τα μακαρόνια πασπαλισμένα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριμμένη παρμεζάνα στην κορυφή. Απολαύστε με κόκκινο ξηρό κρασί.

Καλή Όρεξη! 

Από το: xs-recipes.com 

Χοιρινό ψαρονέφρι στο φούρνο με αρωματικά και σκόρδο


Χοιρινό ψαρονέφρι στο φούρνο με 

αρωματικά και σκόρδο


















Συνταγή για 2 άτομα



Υλικά:
2 κομμάτια χοιρινό ψαρονέφρι,(περίπου 500 γραμ)
6 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1/2 φλιτζάνι διάφορα ψιλοκομμένα βότανα, όπως μαϊντανό, θυμάρι, φασκόμηλο, δεντρολίβανο
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο με τα βότανα και το ελαιόλαδο.
Αλατοπιπερώνουμε τα 2 κομμάτια ψαρονέφρι, και τα αλείφουμε με το μίγμα των βοτάνων. Τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο, τα καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, και τα αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου 1 ώρα πριν το μαγειρέψουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Ψήνουμε το κρέας, χωρίς να το ξεπλύνουμε για 30 λεπτά. Μετά, μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 150οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
Βγάζουμε το κρέας από το φούρνο, και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά.
Σερβίρουμε το αρωματικό ψαρονέφρι με ψημένα λαχανικά, ή στον ατμό. Καλή Όρεξη!



Από το:  xs-recipes.com

Νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι με σταφίδες

Νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι με 

σταφίδες

















Συνταγή για 12-14 άτομα



Υλικά:
Ζύμη για το κέικ
3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3/4 φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
1/4 φλιτζάνι κονιάκ
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1 φλιτζάνι σταφίδες
1/2 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
για το γλάσο
4-5 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση:
Χτυπούμε το λάδι με τη ζάχαρη στο μπλέντερ μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνουμε το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 δευτερόλεπτα ακόμη.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ρίχνουμε μέσα το μίγμα του λαδιού και ανακατεύουμε στο μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα, ώσπου να ενωθούν τα υλικά σε ένα μίγμα. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μίγμα σε μία μεγάλη φόρμα για κέικ αφού προηγουμένως την έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει.
Ψήνουμε το κέικ μας στους 180οC για 1 ώρα περίπου. Όταν το κέικ ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί για λίγο και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το γλάσο και το περιχύνουμε στο κέικ όσο είναι ακόμη ελαφρά ζεστό. Το γλάσο σχηματίζει μια λεπτή κρούστα και με αυτό τον τρόπο διατηρείται το κέικ μας περισσότερο καιρό φρέσκο. 

Απολαύστε!



Από το: xs-recipes.com

Μουσταρδάτο χοιρινό ρόστο

Μουσταρδάτο χοιρινό ρόστο
















Συνταγή για 6-8 άτομα



Υλικά:
3 κιλά χοιρινό ωμοπλάτη για ρόστο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού

Προετοιμασία:

Σε ένα μπολ προσθέστε τη μουστάρδα, το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατέψτε να αναμειχθούν καλά.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 230oC. Τοποθετήστε το χοιρινό σε γάστρα που διαθέτει καπάκι. Αλατοπιπερώστε το χοιρινό και γυρίστε το έτσι ώστε το λίπος να βλέπει προς τα επάνω.

Με ένα πινέλο αλείψτε καλά το χοιρινό με όλο το περιεχόμενο του μπολ που ετοιμάσατε. Σκεπάστε τη γάστρα με το καπάκι και ψήστε στο προθερμασμένο φούρνο για 2,5 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανοίγετε συχνά την γάστρα και με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε λίγο από το ζωμό στον πάτο της γάστρας και περιχύνετε το ρόστο.

Όταν περάσουν οι 2,5 ώρες αφαιρέστε εντελώς το καπάκι και μειώστε τη θερμότητα στους 200°C.

Συνεχίστε να περιχύνετε το ρόστο με τον ζωμό του για ακόμα 30-45 λεπτά ως ότου το εξωτερικό λίπος του χοιρινού ροδίσει αρκετά και δημιουργηθεί μια μαλακή κρούστα.

Κόψτε το χοιρινό σε μερίδες όσο είναι ακόμα ζεστό και σερβίρετε με πατάτες φούρνου. Καλή Όρεξη!



Από το: xs-recipes.com

Λαβράκι στο φούρνο με άρωμα λεμόνι

Λαβράκι στο φούρνο με άρωμα 

λεμόνι

















Συνταγή για 2 άτομα


Υλικά:

1 λαβράκι (περίπου 400-500γρ.)
1 λεμόνι κομμένο σε χοντρές φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρές φέτες
1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε χοντρές φέτες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Χυμός από ένα λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού, ψιλοκομμένο τζίντζερ
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Προετοιμασία:

Βάζουμε σε ένα μπολ το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, την ρίγανη, το τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα να μαριναριστούν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180oC.

Πλένουμε καλά το ψάρι και το τοποθετούμε σε ένα αρκετά μεγάλο πυρίμαχο ταψί. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα κρεμμύδια, τις φέτες λεμονιού, και το μείγμα του ελαιόλαδου και λεμονιού. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και περιχύνουμε με αυτά το ψάρι στο ταψί. Αραδιάζουμε τις φέτες ντομάτας πάνω από το ψάρι και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε το λαβράκι στο φούρνο για 25-30 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.

Σερβίρετε το ψάρι κατευθείαν από τον φούρνο με πατάτες τζάκετ και λαχανικά στον ατμό. Καλή Όρεξη!


Από το: xs-recipes.com